Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Tømrermester RFA

Duegården konkurs – hvad nu?

Sagen mellem andelsboligforeningen Duegården og Nykredit er blevet fulgt tæt. Særligt fordi, at der er andre andelsboligforeninger, der er i lignende slagsmål med deres realkreditinstitutter. Hvad kommer der til at ske med markedet? Vil denne sag have konsekvenser for de andre verserende sager? Ændrer andelsboligforeningernes låneforhold sig? Læs hvilke reaktioner der er dagen derpå, og hvad eksperterne mener om sagen.

Usikkerhed om andelsboligforeningers lånemuligheder fremover

Nykredit, der i går tabte i Højesteret, da Duegården fik lov til at gå konkurs, har meldt ud, at dommen skaber usikkerhed om lån til andelsboligforeninger. Nykredit kommer med dommen til at lide et stort tab, da de på nuværende tidspunkt har tilgodehavender for næsten en halv milliard kroner i ejendommen, der sidste år blev vurderet til 277 millioner kroner.

”Vi driver en forretning, hvor vi låner penge ud og regner med at få dem tilbage igen. Hvis der er usikkerhed om, i hvilket forhold vi kan få pengene tilbage, så må vi vurdere, om de principper, vi hidtil har arbejdet efter, skal revurderes.” udtaler Nykredits direktør for Retail, Henrik Rasmussen til Ritzau i forbindelse med dommen.
Hos Realkreditinstituttet er der også sået tvivl om, hvordan finansiering af andelsboligforeninger vil ske fremover. Direktør fra Realkreditinstituttet, Karsten Beltoft, udtaler til Berlingske Business at resultatet kan give højere priser og anderledes lånevilkår. Ligeledes påpeger han, at der er muligheder for andre krav til, hvordan andelshavere hæfter personligt.

Også hos Forbrugerrådet frygter man for, om konkursen kan betyde ændrede bidragssatser, og at regningen kan lande hos forbrugerne.

Nervøsitet på andelsboligmarkedet?

Hos Nykredit vil man nu sætte flere andelsboliglån under luppen. ”Vi vil nu analysere vores regler for långivning på området,” fortæller Henrik Rasmussen.

Flere af andelsboligmarkedets parter er derfor nervøse for at banker og realkreditinstitutter er anser lån til andelsboligforeninger mere risikable, fordi de hænger på regningen hvis andelsboligforeningen går konkurs. Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation har nu indbudt kreditinstitutterne til en dialog om, hvordan man kan stifte andelsboligforeninger, der ikke ender med at gå konkurs.

Sekretariatschef hos Boligøkonomisk Videnscenter, Curt Liliegreen, påpeger dog at det kun er nogle af de værst ramte andelsboligforeninger, der kan betragte Duegårdens afgørelse som en principiel afgørelse, der kan påvirke deres sager. I samme ombæring påpeger han, at der er omkring 100 danske andelsboligforeninger, der står i en situation, hvor de har en større gæld end de har aktiver, men at langt fra alle af dem har økonomi, der er så dårlig, at de kan kopiere Duegården.

På Andelsportal.dk følger vi løbende udviklingen i sagerne.

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *