Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Tømrermester RFA

Bygningsrenoveringspuljen til boligforeninger i København er åben for ansøgning

Drømmer I om nyt tag i andelsboligforeningen? Etablering af bad og toilet i de lejligheder, der mangler? Eller måske efterisolering? Så læs med her. Hvis jeres boligforening har adresse i Københavns Kommune, kan I nemlig søge støtte til større renoveringsprojekter med Bygningsrenoveringspuljen. Ansøgningsfristen er den 4. marts 2024.

Landets forskellige kommuner udbyder løbende puljer til blandt andet andelsboligforeninger. Hold derfor øje med, om jeres kommune tilbyder tilskud nu eller i den nærmeste fremtid.

Sådan ansøger I

Bygningsrenoveringspuljen til boligforeninger i KBH er åben for ansøgning. Ansøgningsfristen er den 4. marts 2024. Både andels- og ejerboliger samt udlejningsejendomme i Københavns Kommune kan søge puljen. Puljen søges på vegne af hele ejendommen af bestyrelsen, som skal indsende de overordnede oplysninger om ejendommen sammen med korte beskrivelser af de byggearbejder, som I ønsker støtte til. En rådgiver kan også søge på ejers vegne, med en underskrevet fuldmagt.

I skal indsende ansøgningen ind via dette ansøgningsskema →

OBS: Bliver andelsboligforeningen udvalgt til at indsende en kvalificeret ansøgning, skal I sende denne mere omfattende ansøgning inden deadline den 14. august 2024.

Hav styr på flertallet

Det kræver en godkendelse på generalforsamlingen i andelsboligforeningen til at søge Bygningsrenoveringspuljen. Det skyldes, at der ansøges til renoveringsprojekter, der kræver flertal i en forening.

I skal desuden ansætte en byggerådgiver, der ka n planlægge og styre renoveringsprojektet, senest når I skal udarbejde den kvalificerede ansøgning. Dog anbefales det, at du har en rådgiver med fra start.

Hvad kan I søge til?

Bygningsrenoveringspuljen dækker bredt og andelsboligforeningen kan søge støtte til:

 • Renovering af bygningens yderside, den såkaldte “klimaskærm”. Det kan for eksempel være tag, vinduer, yderdøre, facader og gavle.
 • Energiforbedringer og energioptimering, såsom tilslutning til fjernvarme, forbedret isolering, solceller og andre tiltag, som står nævnt i ejendommens energimærke.
 • Skybrudssikring, såsom forhøjning af kanterne rundt om nedgange til jeres kælder.
 • Etablering af toilet/bad, hvis flere lejligheder mangler, eller har toilet på bagtrappen.

Læs mere om detaljerne på Københavns Kommunes hjemmeside.

Guide og krav til projektmateriale i bygningsrenoveringspuljen?

Københavns Kommune har udarbejdet en guide til boligforeninger, der skal søge puljen. Her får I et samlet overblik over processen. Find guiden her →

Hvor mange penge kan I få i støtte?

Udregningen af støttens størrelse afhænger af ejendommens bevaringsværdi. Københavns Kommune skriver på hjemmesiden:

A) Demonstrationsprojekt

 • Støtten udgør 50% af udgiften, dog maks. 150.000 kr. per bolig.

B) Almindelig bygningsrenovering med høj bevaringsværdi

 • Ejendommen skal have en bevaringsværdi (SAVE) mellem 1-4.
 • Støtten udgør 50% af udgiften, dog maks. 125.000 kr. per bolig.

C) Almindelig bygningsrenovering med lav bevaringsværdi

 • Ejendomme med bevaringsværdi (SAVE) på 5 eller højere.
 • Støtten udgør 33% af udgiften, dog maks. 100.000 kr. per bolig.


Tillæg ved manglende toilet/bad:

 • Hvis der mangler toilet/bad inde i nogle af ejendommens lejligheder, kan I få ekstra støtte udover støtten til bygningsrenovering.
 • Støtten udgør 75.000 kr. per bolig uden bad.
 • Støtten udgør 125.000 kr. per bolig uden toilet (eller uden både toilet og bad).

Hvordan udbetales puljen?

Støtten beregnes ud fra de samlede omkostninger til renoveringsprojektet, inkl. udgifter til teknisk rådgiver, byggeplads m.v. Hertil er støtten maksimeret, hvilket vil sige, at eventuelle budgetoverskridelser dækkes af ejer selv.


Hvad sker der efter, I har ansøgt?

 • Step 1: I foråret 2024 får andelsboligforeningen svar på, om I skal indsende en kvalificeret ansøgning. Kontaktpersonen angivet i ansøgningen vil modtage svar på mail.
 • Step 2: I udarbejder et uddybet renoveringsprojekt i samarbejde med en teknisk rådgiver og i dialog med jeres sagsbehandler hos Københavns Kommune. Husk, at projektet skal godkendes af et flertal, samt at søge om byggetilladelse.
 • Step 3: Inden den 14. august 2024 indsender I en kvalificeret ansøgning. Den kan I finde og læse mere om her.
 • Step 4: I modtager endeligt tilsagn om støtte i januar 2025.
 • Step 5: I sender projektet i udbud. Det er vigtigt, at I får godkendt licitationsresultatet af bygningsfornyelsen, inden arbejdet går i gang. I kan indhente uforpligtende tilbud på opgaven hos Andelsportal.dk.
 • Step 6: Byggeprocessen igangsættes. Entreprenøren og jeres rådgiver styrer processen, men inddrager løbende jeres kontakt/arkitekt fra bygningsfornyelsen for at godkende f.eks. farveprøver og prøveopsætninger.
 • Step 7: Byggeprocessen afsluttes, og entreprenøren og jeres rådgiver godkender resultater og fastlægger skæringsdatoen for arbejdernes færdiggørelse.
 • Step 8: I indsender byggeregnskab med bilag senest 3 måneder efter skæringsdatoen sammen med en 10-årig drifts- og vedligeholdelsesplan.
 • Step 9: Senest 6 måneder efter I har indsendt fyldestgørende regnskab (ofte før) udbetaler Københavns Kommune puljepengene.

Andre puljer, der kan søges i Københavns Kommune:

 • Toiletpulje til badeværelse inde i lejligheden, hvis du har toilet på bagtrappen, bad i kælderen eller en brusekabine i køkkenet. Ansøgningsfristen er løbende. Læs mere her: Toiletpulje.
 • Energitjekket KBH: Få tilskud til et nyt eller opdateret energimærke og gennemgang af fjernvarmecentral/ventilationsanlæg, hvis I er en andelsforening med energimærke E-F-G, eller hvis I aldrig har haft et energimærke. Ansøgningsfrist: 1. februar 2024. Læs mere her: Energitjekket KBH.
 • Støjpulje til udskiftning eller støjdæmpning af jeres vinduer i andelsforeningen, hvis I ligger ud til en meget trafikeret vej. Ansøgningsfrist: 3. april 2024. Læs mere her: Støjpulje.

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *