Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Bykærs Anlæg ApS

Ud med lysberegner ind med standard altanstørrelser

Den meget omtalte altansag i København fik i går et spritnyt kapitel. Det betyder et farvel til den omstridte lysberegner og et goddag til standardstørrelser på københavnske altaner. Se skemaerne og de reviderede krav til altanernes dybde og længde.

I går vedtog et enigt Teknik- og Miljøudvalg et sæt nye retningslinjer, der fremover bestemmer, hvornår og hvordan altanhungrende københavnere kan få altaner på deres lejligheder.

Vedtagelsen af de nye retningslinjer kommer i kølvandet på et sæt meget omdiskuterede retningslinjer fra 1. november 2015, der via en særlig lysberegner strammede kravene for, hvornår altandrømmen kunne blive til virkelighed. Meningen med reglerne dengang var ellers, at det skulle være nemmere at få altan – og at sagsbehandlingen skulle blive mere fair.

Nye retningslinjer skemalægges

I de nye retningslinjer har Teknik- og Miljøudvalget besluttet at skemalægge lysberegninger, således at et standardskema skal tage stilling til hvor store københavnernes altaner må være. Skemaet tydeliggør hvor dybe og lang altanerne må være afhængigt af hvor langt, der er til den bygning, der ligger overfor.

Standardstørrelser for dybder mod gaden:

Afstand til modstående bygningAltandybde for bygninger der er 5 etager under tagkantAltandybde for bygninger der er 4 etager under tagkantAltandybde for bygninger der er 3 etager eller mindre under tagkant
8 m til 10 m (meget smal gade, fx Larsbjørnsstræde)70 cm70 cm70 cm
10 m til 14 m (smal gade, fx Blågårdsgade eller Studiestræde)90 cm90 cm90 cm
14 m til 25 m (bred gade, fx Nørrebrogade eller Istedgade)110 cm110 cm90 cm
over 25 m (åben plads eller meget bred gade, fx Blegdamsvej eller Sønder Boulevard)130 cm110 cm90 cm

Standardstørrelser for dybder mod gården

Standard dybde mod gården

Altanlængde:

Der er også lavet et vejledende skema for længden af altanen. Med dette skema bestemmes altanens længde ud fra antallet af vinduesfag i den underliggende lejlighed.

Antal vinduesfag i hele den underliggende lejlighedAntal vinduesfag i hele den underliggende lejlighed, der kan dækkes med altan med standarddybde
2 til 3 vinduesfag1 vinduesfag
4 til 7 vinduesfag2 vinduesfag (2 altaner over 1 vindue, eller 1 stor over 2 vinduer)
8 eller flere vinduesfag3 vinduesfag (så længe alle vinduer på én facade ikke dækkes)

Ifølge retningslinjerne defineres et vinduesfag som eksempelvis ét dannebrogsvindue.

Nu kommer der skub i altansagerne

Med vedtægten i går kan ansøgerne se frem til at få deres sag vurderet hos Teknik- og Miljøforvaltningen i København snarest. Det drejer sig om cirka 80 ansøgninger om samlet set 1000 nye altaner – sager, der stort set siden 1. november har været sat i bero, indtil de strenge retningslinjer blev revurderet. Ansøgningerne er nu ved at blive behandlet.

Læs meget mere om altansagen tur-retur og find ud af, hvad reglerne i efteråret betød for en andelsboligforening i Valby.

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

4 kommentarer

AvatarJan Grøndahl

Hej. Mit spørgsmål er følgende. Vi er en andelsboligforening hvor nogle vil have altan og andre vil ikke, og nogle der ikke kan få. Hvis foreningen optager et lån, hvordan vil det ramme dem der ikke vil / ikke kan få. Man må jo ikke stifte gæld for andre. Det vil jo have en indvirkning på andelskronen.
Venlig hilsen Jan

Hej Jan,
Tak for din henvendelse. Da dit spørgsmål er af teknisk karakter, vil jeg anbefale, at du tager kontakt til en ejendomsadministrator, hvis I har sådan en i foreningen. Ellers vil jeg anbefale at du tager kontakt til en anden bare for at høre uforpligtende om jeres situation, og hvad deres erfaringer er med det.
Jeg håber I finder en løsning på jeres altansag.
Med venlig hilsen
/Nynne – Andelsportal.dk

AvatarUlla Klok Breiling

tak for god oversigt ifm etablering af altaner.
jeg bor i lejelejlighed ind mod gården, i en lille andelsforening på Østerbro med 30 lejligheder. altaner er godkendt, jeg er ikke blevet involveret, men har fået besked om at jeg får en fransk altan. desværre, fordi der ligger et gammelt værksted under min lejlighed, så størrelsen på en altan til min lejlighed kan ikke blive helt magen til de øvrige lejligheders. jeg er slet ikke interesseret i en fransk altan, men kunne sagtens acceptere en mindre altan, men får beskeden at det er et krav fra kommunen at alle altaner på huset mod gården skal være identiske i størrelse. den hurdle kan jeg ikke se beskrevet i jeres ellers udmærkede oplæg. ved I om der er mulighed for en rigtig altan hos mig, bare mindre end dem ovenpå?
mvh Ulla Klok
petersborgvej 3b st tv
2100 kbhvn ø

Viser 0 af 4 kommentarer