Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Bykærs Anlæg ApS

Fra idé til handling: Brug generalforsamlingen til at sætte skub i nye projekter

Det er på den årlige generalforsamling, at der er mulighed for at bringe nye idéer og forslag på banen og få dem afprøvet. Alt fra drømmen om opsætning af altaner, til etablering af solceller eller udskiftning af vinduer er idéer, der på andelsboligforeningens generalforsamling kan få ben at gå på. Mange projekter I andelsboligforeningen bliver først realiseret efter en længere periode med betænkningstid og lobbyarbejde blandt foreningens beboere. Få gode råd til processen fra tre brancheeksperter.

Alle andelshavere i en andelsboligforening har mulighed for at være med til at forme og forbedre andelsboligforeningen og søsætte initiativer. Et større projekt kan være en fantastisk måde at forny og forbedre ejendommen på, men det kræver grundig planlægning og samarbejde.

Et godt startskud

Skal generalforsamlingen bruges til at igangsætte et nyt projekt, så kan det i den indledende fase være en god idé at overveje, om du skal starte med at præsentere din idé for nogle af de andre beboere i foreningen. Måske ønsker du at renovere fællesområder, tilføje nye faciliteter som fælles tagterrasse eller cykelopbevaring, eller måske endda ændre på energiforsyningen eller tilføje nye altaner. Det kan være en større proces, der også indebærer økonomiske beslutninger. Inviter derfor til åbne drøftelser og modtag gerne forslag og feedback fra andre andelshavere.

Rom blev ikke bygget på en dag. Det samme gælder større vedligeholdelses- og fornyelsesprojekter i andelsboligforeningen. Hav derfor tålmodighed med processen og overvej, om du måske skal foreslå på den kommende generalforsamling, at du nedsætter et udvalg, der undersøger mulighederne for at igangsætte et nyt projekt eller en renovering. Et udvalg, der undersøger muligheder, er mindre forpligtende og kan være et godt startskud til en langsigtet proces, der resulterer i, at projektet i sidste ende lykkes.

Forarbejdet er nøglen til succes

Ligegyldigt om en generalforsamling har givet grønt lys til, at et udvalg nedsættes, eller om et forslag skal præsenteres uden indledende udvalgsarbejde, så er et godt forarbejde nøglen til succes.

Det handler om at undersøge omhyggeligt, hvad det pågældende projekt indebærer, herunder dets formål, omkostninger, mulige fordele og ulemper. Er der behov for en rådgiver, der kan hjælpe? Hvad koster det? Gå i dialog med dygtige firmaer, der har specialiseret sig og kan levere det, I ønsker – ligegyldigt om det er en ny legeplads eller en tagterrasse. Få priser på projektet og se på mulige finansieringsmodeller. Undersøg også om der skal indhentes byggetilladelse eller om der kan indhentes støtte eller tilskud til projektet. Jo mere detaljeret og velunderbygget forslaget er, desto større er sandsynligheden for, at det vil blive taget seriøst af de andre andelshavere.


Inden generalforsamlingen

“Vil I overbevise foreningen om, at et solcelleanlæg er en god investering, er der flere parametre, I kan slå på. Bl.a. lavere energiudgifter fra dag 1, en relativ kort tilbagebetalingstid og et grønnere image. Det hele er med til at øge værdien af ejendommen og gøre jer mere attraktive for nye andelshavere. Brug gerne visuelle virkemidler til at illustrere tilbagebetalingstid, besparelse og CO2-reduktion, og forbered jer på spørgsmål omkring finansieringsmuligheder, fordelingsnøgle og lignende.”

Efter generalforsamlingen

“Første skridt er at finde ud af, om solcelleprojektet overhovedet er en mulighed for jeres forening. Vi anbefaler at få foretaget en screening af jeres ejendom med en uvildig rådgiver, som gennemgår forbrug og øvrige data samt de statiske konstruktioner, taget og strømforsyningen. Ud fra screeningen kan rådgiveren vurdere, hvad der kan lade sig gøre, og hvilke myndighedsbehandlinger der kræves. På baggrund af beregningerne får I desuden en indikation af tilbagebetalingstid, CO2-besparelse og økonomisk overblik. En screening er økonomisk overskuelig og vil give jer de bedste forudsætninger at træffe en beslutning ud fra.”


Tømrermester Martin Frederiksen

Inden generalforsamlingen

“At skifte vinduer er et større projekt, så et godt råd er, at bestyrelsen er godt forberedt og har et tilbud klar, så beboerne på generalforsamlingen har noget konkret at tage stilling til. Når en forening kontakter mig for at få et tilbud på skift af vinduer, kommer jeg forbi og besigtiger ejendommene og vinduerne. Jeg måler et par af vinduerne op og så tager vi en snak om ønsker til typen af vinduer, rammetyper, glas m.m. På den baggrund udarbejder jeg et tilbud, som bestyrelsen og beboerne så kan tale om til generalforsamlingen.”

“Et andet råd er, at foreningen holder nogle info- eller summemøder for at få en fornemmelse for, om der er opbakning til projektet. Bestyrelser bruger en del tid på at hente tilbud ind. At tage kontakt til en håndværker, få håndværkeren ud, få afstemt ift. ønsker og behov osv. tager tid. Og der kan det være rart, at bestyrelsen, forinden alt det arbejde går i gang, ved, at der er en interesse for projektet. Det gør, at der er mere seriøsitet omkring det.”

Efter generalforsamlingen

“Planlægning er vigtig, og det er derfor det første, vi går i gang med. Der går nogle uger, før vi kan gå i gang, for vinduer har typisk en leveringstid på 6 til 8 uger. Derfor anbefaler jeg også, at man sætter projektet i gang hurtigst muligt, når projektet er stemt igennem. Men ja, vi prioriterer planlægningen. Det er rart for beboerne, at de kender til planen og ved, om vi skal ind i deres lejligheder undervejs i processen. Og så gør vi selvfølgelig vores for, at vores arbejde er til mindst mulig gene for beboerne.”


Inden generalforsamlingen

“Undersøg først og fremmest, hvor mange i foreningen, der drømmer om altan? Det kan være en god idé lige at få en føler ud hos naboerne. Er der et fælles ønske om altaner, eller står man alene med ønsket? Er der et fælles ønske, er det første step på en generalforsamling at få nedsat et altanudvalg og finde ud af, hvor mange i foreningen, som ønsker altan. Dernæst går udvalgets arbejde i gang med at gå ud og hente tilbud fra altanleverandørerne. Husk, at det ikke nødvendigvis er alle, der behøver at få monteret en altan, hvis de ikke ønsker det. Tit kan resten stadig få deres altandrøm opfyldt.”

“Det kan altid være en fordel at vise, hvordan altanerne på facaden kunne se ud, og derfor tilbyder vi også en gratis visualisering af et altanprojekt på netop din facade.”

Efter generalforsamlingen

“Sammenlign flere tilbud. Det er altid en god idé at sammenligne de forskellige indhentede tilbud. Når du skal sammenligne dine tilbud, er det imidlertid vigtigt at kigge på mere end blot den samlede pris. Ellers kan du meget vel ende med at betale mere for et tilbud, som ellers ser billigst ud. Det er ikke altid, at de forskellige altanleverandører kalder forskellige processer det samme, ligesom det kan være svært at gennemskue, hvad enkelte poster indeholder eller mangler, og hvad de koster. Derfor har vi også lavet en tilbudssammenligner, som kan bruges, uanset leverandøren. Den er til at finde på vores hjemmeside.”

“Når det kommer til altaner, anbefaler vi altid, at man får besøg af den kommende altanleverandør i andelsboligforeningen. Det kan være en rigtig god idé at få din kommende altanleverandør med ud til et møde med altanudvalget eller på et beboermøde, for at fortælle om jeres muligheder.”

“Ydermere kan det være en god idé at få en rådgiver med på projektet. Det kan være en mindre investering, men det er ofte det værd. En rådgiver kan hjælpe jer gennem processen og tage ansvar for de beslutninger, der træffes, så det ikke er jer, uden erfaring med projekter som disse, der er ansvarshavende for beslutningerne. Som formand for eller medlem af altanudvalget vil du desuden få en uvildig at sparre med – det sikrer jer alle og giver tryghed.”

5 gode råd, når du vil stille forslag på en generalforsamling:

  • Gør forarbejdet: Undersøg omhyggeligt dit forslag, herunder dets formål, omkostninger, mulige fordele og ulemper. Jo mere detaljeret og velunderbygget dit forslag er, desto større er sandsynligheden for, at det vil blive taget seriøst af de andre andelshavere.
  • Søg støtte og allierede: Få opbakning fra andre i foreningen, der kan dele dine synspunkter eller have lignende interesser.
  • Kommuniker klart og tydeligt: Når du præsenterer dit forslag, skal du være klar,
    præcis og overbevisende. Brug enkle og letforståelige termer og vær forberedt på at besvare spørgsmål eller imødekomme bekymringer fra andre andelshavere.
  • Følg vedtægterne: Følg foreningens vedtægter og procedurer for at stille og diskutere forslag. Dette inkluderer at indsende dit forslag rettidigt, respektere taletider og deltage konstruktivt i diskussionen.
  • Vær fleksibel og åben for kompromis: Vær parat til at justere dit forslag baseret på feedback og input fra andre andelshavere. At vise fleksibilitet og være villig til at finde kompromisløsninger kan være afgørende for at opnå enighed og støtte til dit forslag på generalforsamlingen.

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *