Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Energidrift A/S

Altansagen tur-retur: Først var det svært, så blev det sværere – men nu bliver det alligevel lettere at få altan

Altanglade københavnere skulle fra efteråret have lettere ved at få altaner, men nye retningslinjer gjorde det endnu sværere. Nu justerer forvaltningen reglerne.

1. november 2015 skulle være en lykkens dag for københavnere, der går rundt med altandrømme. Nye retningslinjer var lavet for at gøre ansøgningsprocessen lettere, men reglerne slog paradoksalt nok en knude på altanbyggeriet i stedet – blandt andet på grund af en ”streng” lysberegner. Nu bliver retningslinjerne justeret, så altanbyggerierne kan komme i gang.

Retningslinjer satte prop i altanmarkedet

Hvor de tidligere regler fik hug for at gøre ansøgningsprocessen til altaner lang og vilkårlig, skulle de nye krav skabe ensartede rammer, gøre det lettere at søge og få tilladelse – og ikke mindst sikre mere fair vilkår, så ansøgerne ikke fik forskelsbehandling fra naboen.

Overraskelsen var derfor stor, da endnu flere ansøgninger efter 1. november så ud til at ville få en afvisning – ikke mindst fordi opbakningen til mildere regler var stor; både fra et helt enigt Teknik- og Miljøudvalg og fra et større antal borgere, der længe havde forsøgt at sparke døren ind (eller ud) for nemmere at få tilladelse til altaner. De nye regler var i stedet skærpede, og nu er forvaltningen helt stoppet med at vurdere ansøgninger, der er havnet på deres bord efter 1. november, hvor de nye retningslinjer trådte i kraft. I første omgang skal retningslinjerne nemlig kigges efter i sømmene, så ansøgere ikke kun kan vælge mellem en mindre fransk altan eller et afslag, fordi altanen er for stor.

Ventede på nye regler – nu venter de på altaner

Stefan Frost Rasmussen er en af dem, der siden november har siddet fanget i de nye retningslinjer. Som formand for Valby Andelsforening ventede han bevidst med at søge om lov til at sætte 166 altaner op, til de nye retningslinjer var trådt i kraft – og hans forening fik afslag som de første efter de nye regler.

Valby andelsboligforening fik at vide, at de ifølge en ny lysberegning maksimalt måtte opsætte 50 centimeter dybe altaner; en skuffelse for foreningen, der drømte om at bygge altaner på 3 gange 1,30 meter for, som minimum, at kunne sidde og spise på altanen:

”At vi ventede med at søge efter de nye regler har gjort, at vi nu venter på – eller helt dropper – at få vores altaner: Det her er en stor investering, og hvis vi kun kan få en fransk altan eller et ”ekstra opbevaringsrum”, kan vi lige så godt lade være,” uddyber en forundret Stefan.

Regler giver snævert syn på lysindfald

Hele udfordringen med de nye regler, herunder især den nye lysberegner, udspringer af et æstetisk hensyn til bybilledet og et hensyn til dagslysets betydning for den menneskelige trivsel. Alle dage har en altangodkendelse taget højde for, hvordan altanen påvirker lyset i de øvrige lejligheder. De nye retningslinjer er ingen undtagelse.

Men ifølge Allan Stokkebro, der er uvildig bygningskonstruktør og rådgiver fra Topdahl, tager lysberegneren i de nye retningslinjers bare ikke hensyn til virkeligheden som tidligere – og derfor er det svært at få tilladelse til altandrømmene:

”Lysberegneren er fiktiv. Den beregner ud fra nogle parametre uden at skele til praktiske hensyn – for eksempel årstiden, at en underbo ofte genvinder det ”tabte” lys fra overboens altan ved selv at få altan, hvor der jo kommer lys ind ad den altandør, der før var væg. Og også genskær fra lyse underplader på overboens altan kan være med til at give en masse lys i hjemmet,” forklarer Allan Stokkebro.

Han kalder billedmaterialet i de nye retningslinjer for misvisende, da altanerne på billederne på ingen måde bliver opført i dag med den nye lysberegners krav. Men netop fordi reglerne er så stramme, tror Allan Stokkebro på, at der kommer ændringer.

Det bliver nemmere at få altan

Også fra politisk side forventer man, at de strikse krav bliver justeret snart, så eksempelvis dybden på altanerne ikke kun må være en halv meter. Spørger man teknik- og miljøordfører fra de radikale på Københavns Rådhus, Mette Annelie Rasmussen, er der ikke megen tvivl at spore:

”Bare rolig, der skal nok komme styr på de retningslinjer, så det bliver nemmere at få altan. Det er problematisk, at lysberegneren forsimpler så meget, og i udvalget ønsker vi en mere gennemsigtig ansøgningsproces, når københavnerne gerne vil have altan,” udtaler hun og peger på øget livskvalitet som en af gevinsterne ved at have (valg)muligheden for at gå ud på sin altan i dagligdagen.

Altansagens udvikling i København:

Forrige
Næste

24. august

Nye retningslinjer besluttes på udvalgsmøde

1. november

Retningslinjerne træder i kraft – først her offentliggøres ny lysberegner, som kritiseres for at måle for strengt

18. januar

Nyt udvalgsmøde: Sagen tages op, og det besluttes, at Københavns Teknik- og Miljøforvaltning skal komme med nyt bud på retningslinjerne

29. jan. og 4. feb.

Altanbranchen er til møde i forvaltningen for at komme med input til ændring af retningslinjerne

22. februar

Udvalgsmøde og deadline for forvaltningens nye forslag til retningslinjer og værktøjer – nye retningslinjer med standardstørrelser blev vedtaget

Efter 22. februar

Forvaltningen går i gang med at behandle ansøgninger efter de nye, justerede retningslinjer med standardstørrelser

Retningslinjer revideret – se de nye standarder

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *