Sådan kan jeres andelsboligforening få tilskud til el-delebiler
Vejdirektoratet har afsat 100 millioner kroner til, at virksomheder og boligforeninger, herunder andelsboligforeninger, kan søge om tilskud til at få fælles el-delebiler. Fristen for senest at søge tilskudsordningen er allerede den 30. september kl. 15. Ønsker jeres andelsboligforening at få del i midlerne, kan I læse mere omkring initiativet her.
For andet år i træk er Vejdirektoratets tilskudspulje på 100 millioner kroner, til finansiering af el-delebilsordninger, igangsat. I år skal de resterende 97 millioner kroner fordeles til blandt andet andelsboligforeninger, der ønsker at få el-delebiler. Vejdirektoratet ser gerne, at alle midlerne bliver brugt, så flere kan få opstartet et el-delebilsprojekt.
Hvad dækker tilskudsordningen?
Via tilskudsordningen kan man få dækket op til 80 procent af omkostningerne forbundet med projektet. Det er muligt at modtage op til 2,2 millioner kroner.
Ordningen giver økonomisk støtte til etablering af dedikerede p-pladser og ladestandere til el-delebilerne. Har andelsboligforeningen allerede parkeringspladser til delebiler, kan I søge om at få tilskud til installation af blot ladestanderne, som skal anvendes til deleordningen.
Ofte har andelsboligforeninger ikke en delebil til rådighed. Derfor kan man via initiativet også søge om tilskud til at lease en eller flere el-delebiler, hvis man ikke har et køretøj til rådighed. Bilerne som anvendes til projektet, skal være eldrevne – og ikke hybridbiler.
Det er ikke muligt at søge om tilskud til indkøb af biler og heller ikke til økonomisk støtte af projekter, der gælder etablering af private ladestandere.
Betingelser for at søge tilskud
For at kunne søge tilskuddet, kræves det, at pengene bruges på en såkaldt alment tilgængelig delebilsordning. Sådan en ordning skal være inden for følgende rammer:
- El-delebiler med fast stamplads, for eksempel boligforeninger, som har etableret/ønsker at etablere en fælles el-delebilsordning; firmaer der tilbyder abonnementsordninger, hvor du kan leje en el-delebil eller tilsvarende koncepter.
- El-delebiler uden fast stamplads, for eksempel firmaer der tilbyder abonnementsordninger, hvor du kan leje en el-delebil som afhentes ét sted og parkeres et andet sted.
- Nabo-til-nabo el-delebilsordninger for eksempel en platform der faciliterer brugen af nabo-til-nabo eldelebiler.
Puljen giver både tilskud til etablering af delebilsordningen og til omstilling af eksisterende ordninger.
Kilde: Vejdirektoratet
Husk myndighedsgodkendelserne
Det er andelsboligforeningen selv, som er forpligtet til at indhente godkendelser og tilladelser fra myndighederne, som vil være nødvendige for at få projektet gennemført.
Kan disse ikke blive fremlagt i ansøgningen, kan andelsboligforeningen beskrive, hvordan forholdene er undersøgt – og om der er hentet forhåndstilkendegivelser som beskriver, at projektet vil kunne gennemføres. Disse skal kunne fremlægges inden projektet opstartes, for at kunne beholde muligheden for at bruge ens tilsagn til tilskud, såfremt man har fået det.
Formålet med tilskudsordningen
Tilskudsordningen er sat i værk for at få spredt muligheden for at få el-delebiler i hele landet. En el-delebilsordning har nemlig flere fordele – og disse ønsker Vejdirektoratet, at flere danskere skal have del i. Først og fremmest skabes der et fællesskab, da man deles om de pågældende biler, der er til rådighed. Ordningen lemper også på trængslen i byerne, fordi der er færre biler på vejene, end hvis hver borger skulle have sin egen bil. Uden for byerne giver ordningen familier uden bil mulighed for at komme fra A til B.
Ikke mindst styrkes foreningens grønne profil, og der bidrages aktivt i at gøre noget for klimaet.
Få del i midlerne
Søg om Vejdirektoratets tilskudspulje igennem Virk.dk.