2016: Året der gik på andelsboligmarkedet
2016 lakker mod enden og endnu engang har vi på Andelsportal.dk set tilbage på det forgange år. Hvad bragte 2016 for andelsboligforeningerne? Et tilbageblik kan blandt andet berette om stor efterspørgsel på andelsboliger, en finanslov og et boligskatteudspil, der også inkluderede andelshaverne, stigende bidragssatser og en heftig altansag.
Massiv efterspørgsel på andelsboliger
2016 var året, hvor et ualmindeligt højt antal boligkøbere søgte mod andelsboligmarkedet. Specielt i de større danske byer er andelsboliger blevet en mangelvare. Tal viser, at der for hver gang, der på landsplan var 100 andelsboliger til salg i 2012, så er der i dag kun 6 til salg. En af forklaringerne på, at alle vil være en del af andelsboliglegen er den udvikling, der har været på boligmarkedet. Priserne er steget gevaldigt på ejerboliger de sidste par år og specielt i Hovedstadsområdet, hvor størsteparten af landets andelsboliger er placeret, er boligmanglen stigende.
Fortsat kamp om lejligheder i storbyen
Offentlige ejendomsvurderinger udskudt nok engang
2016 bød ikke på gode nyheder til de andelsboligforeninger, der går og venter på en ny offentlig vurdering af deres ejendom. Der kommer nemlig til at gå endnu længere tid end først antaget før det nye system for offentlige ejendomsvurderinger er på plads. I 2013 kritiserede Rigsrevisionen SKATs ejendomsvurderinger for at være fejlbehæftede. Som en følge heraf blev de offentlige ejendomsvurderinger fastfrosset, indtil SKAT har udviklet et nyt og bedre system. Det nye system lader vente på sig, og andelsboligforeningerne kan tidligst forvente en ny offentlig ejendomsvurdering i 2019.
Ejendomsvurderinger udskydes endnu engang
Finanslov og Boligskatteudspil inkluderer også andelsboligforeninger
Som et lille plaster på såret for de manglende offentlige ejendomsvurderinger blev andelsboligforeningerne til gengæld ikke forbigået, da finansloven for 2017 landede. Ligesom de private boligejere allerede fik lov til i 2016, så får andelshaverne også lov til at fastfryse deres grundskyld i 2017.
Finanslov 2017: Andelsboligforeningerne får også fastfrosset deres grundskyld
Også boligskatteudspillet medtog andelshaverne. Da det i oktober blev præsenteret pegede flere eksperter på, at andelshaverne havde trukket det længste strå. Andelshaverne får nemlig (modsat de private boligejere) lov til at sælge deres skatterabat i 20 år, og samtidig skal de private boligejere betale mere til fælleskassen.
Boligskatteudspillet set med andelshavernes øjne
Bidragssatserne fik vokseværk
I foråret 2016 blev bidragssatserne på Realkreditlån endnu engang hævet. Stigningerne kom i kølvandet på stigningerne på de private boligejeres realkreditlån. Hos nogle andelsboligforeninger betød stigningen bidragssatser, der var 40 procent højere. Nykredit/Totalkredit hævede bidragssatserne for andelsboligforeninger allerede 1. Juli 2016, mens Nordea Kredit og Realkredit Danmark hævede deres bidragssatser fra oktober af.
Stiger bidragssatserne også for andelsboligforeninger?
Altaner til debat
Opsætning af altaner har i en årrække været en meget populær investering i mange af landets andelsboligforeninger. Og mange andelsboligforeninger har barslet med planer om, at de også fik udvidet deres andelsboliger med udendørsarealer i form af altaner. 2016 har dog budt på en del udfordringer for de andelsboligforeninger, der har drømt om altaner. I Københavns Kommune blev der udarbejdet et sæt retningslinjer, der skulle gøre det lettere for københavnerne at få opsat altaner, men reglerne slog paradoksalt nok en knude på altanbyggeriet i stedet – blandt andet på grund af en ”streng” lysberegner. Forvaltningen måtte justere på reglerne efterfølgende.
Bliv klogere på hele altansagen i artiklen ”Altansagen tur retur: Først var det svært, så blev det sværere – men så blev det alligevel lettere”
Læs også om de nye standardstørrelser her eller se, hvor meget en altan reelt påvirker dagslyset hos underboen med disse simuleringer fra Statens Byggeforskningsinstitut
Flere konkurssager
2016 bød også på konkurssager. I maj fik Andelsboligforeningen Duegården lov til at gå konkurs, da de i Højesteret vandt flere års tovtrækkeri mod Nykredit Bank A/S og Nykredit Realkredit A/S. Nykredit ønskede at foreningen skulle forblive i solvent likvidation, da de med konkursen kom til at miste et trecifret millionbeløb. Andelshaverne har derimod mistet det indskud de oprindeligt betalte – til gengæld er de blevet lejere og har fået deres månedlige boligafgift halveret.
Også Hostrup Have – Danmarks største andelsboligforening har haft problemer med Nykredit. I december blev foreningen begæret konkurs af Nykredit og derfor indkaldt til skifteretten. Med knap 680 boliger og 30 erhvervslejemål fordelt på 60.000 kvadratmeter er Hostrup Have landets største andelsboligforening. De havde et lån på omkring 1.1 milliard kroner og en swap-aftale, der var negativ med 900 millioner kroner. Læs mere om konkursbegæringen af Hostrup Have.
2 kommentarer
Emne:
Hej Maria. Du skriver i Andelsportalen om fællesantenner. Vores forening, Havneengen 2, Reersø, 4281 Gørlev med 9 andele, har en fællesantende. Nu vil 5-6 andelshavere ikke være tilsluttet antennen mere. Bestyrelsen har derfor foreslået, at den vil overdrage antennen til os, 2 – 3 stykker som stadig bruger den mod at vi betaler for drift og vidligeholdelsen.
Du har i 2014 skrevet at der skal være eenstemme afgørelse for at den kan nedlægges. Bestyrelsen siger at denne lov er ugyldiig da den nye lov fra 1. jul 2016 giver ret til at gøre som de siger. Jeg mener ikke der er ændret ved loven om adgang til antennen, blot at der er mulighed for at fravælge den. Foreningen skal stadig vedligholde og betale for drift. Har jeg uret?
Venlig hilsen Richard Mejer
Engstien 13 D, Reersø
4281 Gørlev
tlf. 58 85 66 06
Hej Richard,
Tak for din henvendelse. Du kan læse mere om, hvad loven om frit tv-valg betyder for andelsboligforeningerne i disse opdaterede artikler:
https://www.andelsportal.dk/nyheder/andelsboligforeninger-tjekke-tv-aftale/ samt https://www.andelsportal.dk/nyheder/frie-tv-valg/
Vi følger derudover op på emnet snarest og skriver en ny artikel om problemstillingen i næste udgave af Andelsbolig Nyt samt her på portalen.
Håber det var til en hjælp.
God påske!
/Nynne – Andelsportal.dk
Viser 0 af 2 kommentarer