Boligpriser stiger igen igen

Ejerboligpriserne i København fortsætter deres himmelflugt. Usikkerheden omkring det økonomiske klima har tilsyneladende ikke afskrækket køberne, der efter store rentefald har kunnet optage historisk billige lån.

Ifølge indberetninger fra Nyboligs ejendomsmæglere er priserne på ejerlejligheder steget med hele syv procent de sidste tre måneder af 2001, mens huspriserne generelt er stagneret. Det gælder dog ikke i hovedstaden, i Nordsjælland og i det østjyske. Her er villaerne steget med fire til seks pct.

»Usikkerheden er væk, og troen på, at et ejendomskøb er en god fremtidsinvestering, er tilbage igen,« siger Nyboligs pressechef, Jesper Elle. Han peger bl.a. på de såkaldte rentetilpasningslån som forklaring på udviklingen.

Jens Christian Nielsen, cheføkonom i BRFkredit, kan også melde om højere boligpriser i hovedstaden. Til gengæld melder han om prisfald i provinsen. Det medfører samlet set en prisstigning på tre til fire pct. Også Jens Christian Nielsen peger på de populære rentetilpasningslån som en hovedforklaring på den overraskende styrke på boligmarkedet. »Renten er faldet så meget, at det nu, trods prisstigningerne, faktisk er billigere at sidde i et gennemsnitshus end for et halvt år siden,« siger han.

Realkredit Danmarks cheføkonom, Karsten Beltoft, er knap så positiv og forventer lavere omsætning af ejendomme og kun mindre prisstigninger. Til gengæld tegner fremtiden lysere end ventet. »Den økonomiske situation ser nok ikke så slem ud, som man kunne frygte. Samtidig trækker løftet om skattestop i en positiv retning på boligmarkedet. Alt i alt ser det rimeligt ud, og vi vil se generelle prisstigninger på op mod tre procent det kommende års tid,« siger han.

Om forfatteren: Andelsportal.dk har siden år 2000 formidlet nyheder, informationer og services til landets andelsboligforeninger. Forskellige forfattere har løbende skrevet artikler og bidraget med viden til andelsportal.dk’s arkiv af nyheder, guides og indlæg.