Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Tømrermester RFA

Fortsat kamp om lejligheder i storbyen

Efterspørgslen på boliger i storbyen er gigantisk – ikke mindst på de populære andelsboliger, som markedet lige nu er støvsuget for.

Ønsker du en lejlighed i byen, skal du måske lede længe – ikke mindst grundet den kommende studiestart. Ny opgørelse viser, at primært andelslejligheder, herunder især to- og treværelses, er en mangelvare, og især i Aarhus og København er der så meget pres på, at der er henholdsvis 34 og 20 studerende per lejlighed. Og det giver måske sig selv – for antallet af andelsboliger til salg var i marts 40 procent lavere end i samme periode sidste år.

Mange købere om færre andelsboliger

Efterspørgslen på ejer- og andelsboliger i især Aarhus og København er fortsat enorm. En nylig opgørelse fra Boligsiden.dk viser således, at der for hver Aarhus-lejlighed er 17 studerende om buddet, imens der i København er syv studerende per lejlighed. Set med en boligsøgendes briller er tallene reelt nok mere negative; flere af de medregnede lejligheder er nemlig i luksusklassen, hvorfor der nærmere er op mod 34 og 20 studerende i landets to største byer.

Og også liggetiden på andelsboliger er grundet den store efterspørgsel forkortet, ligesom tal fra en Boliga-opgørelse viser, at der i marts var 40 procent færre andelsboliger til salg end i samme periode sidste år. Det gør udbuddet af andelsboliger til det laveste i seks år.

Mæglerne får få andelsboliger til salg

Og det kan også mærkes på salgsmetoderne. Ifølge Arbejdernes Landsbank hungrer så mange efter en andelsbolig, at kun 1 ud af 900 andelsboliger sættes til salg via en mægler. Og selvom vi de seneste ti år har været vidner til oprettelsen af mere end 10.000 andelsboliger, var kun 0,1 procent af den københavnske andelsboligmasse til salg i maj 2016.

Dyre ejerlejligheder gør andelsbolighandler spændende

Men hvorfor er især andelsboligerne blevet så populære? Forklaringen skal findes i en blanding af flere faktorer:

Priserne på ejerboliger gør det svært for især unge at komme ind på boligmarkedet i storbyen – og hertil kan leje- eller andelsboliger være svaret. Andelslejlighederne, der er reguleret af maksimalpriser, er nemlig som hovedregel 20 procent billigere end ejerlejlighederne, og renten på andelsboliglån er lav netop nu.

Samtidigt er det ligesom på ejerboligmarkedet også muligt at forældrekøbe eller forældrefinansiere en andelslejlighed til sine børn. Og i og med udbuddet af andelsboliger ikke kan følge med efterspørgslen i byerne, har der været tendens til handel med penge under bordet og krav til købere om at skulle sige ’ja tak’ med det samme, hvis de vil sikre sig en andelslejlighed.

Men hvad gør du så, hvis du søger en andelsbolig og gerne vil sikre sig bedst muligt? Det kan du læse lige her

Pas på med ventelister

For at være med i kapløbet om andelsboligerne betaler flere for at blive skrevet på en venteliste til en andelsbolig – problemet er somme tider, at folk ikke altid ved, hvad de betaler til. Således er der eksempler på andelsboligforeninger med omkring 200 lejligheder, der har over 1000 personer på venteliste.

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *