Generalforsamlingen i praksis
Generalforsamlingen er årets vigtigste møde i foreningen, og afvikles hvert eneste år i alle landets andelsboligforeninger. Vi har spurgt to andelsboligforeninger, en mindre i Korsør og en større i Vanløse, om, hvordan de tilgår arbejdet omkring generalforsamlingen.
I den lille forening, AB Skovstranden, eksisterer andelstanken. Det fortæller formand, Flemming Bach Rasmussen, der tilføjer, at det betyder, at der er stor opbakning til generalforsamling samt andre fællesarrangementer.
AB Skovstranden
- Stiftet 2004
- Består af 18 boliger fordelt på 9 dobbelthuse
- Formand: Flemming Bach Rasmussen
- Foreningen har ikke en administrator tilknyttet
Hvordan tilgår bestyrelsen arbejdet med generalforsamlingen?
“Det er os i bestyrelsen, der kalder til generalforsamling og os, der opstiller forslag og ændringer. Der er en del arbejde i det. Men det er ikke værre end, at man tager en time foran computeren. Vi hjælper hinanden, så det er ikke kun én af os, der sidder med det. Det er os i bestyrelsen sammen, der står for det. Og det gør, at man ikke føler, at der er et pres på én. Men vi er en lille forening og vores boliger er sunde, så der er heller ikke så mange problemstillinger her, som vi skal drøfte på forsamlingen.”
Er der stor opbakning til generalforsamling og fællesarrangementer?
“Ja. Typisk deltager 20-23 mennesker på en generalforsamling. Vi er jo ikke så stor en forening, og i mange boliger bor der kun én. Men opbakningen er god. Både til forsamlingen og fællesarrangementer. Vi er som sagt 18 boliger, og når der er et arrangement af en slags, deltager minimum 16 af dem.”
“Måske vi er lidt atypiske, men de fleste af os er ret enige om, at det her liv er en fælles ting.”
“Vi har et stærkt socialt sammenhold, og andelstanken eksisterer. Men vi gør også en del for at gøre opmærksom på, at det er en særlig boform – at det er en form for fællesskab, man bor i. Vi opfordrer altid til, at folk deltager i arrangementerne og det fællesarbejde, der nu er. Og der er god opbakning til sociale arrangementer. Vi har dog den problemstilling, at det er de samme personer, der skal klare arbejdet, når der er noget. Det hænger formentlig sammen med, at mange er oppe i alderen og simpelthen ikke kan.”
Har I gjort jer nogle tiltag for at rette op på problemstillingen?
“Sidste år ændrede vi vores venteliste til en interesseliste. Så kan vi nemlig vælge de rette beboere. Så står en af de store boliger tom, vil vi gerne kunne vælge, at der skal et par eller en familie ind, frem for en enlig. Og så vil vi gerne kunne vælge på baggrund af, om vi mener, at der er tale om nogle, der gider deltage i arbejdet og fællesskabet – det, der nu hører til, når man bor i en andelsboligforening. Og vælge nogen, der interesserer sig i det fællesskab, som vi har.”
AB Bangsbo
- Stiftet 1927
- Består i dag af 157 lejligheder
- Formand: Tonny Fisher
- Foreningen har en administrator tilknyttet
AB Bangsbo er en større, sund forening, der gennem årene har gennemført flere renoveringer. Projekterne har generalforsamlingen skulle stemme igennem, og derfor har bestyrelsen helt styr på at holde de gode generalforsamlinger, fortæller formand, Tonny Fisher.
Hvordan tilgår bestyrelsen arbejdet med generalforsamlingen?
“Det er meget administrator, der håndterer og styrer generalforsamlingen. Administrator og os holder møder forinden, og her hører hun om, hvad vi har af ting og sager, og hvilke forslag vi har. Men hun kalder ind til generalforsamlingen og sender dagsordenen ud. Det sker senest 3 uger før generalforsamlingen. Selvom vi har en administrator tilknyttet, er bestyrelsen selvfølgelig til stede til generalforsamlingen. Vi er lønnet, så der er krav til os om det. På generalforsamlingen præsenterer jeg lige bestyrelsen, og så foreslår jeg administrator som dirigent. Og den rolle påtager hun sig, og så går hun ellers i gang jf. dagsordenen. Vi runder selvfølgelig valg af bestyrelsen, regnskaber, forslag m.m. Det forløber meget stille og roligt efter planen.”
Hvordan forbereder I jer, når I har et renoveringsprojekt i sigte?
“Jamen vi har lige haft besøg af en VVS-ingeniør, der har fortalt, at vi skal skifte samtlige ventiler på vores fjernvarmeanlæg. Vi er gode til at planlægge ift. generalforsamlingen og jf. vedtægterne afholder vi generalforsamlingen i udgangen af april. Inden holder vi og administrator møder og snakker projektet igennem. Hun tilføjer det til forslagene, som hun senere sender til os, så vi kan kigge dem igennem. Så det er en del af dagsordenen, når vi sender den ud. Så ved de, at vi skal stemme om det.”
Er der stor opbakning til generalforsamling og fællesarrangementer?
“Til generalforsamlingerne er ca. 60 boliger til stede. Og vi er 157 lejligheder. Der er typisk størst engagement, når der er møder omkring valuarvurderingen. Så kommer dem, der har planer om at sælge, på banen. Men jeg synes egentlig, at opbakningen er okay. Til fællesarrangementer er det ca. det samme. Men man kan sige, at til en arbejdsdag, er der jo ikke arbejde nok til at sætte alle i gang – såfremt alle skulle dukke op. Sidste år var der et par stykker, der ikke kunne på dagen, men som gerne ville hjælpe en anden dag, så det fik de lov til. For eksempel var der en, der lugede bed en anden dag. Så der er okay opbakning.”
Har I nu eller førhen indført tiltag, der øger engagementet?
“Vi har flere fællesarrangementer årligt.”
“Vi har for eksempel en årlig lystændingsfest første søndag i december. Der står den på gløgg og varm chokolade – og sidste år kom julemanden.”
“Der er ret stor opbakning til fællesarrangementerne og hygger folk sig til de arrangementer, har de måske mere lyst til at deltage i andre arrangementer og forsamlinger.”
2 kommentarer
Min kone og jeg bor i en andelsboligforening med 20 huse. 10 huse er på 106m2, 10 huse er på 96m2.
Problemet er at vi betaler samme husleje!,!!!!! . Ifølge vores vedtægter er det forkert, men vi kan ikke få det ændret da da de “store” er imod. På grund af afstemningsreglerne ( 2/3 ) er det ikke muligt at få det fornødne flertal for en ændring. Der har været en god stemning i foreningen, men den går nu fløjten, desværre 🥲. Vi kan selvfølgelig flytte, vi er 80 og 85,!!!!. , men hvad kan vi gøre?
Mvh.
Jytte og Bent Olsen
Hej Bent
Mange tak for din kommentar. Det lyder som en træls situation. Står der i vedtægterne, at alle boliger skal betale samme husleje uagtet boligernes størrelse, er det ikke meget at gøre (for der ville en ændring af vedtægterne netop skulle til). Men står der i vedtægterne, at de store boliger skal betale én husleje og de mindre en anden, skal dette selvfølgelig følges. Vedtægterne skal følges, så jeg ville forsøge at italesætte dette endnu engang. Virker dette ikke, vil mit råd være, at du søger juridisk bistand, så du kan få et juridisk besyv på sagen.
De bedste hilsner
Michelle / Andelsportal.dk
Viser 0 af 2 kommentarer