Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Bykærs Anlæg ApS

Frit tv-valg: Andelsboligforeninger bør tjekke deres tv-aftale

Andelsboligforeninger må ikke længere kræve, at deres andelshavere skal være en del af den fælles tv-aftale. Hvad skal andelsboligforeningen være opmærksom på omkring deres fælles tv-aftale?

Folk er forskellige, når det kommer til at se tv. Nogle ønsker et hav af sportskanaler, andre er mere til dyre- og naturprogrammer mens nogle slet ikke har behov for at se tv. Loven om det frie tv-valg trådte i kraft 1.juli i år, hvilket medfører, at andelsboligforeninger bør tjekke deres nuværende tv-aftale.

Frit tv-valg betyder, at andelshaverne kan træde ud af andelsboligforeningens fælles tv-aftale og vælge deres egen tv-løsning. Det er ikke længere lovligt for andelsboligforeninger at kræve, at husstandene skal abonnere på den fælles tv-aftale.

Opsig eller genforhandl tv-aftalen

”Det er en god idé for andelsboligforeninger og udlejere hurtigst muligt at opsige eller genforhandle deres tv-aftale, hvis den kan give foreningen økonomisk tab, når nogle af husstandene begynder at melde sig ud af aftalen,” siger kontorchef i Konkurrence og Forbrugerstyrelsen, Søren Bo Rasmussen.

I dag betaler omkring 650.000 husstande til en fælles tv-løsning heriblandt andelshavere. Man forventer, at cirka 100.000 husstande vil fravælge den fælles tv-løsning for at skifte til enten en anden tv-udbyder, online streamingtjenester eller blot nøjes med de licensfinansierede kanaler. Husstandene estimeres til at spare i omegnen af 150 kroner om måneden i gennemsnit.

Søren Bo Rasmussen siger også i den forbindelse: ”De fleste af tv-seerne i boligforeninger ventes at fortsætte med at købe tv via foreningen. De kommer formentlig til at stå tilbage med en marginalt dyrere tv-løsning, fordi de bliver færre om at dele regningen.”

Værd at vide for andelsboligforeningen

Undersøg om tv-aftalen skal ændres med tv-leverandøren, hvis den nuværende tv-aftale eksempelvis kræver tv-forsyning til et bestemt antal andelshavere i foreningen.

Få en aftale, hvor andelsboligforeningen ikke skal betale for flere andelshavere end dem, der er tilmeldt den fælles tv-aftale.

Orientér andelshaverne om det frie tv-valg og muligheden for at fravælge den fælles tv-aftale, andelsboligforeningen har.

Vilkår kan fastholde foreninger til fælles tv-aftale

Det frie tv-valg er ikke trådt i kraft i alle tilfælde. Loven sikrer nemlig, at foreninger undgår at lide økonomiske tab, hvis medlemmer i andelsboligforeningen ønsker at framelde sig den fælles tv-løsning. Det gælder eksempelvis ved eksisterende aftaler om tv-forsyning, hvor det er et vilkår, at samtlige husstande betaler, og hvor andelsboligforeningen skal opsige aftalen for at kunne ændre deres vilkår.

Hvis andelsboligforeningen har sløjfeanlæg, træder loven om det frie tv-valg først i kraft per 1. januar 2018.

Den fælles bredbåndsløsning

Andelsboligforeninger må stadig gerne kræve, at andelshaverne får bredbånd gennem andelsboligforeningens aftale. Det må bare ikke være et krav at for at kunne modtage bredbånd, skal man også modtage en tv-løsning.

Del jeres erfaring

Vi opfordrer jer til at lægge en kommentar om, hvilke løsninger I har erfaring med i jeres andelsboligforening. Og eventuelt fortælle om, hvordan I har løst udfordringerne ved den nye tv-lov.

Læs også: “Det frie tv-valg for alle”, hvis du vil vide alt om den nye lov om det frie tv-valg og se forskellige større tv-udbyderes løsninger.

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

4 kommentarer

AvatarClaus Boldt

Hejsa
Vi er en lille andelsforening med 34 andele med tvungen grundpakke hos yousee. Det er ikke et sløjfe anlæg. Vores andels aftale hos Yousee har en opsigelsesfrist på 12 måneder med 34 betalende andele.
Gælder de 12 måneder også for mig sådan at jeg kan være ude om et år? eller gælder de 12 måneder fra den dag overgangsperioden startede? Kan jeg være ude af aftalen om en måned og så må foreningen tage kampen med Yousee?
Med Venlig Hilsen
Claus

Maria CarlsenMaria Carlsen

Hejsa Lars,
Tak for din besked. Loven om frit tv-valg trådte allerede i kraft 1.7.2016 – kun foreninger med sløjfeanlæg havde først frist d. 1.1.2018. Det burde derfor være muligt for dig at melde dig ud allerede på nuværende tidspunkt. Du kan eventuelt tage en dialog med din bestyrelse eller jeres administrator for at høre, hvordan jeres tv-aftale er strikket sammen og hvilke opsigelsesfrister, der er. Og så kan du læse mere om foreningernes opsigelsesregler her: https://www.andelsportal.dk/nyheder/tv-pakker-2018/
Venlig hilsen
Maria

AvatarMerete Christensen

Vi er en andelsforening på 12 andele som har yousee med lille pakke til 147kr pr mdr.Vi har fået at vide dersom et medlem melder sig ud bliver det dyrere for dem der bliver tibage.Ordningen er fra oktober 1998.Mvh Merete Christensen

Jakob KnutzenJakob Knutzen

Hej Merete,
Mange tak fordi du vil dele jeres erfaring med os. Det lyder til, at jeres tv-aftale har et krav om et specifikt antal husstande. Når et medlem melder sig ud, vil de andre medlemmer eller andelsboligforeningen skulle hæfte for betalingen af det “manglende” beløb. Min anbefaling vil være at kontakte jeres udbyder for at prøve at få aftalen genforhandlet, så det ikke påvirker de andre medlemmer i jeres forening.
Jeg håber, at du kan bruge svaret.
/Jakob – Andelsportal.dk

Viser 0 af 4 kommentarer