Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Energidrift A/S

Stiger bidragssatserne også for andelsboligforeninger?

I den senere tid har bidragssatserne på realkreditlån fået massiv mediedækning. Nykredit og Totalkredit har nemlig hævet bidragssatserne til privatkunderne endnu en gang. Men hvordan forholder det sig med andelsboligforeningernes realkreditlån? Skal andelsboligforeningerne også frygte stigende bidragssatser?

Bidragssatserne på mange danske boligejeres realkreditlån er på nuværende tidspunkt til stor debat. Sidste år betalte danske boligejere knap 15 milliarder kroner i gebyr på deres boliglån. Nykredit og Totalkredit har meldt ud, at de endnu engang vil øge bidragssatserne på en række lån. Stigningen vil være gældende fra sommeren. Flere analytikere peger på, at udviklingen hos andre kreditforeninger forventes at være den samme.

Bidragssatserne kan også stige hos andelsboligforeningerne

Andelsboligforeningerne betragtes ikke nødvendigvis som privatkunder, men derimod som erhvervskunder i nogle realkreditinstitutter. På nuværende tidspunkt er der ikke nogle realkreditinstitutter, der har ændret på bidragssatserne hos erhvervskunderne. Historisk set så plejer bidragssatserne at stige hos erhvervskunderne efter de er steget hos privatkunderne. Derfor er der en reel sandsynlighed for at bidragssatserne også kommer til at stige hos andelsboligforeningerne.

I andelsboligforeningen bør man derfor være opmærksomme på, om der kommer brev fra realkreditinstituttet den kommende tid om en stigning i bidragssatserne. Har en andelsboligforening eksempelvis et lån på 10 millioner, hvor bidragssatserne stiger 15-20 procent, så betyder det en årlig merudgift på 15.000-20.000 kroner til andelsboligforeningen.

Undersøg mulighederne for et andet realkreditinstitut

Bidragssatserne er det primære konkurrenceparameter blandt realkreditinstitutterne, da renten på realkreditlån er nogenlunde ens. Det er derfor vigtigt, at man i andelsboligforeningen er opmærksomme på, om man har realkreditlånet hos det rigtige realkreditinstitut. Mange foreninger kan med fordel undersøge, om det er relevant at skifte til et andet realkreditinstitut, hvor andelsboligforeningen ikke betaler lige så høje bidragssatser.

Bidragssatser er til debat på Christiansborg

Nykredit har peget på, at de stigende bidragssatser skyldes skærpede krav fra EU, som kom i kølvandet af finanskrisen. I dag mødes folketingets erhvervsudvalg for at debattere de såkaldte bidragssatser. Senere skal politikerne mødes med erhvervs- og vækstministeren, Troels Lund Poulsen, for at debattere sagen. Flere partier har i den forbindelse meldt ud, at det skal være lettere at skifte realkreditinstitut. På Andelsportal.dk følger vi sagen.

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *