Værd at vide om forbedringer i andelsboligen
Når du laver forbedringer i din andelsbolig, kan du lægge den nedskrevne værdi af forbedringerne til værdien af din andelsbolig. Der er dog mange faktorer, du skal være opmærksom på, når forbedringerne skal opgøres. Og allerede, når forbedringerne udføres, bør du sikre dig, at dokumentationen kan benyttes den dag, du fraflytter andelsboligen.
Satserne er opdateret i juli 2019.
I forbindelse med et andelsboligsalg vurderes forbedringer og mangler i andelsboligen. Nogle foreninger får bestyrelsen til at stå for en vurdering af forbedringerne, men langt de fleste benytter en professionel vurderingsmand. Vi har talt med Peter Ryaa, der både er ejendomsmægler og DiplomValuar og vurderingsmand hos VALUAREN for gode råd om forbedringer i andelsboligen.
Ved en forbedring gælder:
- Et arbejde, der øger den brugsmæssige værdi af boligen.
- Et arbejde, der ikke kan betragtes som almindelig vedligeholdelse.
- Kun forbedringer, hvis tilstedeværelse i boligen kan konstateres, kan medregnes.
- Arbejdet skal være lovligt og forsvarligt udført.
Husk at gemme faktura og kvitteringer på alt
» Gem fakturaen på alt det arbejde, som du har fået udført i andelsboligen. Selv et nyt blandingsbatteri er en forbedring, og det er der desværre ofte mange, der glemmer,«
Peter Ryaa, Ejendomsmægler/DiplomValuar, MDE
Du kan få et overblik over, hvad der er en forbedring, i eksempelvis ABF’s forbedringskatalog.
Når du selv udfører arbejdet
Har du ikke en faktura på arbejdet, fordi du selv har lavet arbejdet? Så husk at gemme faktura på indkøb af materialer. Men vær opmærksom på, at indkøb af værktøj eller slik, du købte i byggemarkedet, ikke er en forbedring.
„Der er desværre nogle, der glemmer at gå kvitteringer efter – og så er der eksempelvis røget lakridspiber med på beløbet. Det går altså ikke,“ forklarer Peter Ryaa.
Laver du selv arbejdet, kan du kun skrive det antal timer på, som det ville tage en professionel håndværker at udføre arbejdet, som forbedring. Har du brugt 200 timer på et stykke tømrerarbejde, som en uddannet tømrer kan klare på 40 timer, kan du altså kun få 40 timer med som forbedring. Det beløb, du får pr. time for eget udført arbejde, bestemmes af ABF’s vejledende timesatser for prisfastsættelse af eget arbejde.
Timesatsen for 2019 er 188 kr. for Københavnsområde og 166 kr. for resten af landet.
„Der er forskellige satser for eget arbejde udført i København eller i resten af landet, da ABF arbejder ud fra en model om, at håndværkere er dyrere i København end i provinsen,“ fortæller Peter Ryaa.
Når håndværker udfører arbejde
Også når håndværkeren udfører arbejdet, bør du være opmærksom på, at fakturaen skal være udspecificeret. Det er dit ansvar som andelshaver og bygherre, at den er udspecificeret. Sørg derfor, at det udførligt står på fakturaen, hvilket arbejde, der er udført. Det er ikke nok, at der står ‘totalentreprise’ og et samlet beløb. Der er forskellige afskrivningskurver på forskellige forbedringer, og derfor er det også vigtigt, at det af fakturaen fremgår, hvad der er lavet og til hvilken pris. Samtidig kan man ikke få betalinger for arbejde, der betragtes som almindelig vedligeholdelse. Udspecificering er derfor en god idé.
„Har du eksempelvis betalt et malerfirma for både maling og opsætning af filt på væggene, så vær opmærksom på, at malerarbejdet betragtes som en almindelig vedligeholdelse, mens opsætning af filt er en forbedring, der afskrives over 20 år,“ siger Peter Ryaa.
Husk dokumentation på autorisation
Arbejde, der kræver autorisation skal laves af autoriserede håndværkere. Næsten alt el-arbejde og meget vvs-arbejde skal laves af autoriserede folk. Du kan ikke kalde dit el-arbejde en forbedring medmindre, du har en faktura på, at det er udført af et autoriseret firma. Husk derfor dokumentation på arbejde, der skal være udført af en autoriseret håndværker, som f.eks. vvs- eller el-installatører.
Husk også, at du skal have dokumentation på, at håndværkeren benytter autoriserede underleverandører. Er der tale om en totalentreprise, skal du sikre dig at totalentreprenøren anvender autoriserede underleverandører til det arbejde, der kræver autoriseret udførsel og du får dokumentation herpå. Er der eksempelvis en elektriker med på opgaven, der står for at trække el til det nye badeværelse, så husk også at få det med på fakturaen, at elektrikeren har den rette autorisation til arbejdet.
Lejlighedsvurdering betaler sig
Den rette dokumentation til vurderingsmanden:
Når du en dag skal fraflytte din andelsbolig, vil du blive bedt om at fremfinde dokumentation. Gør det derfor let for vurderingsmanden og lav selv en oversigt, hvor det fremgår, hvilke forbedringer, der er foretaget.
Find alle former for fakturaer frem – alt fra blandingsbatteri til elektrikerbesøg bør du have dokumentation på. Og ligeledes bør du finde den tidligere vurderingsrapport frem.
Brugermanualer er rare at have, men de har ikke en betydning i det henseende.
146 kommentarer
Hej ABF
Jeg har et spørgsmål omkring salg af min andelsbolig.
Der er en forbedring i form af en hems i min andel.
Hvordan vurderes en hems i en andel hvis det er en forbedring? – Er der afskrivninger på?
Kan man tage en forbedring i en andel, f.eks. min hems, med i salgsopgørelsen over forbedringer hvis jeg ikke selv har betalt for forbedringen da jeg købte andelen? Eller at den ikke fremgår i min købsaftale ?
Hej Finn,
Tak for din kommentar.
Vi er desværre ikke ABF, men Andelsportal.dk.
En hems er en forbedring. I følge ABFs afskrivningskurver vil en loftet på hemsens underside og overgulvet afskrives særskilt.
Hvis du ikke selv har betalt for forbedringen, så kan det være svært at vide hvor meget den er afskrevet med og til hvilken pris den er etableret. Sørg for at indhente disse informationer og fremlæg dem for den vurderingsmand, der skal gennemgå forbedringerne i din bolig.
Bedste hilsner
Maria – Andelsportal.dk
Vi har netop overtaget en andelslejlighed, hvor den tidligere andelshaver forlanger et ublu højt beløb for opsætning af filt. Der er kun filt i er værelse, så vi er uenige i vurderingen. Kan man ikke forlange at se dokumentation for en forbedring?
Et andet spørgsmål, der er sat et ekstra vægskab op i køkkenet, der er helt forskelligt fra resten, er det ikke løsøre, når det ikke er et klassisk køkkenskab?
Hej Karin,
Tak for din henvendelse.
Forbedringer er typisk en del af prisen, når andelsboligen handles og ikke noget, som man på bagkant skal forhandle om. Man kan godt bede om dokumentation for en forbedring – med hensyn til filten er der tale om en forbedring, der typisk afskrives over 20 år og i det tilfælde, hvor I en dag skal sælge boligen videre er det rart med en kvittering fra firmaet, der har udført arbejdet. Er der tale om en forbedring, der er udarbejdet af andelshaver selv, så er det vigtigt at være opmærksom på, at man kun må tage den timeløn, som en professionel maler ville tage – også selvom man bruger væsentligt længere tid på forbedringen. Du kan læse mere om satserne for eget arbejde her: https://www.andelsportal.dk/emne/forbedringer/
Bedste hilsner
Maria – Andelsportal.dk
Hej, vi vil gerne lave en let renovering af vores badeværelse vha. microcement, som kan lægges ovenpå de eksisterende fliser, samt udskifte al sanitet.
Vil renovering med microcement tælle som en forbedring? Og er der noget vi skal være opmærksomme på, f. eks. bør vi få dokumention på, at flisegulvet har været OK af en fagmand, inden microcement blev lagt? Andet?
Det vil blive udført af en autoriseret håndværker.
Mvh
Hej Rune
Tak for din besked. Om det tæller som en forbedring, afhænger af hvilket forbedringskatalog, din forening benytter sig af. Jeg vil derfor råde dig til at kigge i foreningens vedtægter og/eller forhøre dig hos bestyrelsen.
De bedste hilsner
Michelle / Andelsportal.dk
Vi skal lægge vores lejlighed sammen med nabolejligheden og dermed i gang med den store renovering både os og kommende håndværkere.
Skulle I mon have en skabelon, regneark eller andet smart I kan dele ud af, så vi får fuldstændig styr på udgifter i forbindelse med forbedringer m.m
På forhånd tak😊
Hej Gitte
Mange tak for din henvendelse. Sikke et spændende projekt, I står over for. Jeg tror desværre ikke, vi har en formular liggende, der matcher lige det I ønsker. I kan se vores tilgængelige formularer her: https://www.andelsportal.dk/guides/love-og-formularer/. Har I forsøgt at søge en formular frem via eksempelvis Google? Jeg kunne godt forestille mig, at der nogen, der har haft et lign. behov efter en sådan formular, og selv har udarbejdet en, for derefter at dele den online 🙂 Jeg håber, I finder noget, I kan bruge.
Rigtig god dag.
De bedste hilsner
Michelle / Andelsportal.dk
Hej,
Vi har fået lavet nyt gulv i vores køkken efter en skade, hvor forsikringen dækkede dette. Tæller dette ikke med som forbedring, når andelen skal sælges? Det er omkring 60.000kr, der blev lavet for.
Hej Michelle
Mange tak for din kommentar. Et nyt gulv tæller typisk som en forbedring, men det afhænger af, hvilke forbedringskatalog din forening benytter sig af. Du kan kigge i foreningens vedtægter eller høre bestyrelsen ad.
De bedste hilsner
Michelle / Anndelsportal.dk
Jeg ønsker at lave en indvendig isolering af EN væg (gavlvæg) i mit soverum. Det vil blive udført af håndværker med regning mv.
Vil en sådan isolering være at betragte som en forbedring og i givet fald hvor lang tid afskrives den over?
Hej Gustav
Mange tak for din besked. Det kommer an på, hvilke forbedringskatalog foreningen følger. I ABF’s forbedringskatalog er ‘isolering (indvendigt) af ydervægge inkl. lovlig beklædning’ en forbedring, der afskrives over 30 år. Dog skal der forelægge dokumentation for udførelsesmetode. Jeg vil anbefale dig, at du kigger i vedtægterne eller høre bestyrelsen om, hvilke forbedringskatalog foreningen benytter sig af.
De bedste hilsner
Michelle / Andelsportal.dk
Min andelsbolig har forbedringer til badeværelse i 2015, hvoraf der fortsat afskrives 35.000 på det samlede murerarbejde og 30.000 på vvs-arbejde og indkøb af toilet, håndvask og bruser. Den står med en afskrivningsrate på 30 år.
Grundet en fejl fra min egen side har jeg nu behov for at få lavet noget murerarbejde i en del af badeværelset som koster 35.000.
Jeg ved at jeg mistet de forbedringer som jeg har på det givne areal. Hvordan vil denne regningen for det nye murerarbejde medtages i den nye vurdering?
Laves der en opdeling af hvor stor en andel af murerarbejdet som var på arealet? Eksempelvis 2 kvm murerarbejde i et 10 kvm badeværelse = 20%. 20% af 35.000 = 7.000.
Dermed er det kun 7.000 kr. af forbedringerne som jeg mister?
I så fald vil jeg vel kunne sætte resten af udgiften fra det nye murerarbejde på som forbedringer?
Eller mister jeg de 35.000 på det samlede murerarbejdet gjort på badeværelset i forbedringerne?
Hej Mathias
Mange tak for din kommentar. Jeg vil anbefale, at du kigger i foreningens vedtægter eller spørger bestyrelsen, da det er forskelligt fra forening til forening, hvordan forbedringer afskrives, og hvilken praksis, der er, når det kommer til arbejde på en forbedring.
De bedste hilsner
Michelle / Andelsportal.dk
Hej
Jeg har netop købt en andelslejlighed med forbedringer for ca. 300.000, disse er beskrevet i vurderingsrapporten. Skal jeg have kvitteringer for disse til et evt. fremtidigt salg, eller er den vurderingsrapport, jeg har fået, dokumentation nok?
mvh
Annika
Hej Annika
Mange tak for din kommentar. Jeg ved ikke, hvordan køber er stillet, hvis vedkommende skal sælge videre og skal dokumentere forbedringerne uden kvitteringerne. Så jeg vil mene, at det ville være en god ide at få kvitteringerne med som bilag i vurderingsrapporten. Er der mulighed for, at du kan få en kopi af kvitteringerne for forbedringerne?
De bedste hilsner
Michelle / Andelsportal.dk
Hej
Hvis jeg bruger min far som murer og han via sit firma sender mig en regning, er hans timer så eget arbejde når vi er i familie?
Hej Christian,
Nej. Det har jeg ikke hørt om kan være et problem. Hvis du betaler din fars firma for at lave en forbedring, så er det den pris, som du har betalt firmaet, der er gældende.
Bedste hilsner
Maria – Andelsportal.dk
Kort før jeg fraflyttede en andelsbolig for to år siden krævede bestyrelsen, at jeg betalte for en omfattende renovering af en altan. Altanen var en individuel forbedring af lejligheden og var ca 15 år gammel, og alle ejendommens altaner trængte til renovering.
Bestyrelsen mente (uden brug af vurderingsfirma), at altanrenoveringen var vedligeholdelsesarbejde og ikke udgjorde en forbedring. De krævede jeg betalte for altanrenovering, der var sat til ca. 30000 kr, som blev givet i ekstra fradrag til køberen.
Et år efter stod altanrenoveringen færdig og blev vurderet som værende en fuld forbedring af et vurderingsfirma. Køberen af min lejlighed solgte herefter sin lejlighed og fik fuld godtgørelse for altanrenoveringen plus de 30000 kr jeg havde betalt. Min køber tjente altså ca. 30000 kr på at renovere altanen (blev betalt to gange for et stykke arbejde). Jeg mener kun det er rimeligt, at jeg får de 30000 kr tilbagebetalt for forbedringen jeg har betalt for – hvad er jeres vurdering? Tak!
Hej ABN
Mange tak for din kommentar. Det lyder som en kringlet sag. Vi har ingen juridiske rådgivere siddende herinde, og det kræver juridisk indsigt at vurdere, hvordan du er stillet. Jeg vil derfor anbefale dig, at du rådfører dig hos en boligadvokat.
De bedste hilsner
Michelle / Andelsportal.dk
Hej skal bruge en vurderings af forbedring af andelslejligheden men kan ik finde en hvad skal man slå op efter
Hej Jeff,
Mange tak for din henvendelse.
Er det en vurderingsrapport af din lejlighed, som du skal bruge? Hvis der blev lavet en i forbindelse med, at du købte lejligheden, så har du fået den udleveret i forbindelse med overdragelsen. Det kan også være, at der ikke er lavet en vurdering af lejligheden – hvis det er i forbindelse med salg, så vil jeg foreslå dig at du henvender dig til foreningen. Er det en vurdering, der skal laves i en anden forbindelse, så kan du selv tage kontakt og indhente tilbud på opgaven. Du er velkommen til at sende den til Andelsportal.dk via denne formular: https://www.andelsportal.dk/indsendopgave/
Bedste hilsner
Maria – Andelsportal.dk
Hej,
Vil en indbygget sofa i karnap vare en forbedring? 😊
Alltså lidt som den her?
https://marie3tv.bloggersdelight.dk/diy-sofa-i-vores-karnap/
Tak!
Erik
Hej Erik
Mange tak for din besked. Jeg vil mene, at der vil være tale om en tilpasset løsøre. Om der afskrives på den, afhænger af, hvilken forbedringskatalog og afskrivningskurve, foreningen følger. Jeg vil anbefale, at du hører bestyrelsen ad, da det i praksis er bestyrelsen der har ansvaret for vurderingen af både forbedringer og tilpasset løsøre.
De bedste hilsner
Michelle / Andelsportal.dk
Hej, jeg har lige været til fremvisning vedrørende en andelslejlighed. Lejligheden havde en grundværdi af x antal kr men med forbedringer blev fastsat 60.000kr over pris.
Det var ikke til at se hvad der var 60.000kr. Værd men der var lagt klikgulv for 3 år siden m. fejl, et lille vaskeskab med vask på toilettet, et 13 år gammel Ikea køkken – intet andet i lejligheden så ud til at være nyt – da den var relativ slidt.
Er det rimeligt eller hvordan ligger det med afskrivning i læbet af årene? Der er snak om en 60 kvadratmeters lejlighed.
Mvh. Sarah
Hej Sarah,
Tak for din henvendelse.
Jeg vil foreslå dig at bede om at se en optegnelse over forbedringerne. Det er der lavet i forbindelse med, at de er blevet vurderet. Her kan du se hvilke forbedringer, der er tale om og hvor meget de er afskrevet over.
Bedste hilsner
Maria – Andelsportal.dk
Hej, vi fik tilbudt at købe en lejlighed hvor køkkenet er blevet lavet nyt. Der er kun en enkelt kvittering vedhæftet som bilag i vurderingsrapport, med en oversigt over samlede udgifter hos IKEA. Der står dog ikke hvad der er blevet købt. Kan vi som køber krave at se hvad der er blevet købt på kvitteringer?
Hej Eva
Mange tak for din kommentar. Ja, det vil jeg mene, at I kan. Står der ikke, hvad der er blevet købt, kan I jo ikke vide om der er købt en masse andet i IKEA. Så jeg vil anbefale, at I presser på for at få at vide, hvad der er købt på kvitteringen.
De bedste hilsner
Michelle / Andelsportal.dk
Hvilke nøgleoplysningsskemaer helt specifikt skal man som sælgerandelsbolig udlevere til køber .
Mvh Hanna
Hej Hanna,
Tak for din henvendelse. Det varirer lidt, hvad du som sælger skal stå for, og hvad foreningen /administratoren står for, men du kan læse lidt mere her: https://www.andelsportal.dk/emne/salg-af-andelsbolig/ – her er en liste over det som sælger skal udlevere. Og ellers vil jeg råde dig til at spørge din bestyrelse.
Bedste hilsner
Maria – Andelsportal.dk
Hej
Et simpelt spm. (synes jeg selv) :
Hvis svigermoder forærer os en vaskemaskine på 10.000 kr. kan den så regnes med i værdien når vi sælger andelslejligheden en dag (den bliver selvfølgelig nedskrevet i værdi efter gældende regler) ?
vh Preben
Hej Preben
Mange tak for dit spørgsmål. Det kommer an på om køber takker ja til at købe løsøre. Fritstående hvidevarer er løsøre, så køber kan vælge at sige nej tak til at købe dem med. Vælger køber at sige ja tak, kan I medregne den vurderede værdi ved salg.
De bedste hilsner
Michelle / Andelsportal.dk
Jeg mangler to døre fra 1933 en stue dør og en dør til køkkenet er der mon nogle krav til kvaliteten af de nye døre.
Mvh. Leif
Hej Leif,
Tak for din henvendelse.
Jeg vil anbefale dig at forhøre dig om dette i din andelsboligforening – om I har noget specifikt i forhold hertil. Umiddelbart har jeg ikke hørt om særlige krav til nye døre, når de er inde i boligen.
Bedste hilsner
Maria – ANdelsportal.dk
Hej, jeg overvejer at købe en radiatorskjuler, vil det være en forbedring?
På forhånd tak!
Hej Gustav
Mange tak for din besked. En radiatorskjuler vil enten være en løsøre eller en tilpasset løsøre. Begge dele vurderes og afskrives ligesom en forbedring. Men vær opmærksom på, at det i følge andelsboligforeningsloven ikke er tilladt at betinge en handel af, at køber overtager løsøre, med mindre der er tale om tilpasset løsøre.
De bedste hilsner,
Michelle / Andelsportal.dk
Hej
Vi skal sælge vores andelsbolig.
Vi har lige fået bygget en stor hårdttræ træterrasse til 35.000kr, går den med ind under forbedringer, når vi skal sælge ?
Hilsen Michael
Hej Michael
Mange tak for din besked. Jeg vil anbefale, at du kigger i din forenings vedtægter ift., hvad der tæller som forbedringer, eller hører bestyrelsen ad herom.
De bedste hilsner,
Michelle / Andelsportal.dk
Hej.
Er det en forbedring at fjerne gammelt tapet, spartle op og male væggene derefter?
Hilsen
Celine
Hej Celine
Mange tak for din besked. Jeg vil anbefale, at du hører din bestyrelse ad eller kigger i foreningens vedtægter. Malerarbejde betragtes typisk som almindelig vedligeholdelse.
De bedste hilsner,
Michelle / Andelsportal.dk
Hej
“Når du køber en andelsbolig, så køber du også de godkendte forbedringer i andelsboligen.”
Disse forbedringer er nu nedskrevet helt, og køber har valgt at fjerne dem. (Her er tale om godkendte forsænkede og isolerede lofter i en lejlighed øverst i en ejendom )
Køber gør nu indsigelser og mener nu, at det en fejl og mangel at der er revner i loftet og på vægge ved loft, puds er faldet af da de fjernede gipsplader og isolering, nogle revner er muligvis gamle, det er en gammel bygning.
Kan det ligges tidligere andelshaver til last, hvad der findes over de forsænkede lofter?
Har køber ikke selv risiko og udgift ved at fjerne godkendte forbedringer ?
Mvh Lone
Hej Lone
Mange tak for din besked. Jeg ville undersøge i andelsboligforeningens vedtægter, om der står noget om skjulte mangler. Foreninger håndterer sager om mangler meget forskelligt, så jeg kan desværre ikke give dig et mere dybdegående svar.
De bedste hilsner,
Michelle / Andelsportal.dk
Hej
Jeg er blevet tilbudt en andelslejlighed til 1.000.000 kr og der er forbedringer (m regninger fra håndværkere) for 500.000 kr
Hvordan vurderes den, når jeg engang skal sælge?
Jeg er med på at der vil være afskrivninger til forskellige satser
Vh Gitte
Hej Gitte
Mange tak for dit spørgsmål. Vi har faktisk lige behandlet dette emne med en ekspert fra Danske Bank. Han siger blandt andet, at man i disse tilfælde skal være opmærksom på:
“Når du køber en andelsbolig, så køber du også de godkendte forbedringer i andelsboligen. Koster andelsboligen eksempelvis 1 million kroner, men har forbedringer for 600.000 kroner, vil det betyde, at de 600.000 kroner ikke er en pris, du kan forvente at få igen. Forbedringer nedskrives nemlig over tid.” Læs mere her, hvor han også deler generelle råd til køb af andelsboligen: https://www.andelsportal.dk/nyheder/koebsraad-fra-banken/
Du kan også læse mere om afskrivninger her: https://www.andelsportal.dk/guides/afskrivning-andelsboliger/
Afskrivningskurven varierer nemlig fra forening til forening, så det er i vedtægterne du skal finde værdien i din mulige andelsboligforening.
De bedste hilsner
/Nynne – Andelsportal.dk
Hej.
Jeg har haft en vandskade i badeværelset.
Håndvask batteriet var utæt og der er langsomt sivet vand ned i badeværelses skabet – med integreret håndvask. Både skab og låger har taget skade.
Min indbo forsikring dækker ikke, da det ikke er løsøre.
Foreningens forsikring dækker ikke sivende vand, kun fossende vand.
Badeværelses arrangementet er fra byggeriets start, et tilkøb.
Jeg skal nu selv stå for opsætning og betaling af et nyt skab, incl. bordplade med vask og et håndvask batteri. En udgift på 16 – 20.000 kr
Hvordan skal/vil det blive værdisat?
Venlig hilsen karin.
Hej Karin
Tak for din kommentar. Når man opgør forbedringer, så kigger man på “hvad skal der være i andelsbolig” og “hvad tilføjer ny værdi”. Hvis det gamle badeværelse ikke var afskrevet, så vil forbedringen ikke tælle ligeså meget som en ny. Det er dog komplekst og vil anbefale, at du kigger ned i vedtægterne eller går i dialog med bestyrelsen. Vi har samlet alt om afskrivninger her: https://www.andelsportal.dk/guides/afskrivning-andelsboliger/
Afskrivningskurver kan dog variere fra forening til forening.
De bedste hilsner
/Nynne – Andelsportal.dk
Hej. Vi har fået et tilbud fra et håndværkerfirma på forskellige ting, der skulle gøres i vores andelslejlighed (murerarbejde, elarbejde mv.). I tilbuddet var det specificeret, hvad der skulle laves, og hvad de enkelte ting kostede. Når vi har accepteret dette tilbud og så efterfølgende får en faktura, hvor der står “entreprisesum” “diverse renovering”, men hvor det ellers ikke er specificeret, hvad der er lavet – er det så nok som dokumentation af forbedringer (når vi også har tilbudet)? Eller skal de forskellige slags arbejde og deres pris gentages på fakturaen?
Mvh Anne
Hej Anne
Tak for dit gode spørgsmål. Jeg vil dykke ned i jeres vedtægter i forhold til, hvordan jeres forening vurderer forbedringer. Håndværkerydelser afskrives forskelligt fra forening til forening – og hvis det skal opgøres således vil jeg anbefale et udspecificeret tilbud. Se eksempler på afskrivningskurver her: https://www.andelsportal.dk/guides/afskrivning-andelsboliger/
Bh Nynne – Andelsportal.dk
Hej,
Vil udbedring af skimmelsvamp i toilet og køkken indgå som en forbedring i en andelsvurdering?
Jeg overtog for 1,5 år siden en andel, som har haft skimmelsvamp, hvor i der i forbedringer indgik fakturaer fra både VVS og Murer i forbindelse med at fjerne skimmelsvamp.
Mit spørgsmål er om det arbejde som er udført i den forbindelse, betragtes som en forbedring?
Hej Hanne
Tak for dit spørgsmål. Som udgangspunkt har andelshaveren vedligeholdelsespligten vedrørende alt inde i lejligheden, såfremt andet ikke fremgår af vedtægterne. Vedligeholdelse kan ikke afskrives som en forbedring. Du kan dog altid se nærmere i foreningens afskrivningskurver eller spørge bestyrelsen, hvis du er i tvivl.
De bedste hilsner
/Nynne – Andelsportal.dk
Hej, er der nogen regel om hvor længe en bestyrelse må være om at godkende forbedringer og dermed prisen på en andelslejlighed? Mvh Connie
Hej Connie
Jeg vil anbefale, at du kigger ned i vedtægterne i andelsboligforeningen, hvor fristen gerne burde være nedskrevet.
God dag. Bh Nynne – Andelsportal.dk
Hej igen,
Ja, det har jeg læst – og det overvejer vi, men vil også gerne vide om man selv kan vælge om man vil have forbedringer med i vurderingsprisen af sin andel?
Mvh Eva
Hej Eva,
Jeg vil anbefale, at I vender det med bestyrelsen, da reglerne kan variere fra forening til forening. Bestyrelsen skal også godkende salget.
Bh Nynne – Andelsportal.dk
Hej Andelsportal,
Kan man selv vælge om man vil have forbedringer med i vurderingsprisen af sin andel?
Vi skal til at sælge, og vil gerne sælge billigere – det beløb der udgør forbedringer.
Må man det?
Mvh Eva
Hej Eva
Du må gerne sælge din andelsbolig for mindre en maksimalværdien, og det er der en del, der gør til deres familiemedlemmer. Der er nogle skatteregler, du dog skal være opmærksom på, da et afslag kan anses som en gave. Vi har skrevet en artikel, som måske kan gøre dig klogere her: https://www.andelsportal.dk/guides/overdragelse-andelsboligen/
Bedste hilsner
Daniel – Andelsportal.dk
Hej.
Jeg har solgt min andelslejlighed pr. 1/5 2022, og alle papirer er underskrevet og i orden. Jeg har efterfølgende været nødt til at udskifte et blandingsbatteri. Jeg går ud fra, at det er en udgift, som jeg selv hænger på? Det er jo en forbedring, men vurderingen er foretaget og ligger fast.
Mvh Anne
Hej Anne
Som udgangspunkt ville jeg tro, at du hang på udgiften. Hvis det var en nødvendighed at skifte det, er det måske noget, der kunne skrives på som en mangel, som typisk er noget, sælger hæfter for. Men tal eventuelt med din bestyrelse.
Bedste hilsner,
Daniel – Andelsportal.dk
Hej
Når man har købt en andelsbolig og betalt for forbedringer, hvordan tæller det med når man vil sælge boligen igen. Skal man så igen dokumentere tidligere ejers forbedringer (med afskrivning ift. den tid, der er gået)?
Hej Gitte
Tak for din kommentar. Du kan altid søge rådgivning hos en administrator eller boligadvokat, hvis du ønsker juridisk bistand – da vi sidder som journalister herinde. I nogle foreninger er det et krav, at man ved salg inddrager en vurderingsmand, der gennemgår boligen og noterer, hvad der er forbedret siden køb og udregner pris i forhold til den afskrivningskurve, som foreningen bruger (https://www.andelsportal.dk/guides/afskrivning-andelsboliger/)
De bedste hilsner
/Nynne – Andelsportal.dk
Hej
Jeg står er lidt I tvivl, hvorvidt produkter som er købt på blå avis såsom en emhætte. Emhætten var helt ny i æske og aldrig brudt emballage og markedsværdi på den er ca. 12.000 men købte den for 3500. Hvilken pris vil så gælde i vurderingen?
Hej Jackie
Tak for dit spørgsmål. Da du i de fleste vurderinger gerne skal kunne fremvise kvitteringer på købet, så vil det være den pris, du har købt den for som er gældende – altså 3.500 kroner.
Foreninger har ofte forskellige afskrivningskurver, men det kan du læse mere om i vedtægterne.
De bedste hilsner
/Nynne – Andelsportal.dk
Hej,
Vi står i en teoretisk situation, hvor vi ønsker at overtage nabo lejligheden, indrage en del af denne og sælge resten fra som en seperat lejlighed. I forbindelse med dette vil det kræve at der oprettes en ny bagdør, samt oprette et nyt køkken, da disse ting ikke befinder sig i denne tilbageværende del.
Vil en ny bagdør blive opfattet som en forbedring?
Og ved oprettelse af et nyt køkken formoder jeg at elementer og arbejdstid vil kunne skrives på som forbedringer, men hvad med al VVS arbejdet i forbindelse med oprettelsen. Vil det også ses som en forbedring?
Mvh
Christian
Hej Christian
Det lyder rigtig spændende!
Normalvis vil jeg tro, at det hele kan skrives på som forbedringer. I kan altid tjekke ABF’s forbedringskatalog: https://www.abf-rep.dk/media/405387/abfs_forbedringskatalog.pdf. Jeg er lidt usikker på, hvordan det fungerer ved jeres specifikke situation, men jeg ville høre jeres forenings administrator, hvis I har sådan en, og ellers bede bestyrelsen undersøge det.
Bedste hilsner,
Daniel – Andelsportal.dk
Hej
Jeg står for at vil renovere mit badeværelse, det er med klinker på væge og gulv.
Jeg vil gerne lave det med klinker på gulv og i brusenichen og spartle væge og male dem, men formanden siger jeg forringer boligens værdig hvis jeg ikke laver det som var før med klinker overalt.
Kan det være rigtigt, at man ikke selv må bestemme, hvordan man vil lave det.
P.S
Der står ikke noget i vedtægterne at der skal være klinker overalter vi bruger ABF std. vedtægter.
Mvh
Claus
Hej Claus
Tak for din kommentar. Hvis badeværelset ikke er færdig-afskrevet kan man som andelshaver godt miste nogle penge ved at renovere det. Hvis der er konkrete standarder for, hvordan badeværelser i din forening skal se ud, så skal det naturligvis fremkomme af vedtægterne, som du selv skriver det. Jeg vil derfor anbefale, at du går i dialog med formanden om, hvor du kan læse kravene til dette.
Ønsker du juridisk rådgivning vil jeg anbefale dig at gå i dialog med administrator eller den vurderingsmand, der laver vurderingerne i din forening. Vi har desværre ingen juridiske rådgivere siddende herinde.
De bedste hilsner
/Nynne – Andelsportal.dk
Hej Andelsportal.dk
Vi har netop overtaget en lejlighed, hvor vores elektriker vurderer at alt strøm skal skiftes ud. Vores vurderingsmand har indtil videre givet os et begrænset fradrag, men den begrundelse at det er en forbedring, men passer det?. Sagt på en anden måde er udskiftning af ledninger en udbedring eller en forbedring? På forhånd tak for jeres hjælp.
mvh
Johan pedersen
Hej Johan
Tak for dit spørgsmål – og tillykke med den nye lejlighed. Det kan variere fra forening til forening, hvad der tæller som en forbedring, så I skal kigge nærmere ned i vedtægterne. Vi har i oversigten her samlet eksempler på, hvilke elopgaver man typisk kan afskrive som en forbedring: https://www.andelsportal.dk/guides/afskrivning-andelsboliger/#1440491631621-b6336b48-fb10
De bedste hilsner
/Nynne – Andelsportal.dk
Hej.
Jeg har netop læst ovenstående artikel. Ift. hvad I anbefaler har vi (desværre) netop betalt en faktura på vores nye køkken, dog uden at få specificeret arbejdet på hver enkelt opgave desværre. Er der en mulighed for at få dokumenteret arbejdet her efterfølgende?
Mvh Peter
Hej Peter,
Mange tak for din kommentar. Kan I ikke bede håndværkerfirmaet om en udspecificeret faktura? Og fortæl firmaet hvad I har brug for?
Bedste hilsner
Maria – Andelsportal.dk
Hej venner
Jeg har lavet en meget stor ombygning af min andelslejlighed. I den forbindelse har jeg udført alle tegninger og byggestyring selv. Arkitektarbejde og jeg er arkitekt.
Endvidere har jeg sprunget køkkenfirmaet over og tegnet mit eget køkken, som er blevet lavet direkte hos snedkeren, hvilket har sparet mig for ca 100.000 kr – såfremt køkkenfirmaet skulle have tegnet det.
Kan jeg tillægge det arbejde en værdi ved opgørelse af forbedringer?
Mvh
Kristoffer
Hej Kristoffer
Tak for din kommentar. Forbedringer og afskrivning er store kilder til tvivl i andelsboligforeninger. Der kan opstå store uenigheder om, hvor meget man synes en forbedring er værd, ligesom det kan være vanskeligt at vurdere, hvor meget der skal afskrives.
I 2020 udgør den vejledende timesats for eget arbejde:
– 189 kr/time i København
– 167 kr/time for resten af landet
Jeg vil anbefale, at du går i dialog med foreningens bestyrelse eller vurderingsmanden, I bruger i foreningen, for nærmere info.
De bedste hilsner
/Nynne – Andelsportal.dk
Hej……
Er det en forbedring af en andelsbolig,hvis man deler en 1 værelses lejllighed op i 2 værelser,og derved har lavet en skillevæg,samt isat dør,og er det forbedringer at isolere ydermur indvendigt,og hvis ja,kan man bede om dokumentation for udførelsen af isoleringen,jeg tænker fotos,da man jo ændrer på indeklimaet,og derved risikerer at der dannes skimmelavamp ?
Med venlig hilsen
Per
Hej Per
Tak for din kommentar. Det er altid en svær grænse med forbedringer, men jeg vil klart anbefale dig at dykke ned i jeres vedtægter for at læse mere om, hvad I har defineret som forbedringer og afskrivninger i din forening. Du kan også rette henvendelse til bestyrelsen. Vær opmærksom på, at køber måske ikke ser en opdeling af lejligheden som optimal – da dette kan være en vurderingssag.
De bedste hilsner
/Nynne – Andelsportal.dk
Hej,
Mon I kan sige noget generelt om, hvorvidt mikrocement/conteco oven på gamle fliser på et badeværelse tæller som en forbedring? At betale 30-40.000 for at forvandle sit gamle badeværelse med mikrocement er jo en stor udgift, hvis det ikke tæller som forbedring. Jeg håber, at I kan hjælpe.
Med venlig hilsen Stine
Hej Stine
Tak for din kommentar. Hvor meget en forbedring indbringer afhænger af, hvilken afskrivningskurve I har vedtaget i din forening. Det er altså i jeres vedtægter, at du finder svaret. Læs mere om afskrivningskurver og se et eksempel på en her: https://www.andelsportal.dk/guides/afskrivning-andelsboliger/
Du kan prøve at høre bestyrelsen om I bruger en fast vurderingsmand til at fastsætte jeres afskrivninger og måske kontakte ham eller hende.
De bedste hilsner
/Nynne – Andelsportal.dk
Kære Andelsportalen,
Vi kigger på en andelslejlighed til 300.000kr, som har nedskrevne forbedringer, der pt. beløber sig til kr 25.000 – dermed er vores pris kr 325.000
Der er kun 5 år tilbage af nedskrivningen, så hvis vi sælger igen om 5 år, kan vi så “kun” forlange kr 300.000 for den andel, vi nu betaler kr 325.000 for?
På forhånd tak for hjælpen!
Kære Torben,
Mange tak for din kommentar. Ja, det er helt korrekt, at den forbedring vil være nedskrevet om 5 år og dermed ikke kunne tælle med i den samlede pris, I kan tage for andelsboligen.
Bedste hilsner
Maria – Andelsportal.dk
Kære Andelsportalen
Jeg kunne godt tænke mig at vide, hvad der gælder ift. andelshavers udbedring af ulovlige elinstallationer forud for et salg. Er disse udbedringer at betragte som en forbedring eller vedligeholdelse? Vedtægter nævner ikke spor ift. reguleringen af forbedringer, hvorfor jeg lægger til grund, at ABF’s regler finder anvendelse.
I min optik er andelshaver forpligtet til at vedligeholde andelen, herunder sikre elinstallationers lovlighed. Hvis jeg overtog en andel med ulovlige elinstallationer, ville jeg uden tvivl få et afslag for dette. Hvad gælder der, hvis sælger forud for salget har lovliggjort ulovlige elinstallationer – kan dette arbejde anses som en forbedring? Det er vel en minimumsstandard, at el er lovlig (og således ikke en forbedring af lovliggøre el).
P.S. Stor ros for brevkassen, den er meget hjælpsom at orientere sig i.
På forhånd tak for hjælpen
Hej Line
Tak for din kommentar og dejligt, at du finder vores information og brevkasse brugbar.
Som andelshaver er du altid ansvarlig for, at alle installationer og forbedringer er udført efter lovgivning. Du skal derfor selv sørge for at udbedre ulovlige installationer ved et salg. Et el-tjek vil også vise, hvad du som andelshaver skal betale for at få udbedret ved fraflytning på egen regning. Du har altså ret i din antagelse.
I denne guide kan du se, hvilke el-installationer der typisk vil ende som en afskrivning i andelsboligforeninger: https://www.andelsportal.dk/guides/afskrivning-andelsboliger/#1440491631621-b6336b48-fb10
De bedste nytårshilsner
/Nynne – Andelsportal.dk
Hej
Jeg er ved at flytte til en lejlighed der skal sammenlægges 2+3 værelse.
Den person der har boet i den 2 værelse lejlighed har lydisoleret sin væg ind til den 3 værelse som nu skal sammenlægges. Hun har ved udflytning fået vurderingen hvor hendes væg er vurderet til 27.000 kr som forbedringer ? Er det en forbedring som jeg hæfter for ?
Hej Kristoffer
Tak for din kommentar. Forbedringer tillægges salgsprisen, hvilket betyder, at du vil skulle betale for den lydisolerede væg minus afskrivningsperioden (https://www.andelsportal.dk/guides/afskrivning-andelsboliger/)
De bedste hilsner
/Nynne – Andelsportal.dk
Kære Andelsportal
Jeg er ved at købe en andel. I vurderingsrapporten under punktet “ekstraordinær opretning” står “ekstraordinær gulvafslibning af gammelt gulv, dvs. 1. gang afslibning” anført. Gulvet har fået ludbehandling efter afslibningen. Er gulvafslibningen at betragte som en forbedring eller vedligeholdelse? Hvis det skal anses for en forbedring, bør gulvet så ikke være givet lak/olie, da lud ikke er slidstærkt?
På forhånd tak for hjælpen
Hej Line
Tak for din kommentar. Faktisk kan det variere fra forening til forening, hvor denne skildring går. I andelsboligforeninger bør det være vedtægtsbestemt hvilken afskrivningskurve man følger, så der ikke opstår tvivl om dette. Denne burde du kunne finde i vedtægterne. I flere foreninger er afslibning ikke en forbedring, men en del af den almene vedligeholdelse. Læs mere og se eksempler på afskrivninger her: https://www.andelsportal.dk/guides/afskrivning-andelsboliger/#1440491763291-83de5f77-b369
De bedste hilsner
/Nynne – Andelsportal.dk
Hej Andelsportal
Hvordan vurderes en væg der har fået fjernet gammel tapet og fuldspartlet to gange med farve og til sidst fået forankringsgrunder. Tæller dette som en afsluttet væg der vil blive godkendt som forbedring? Eller skal der være tapet på væggen før en væg kan godkendes og kaldes en afsluttet væg?
På forhånd tak.
Hej Allan,
Tak for din henvedelse. Det kommer an på hvilken forbedringspraksis I benytter i andelsboligforeningen. I mange andelsboligforeninger afskrives glasvæv/filt over 20 år. Malerbehandling betragtes derimod som almindelig vedligeholdelse. Jeg vil anbefale dig at høre din bestyrelse ad om hvilket forbedringskatalog I benytter i jeres andelsboligforening.
Bedste hilsner
Maria – Andelsportal.dk
Hej andelsportalen,
Ved salg af en andelslejlighed, har køber da ret til kvitteringerne for forbedringer? Trods vurderingsmanden allerede har gennemgået dem.
Tak
Hej Jane,
Det ville være en god idé, hvis køber fik kvitteringer. Måske kan køber få en kopi? Jeg ved ikke hvordan køber er stillet hvis køber skal sælge videre og skal dokumentere forbedringerne?
Bedste hilsner
Maria – Andelsportal.dk
Kære Andelsportal
Mine forældre har netop modtaget en vurderingsrapport på en andelsbolig, som de ønsker at købe. Udover det oprindelige køkken har sælger valgt at montere køkkenelementer på hver side af en skillevæg mellem køkken og stue. Elementerne er ikke fra samme firma, som det oprindelige køkken, og det er i en anden stil og farve end det oprindelige køkken samt med anden bordplade. Der er sat tre elementer op i køkkenet og et i stuen, som er monteret på en skillevæg. Det er i øvrigt ikke sammenhængende med det resterende køkken. Kan det virkelig passe, at det er at betragte som en køkkenforbedring og ikke løsøre?
På forhånd tak for svar.
Hej Martha.
Tak for din henvendelse. Det lyder specielt. Jeg vil anbefale dig (eller dine forældre) at høre med foreningens bestyrelse, hvordan det forholder sig. Umiddelbart lyder det som en speciel løsning med ekstra møbler i stuen, der tæller med som en del af køkkenet – hvis dine forældre ikke ønsker at overtage boligen med disse.
Bedste hilsner
Maria – Andelsportal.dk
Hej. Ved man noget om hvorfor der ikke er en generel praksis for hvad som er forbedringer og vedligeholdelse på andelsboliger og hvorfor det er forskelligt fra forening til forening? Virker en smule uligevægtigt at der ikke er et sæt regler alle kan følge så det er ens for alle.
Derudover har jeg et spørgsmål angående gulv. At slibe og lakere er vedligeholdelse. Selv på et nedslidt meget gammelt knirkende gulv, med kæmpe fuger og store skævheder. Men vælger jeg at lægge et helt nyt gulv er det umiddelbart stadig en vedligeholdelse jeg selv skal hæfte for. Men som fremtidige ejere vil kunne få gavn af i mange mange år.
Gulvet der ligger nu knirker som sagt enormt og man kan høre alt hvad over og underbo taler om og hvor de bevæger sig. Min underbo er meget generet af lydene fra min lejlighed. Jeg overvejer derfor at lægge et støjnedsættende underlag på det eksisterende gulv og lægge et nyt slidstærkt laminatgulv ovenpå. Men vil dette være en vedligeholdelse? Jeg vil jo helt klart mene at det er en forbedring og det er jeg ret sikker på at min underbo også vil synes;)
Mine vægge i lejligheden med savsmuldstapet lød meget forskelligt og sad løst flere steder. Jeg besluttede derfor at det måtte ned. 10 lag gammel tapet og et KÆMPE arbejde senere, kommer jeg ind til gammelt puds med en milliard huller og store dybe revner. Jeg har spartlet alle huller og revner op og sat filt op. Dette må da helt uden tvivl være en forbedring??? Eller skulle man bare have sat et 11.tapet uden på og ventet på det hele faldt ned en dag og så ha sparet de penge og det hårde arbejde🤷🏼♂️ Det er svært at få lyst til at gøre noget der koster mange penge og kræfter, hvis man ikke kan få noget for arbejdet og man skal sælge inden for måske et års tid eller to…. så hellere bare lade stå til😬 bh Camilla
Hej Camilla
Tak for din kommentar og gode spørgsmål. Grunden til, at det varierer fra forening til forening er, at andelsboligforeninger kan komme i mange former, størrelser og med forskellig økonomi. Nogle foreninger er billige at købe sig ind i, mens andre kan være dyrere eller nybyg. Det er i fællesskab, at man i foreningen fastsættes reglerne for vedligehold. Skal de nye altaner eksempelvis være andelshaverens ansvar og dermed tilskrives værdien som en forbedring eller foreningens? Skal man bruge en vurderingsmand til at fastsætte standen i boligen? Osv. Spørgsmålene er mange, og det er flertallet på generalforsamlingen, der bestemmer svaret.
Dit spørgsmål handler i bund og grund om, hvorvidt dine renoveringer kan ses som forbedringer. Her skal du kigge i foreningens vedtægter. Helt konkret på hvilken afskrivningskurve, I anvender. I flere foreninger vil nyt gulv samt glasvæv og filt være en forbedring, der tillægges salgsprisen og afskrives over eksempelvis 20 år. Læs mere om afskrivningskurver her: https://www.andelsportal.dk/guides/afskrivning-andelsboliger/
De bedste hilsner
/Nynne – Andelsportal.dk
Hej andelsportal
Jeg vil høre om beskatning ved salg af andelslejlighed når der er tale om forældrekøb. Hvis jeg nu forbedre f.eks køkken og bad og sælger lidt efter, kan jeg så trække noget fra?
Og bliver jeg beskattet af værdien af forbedringen – tænker at det i givet fald ikke kan betale sig at forbedre noget.
Mvh
Marianne
Hej Marianne,
Mange tak for din besked. Man bliver ikke beskattet af værdien af forbedringer. Du skal derimod være opmærksom på, hvilke regler der er for afskrivning af forbedringer i din forening.
Bedste hilsner
Maria – Andelsportal.dk
Hej
Vi har i vores andelsboligforening, som er 16 år gammel, måtte skifte alle døre og vinduer!! De oprindelige døre/vinduer var utætte og ringe kvalitet, og det kunne ikke betale sig at renovere trods de kun var 15 år gamle.
Det er foreningen der står for klimaskærmen, og som har lånt til udskiftningen, med dertil faldende andelskrone.
Mit spørgsmål: Kan andelshavere der gerne vil flytte inden for kort tid, og er utilfredse med at de taber ved et salg, benytte sig af udskiftningen som en forbedring af lejligheden?
Hej Annika,
Tak for din henvendelse.
Det er desværre ikke muligt at benytte foreningens vedligeholdelsesarbejde som private forbedringer. Hvis foreningen får foretaget en valuarvurdering kan det være at ejendomme stiger i værdi, da der er lavet så mange forbedringer på ejendommen og dette kan have en positiv effekt på andelskronen.
Bedste hilsner
Maria – Andelsportal.dk
Hej
Hvor længe er en vurdering af forbedringer gældende?
Mvh
Hej Jeppe,
Tak for din henvendelse.
Vurderingen af forbedringer er typisk kun gældende i den periode den er foretaget, da forbedringer afskrives efter deres alder – ydermere vil der altid være behov for en “frisk” vurderingsrapport i forbindelse med et salg, da der også skal tjekkes efter mangler i samme forbindelse.
Bedste hilsner
Maria – Andelsportal.dk
Hej,
Vi går og overvejer at sælge vores andelsbolig for at købe nyt. Vi lavede en del forbedringer da vi flyttede ind, som vi tænker skal vurderes i forhold til et fremtidigt køb. Vi er dog lidt i tvivl om hvor længe en vurderingsrapport er gældende? Kan du svare på det?
Mvh
Hej Jeppe,
Mange tak for din henvendelse. Det er om at grave ned i jeres forenings vedtægter og undersøge hvilke afskrivningsregler der bruges og sammenholde dette med, hvad I har betalt for forbedringerne. Forbedringer afskrives nemlig løbende og nogle elementer på et badeværelse afskrives eksempelvis over 30 år, mens hårde hvidevarer måske afskrives over 10 år. Når det kommer til forbedringer skal I også være opmærksomme på at værdien af jeres eget arbejde skal vejes op i mod, hvor lang tid det ville tage en håndværker at udføre arbejdet.
Bedste hilsner
Maria – Andelsportal.dk
Hej,
Jeg købte for lidt over 6 mdr. siden en lejlighed, men fik overset at der i vurderingsrapporten står at afløbet i badeværelset skal tjekkes af en VVS’er, da det nok ikke er lavet lovligt og evt har forsaget vandskade.
Hende jeg købte lejligheden af har ikke lavet badeværelset, det var ejeren før hende. Hvem står til ansvar? Hvis jeg vælger at renovere badeværelset, hvad sker der så med værdien af det gamle badeværelse?
Vh
Gertrud
Hej Gertrud,
Mange tak for din henvendelse. Det lyder som en kedelig sag, som du bør gøre noget ved.
Som udgangspunkt er det vigtigt, at man gør indsigelse hurtigst muligt, når man bliver bekendt med mangler – gerne inden 14 dage. Er der tale om skjulte mangler er sagen en anden – det er dog ikke sikkert, at denne fejl kan betragtes som en skjult mangel, når det fremgik af vurderingsrapporten. Jeg vil anbefale dig at kontakte jeres administrator for at høre, hvad du kan gøre og alternativt kan du kontakte en boligadvokat for at høre om dine muligheder.
Får du et nyt badeværelse vil det være værdien af det nye badeværelse, som tæller som en forbedring.
Bedste hilsner
Maria – Andelsportal.dk
Hej
Skal til at sætte min andelsbolig til salg
Har tidligere taget alt tapet i køkkenet ned, står nu med rå vægge. Har endvidere fjernet 4 dørkarme samt døre i lejligheden. Vil det blive set som en mangel ved salg?
Hvis en håndværker sætter filt op samt nye dørkarme samt døre i lejligheden, vil det så være en forbedring, som jeg kan få penge for ved salg?
Mvh Mark valentin
Hej Mark,
Tak, for din henvendelse. Hvilken praksis, der anvendes i forhold til forbedringer og afskrivninger vil ofte variere lidt fra forening til forening. Nedtages døre er det mange steder ikke en forbedring – det kan tælle som en mangel, hvis det af foreningen kræves, at der skal være døre i boligen, eller hvis døråbning fremstår ufærdig – eksempelvis i gulvet, hvor der før har været en dørtærskel. Nedtagning af tapet vil i de fleste foreninger ikke tælle som forbedringer, men får du derimod en håndværker til at opsætte filt, så kan det være en forbedring, der afskrives over 20 år. Du kan læse mere om afskrivninger og forbedringer her: https://www.andelsportal.dk/guides/afskrivning-andelsboliger/
Bedste hilsner
Maria – Andelsportal.dk
Hej
Jeg skal til at sælge min andel hvor jeg for nogle år siden renoverede køkkenet, el, og fået revet en væg ned. Jeg har faktura på det hele, så den del bør ikke blive noget problem.
Hele revnoveringen blev vurderet til at koste 400.000 kroner, men det havde jeg ikke råd til at betale, så jeg endte med at forhandle mig frem til at betale 290.000 kroner i alt, da firmaet gav en rabat på totalenterprisen.
Mit spørgsmål er så, om personen der vurdere min lejlighed skal regne med de 400.000, når han vurdere lejligheden, som er den reelle værdi tingen har, eller om han skal regne med de 290.000 kroner jeg har betalt for renoveringen.
Jeg har en udspecificeret faktura på hvordan beløbene på de 400.000 fordeler sig, mens de 290.000 er en totalpris for enterprisen, så man kan så at sige ikke se, hvor rabatten fordeler sig. Og det gør jo en forskel om ligger rabatten på køkken eller hårde hvidevare ift. nedskrivning af værdi (20 vs. 10 år). Håber I kan hjælpe.
Mvh
Michael
Hej Michael
Tak for din kommentar. Vurderingsmanden vurderer arbejdet ud fra totalprisen på din faktura og afskrivningstiden på arbejdet. Det vil derfor være de 290.000 kroner minus afskrivningstiden, der bliver udgangspunktet fra vurderingen. Hvidevare tæller almindeligvis med som løsøre og vil derfor ikke indgå i den samlede vurdering, men være en post som køber kan købe, hvis han eller hun ønsker det.
Vurderingsmanden vil højst sandsynligt vurdere forbedringerne som et ‘nyt køkken’, men da jeg ikke er fagmand kan du altid henvende dig til bestyrelsen for at få afklaret dette. Vær opmærksom på, at afskrivningskurver varierer fra forening til forening. Du finder jeres afskrivningskurve i vedtægterne. Her kan du læse mere om afskrivninger generelt: https://www.andelsportal.dk/guides/afskrivning-andelsboliger/
De bedste hilsner
/Nynne – Andelsportal.dk
Hej,
Jeg har lige købt en andelslejlighed, hvor der skal laves lidt småting : f.eks skal der sættes nyt gipsloft med spots i og sættes en væg op mm.
Jeg overvejer at få det lavet sort af en bekendt, da jeg lige nu ikke har det store budget.
Mit spørgsmål er: selvom jeg får det lavet sort, kan det så stadig skrives på som forbedringer?
Min bekendte siger han godt kan lave en regning til mig, og ved ikke om min andelsboligforening vurderer forbedringer ud fra regninger. I vedtægterne står der således: “Fastsættelsen for prisen af forbedringer, inventar og løsøre samt eventuelle pristillæg eller nedslag for vedligeholdelsesstand fastsættes af den af foreningen sædvanligt benyttede vurderingsmand. Vurderingshonoraet betales af sælger”
Betyder dette, at jeg ikke behøver gemme kvitteringer på alt jeg laber ?
Mvh Mathilde
Hej Mathilde,
Tak, for din henvendelse. Som udgangspunkt er sort arbejde en ulovlig aktivitet, som vi til hver en tid fraråder på Andelsportal.dk.
Vi er dog ikke orienterede om, at vurderingsmænd ser efter momsen er betalt på en håndværkerregning.
Alternativt kan man også vælge at få forbedringer udført som gør-det-selv. Her vil vurderingsmanden se på udgifterne til materialer (sørg for at gemme alle kvitteringer) og så vil arbejdstiden sættes til en fast timeløn. ABF arbejder med 188 kr/time i København og 166 kr/time for resten af landet. Når værdien af eget arbejde skal fastsættes vil vurderingsmanden se på, hvor meget tid det ville tage en almindelig håndværker at udføre arbejdet – du får altså kun forbedringer for den arbejdstid, som det ville tage en håndværker at udføre arbejdet.
Jeg håber, du kan bruge svaret og bliver glad for din nye andelslejlighed.
Mvh Maria – Andelsportal.dk
Hej.
Et meget specifikt spørgsmål. Tidligere ejere fik fjernet en bærende væg og jeg købte de forbedringer der ligger i det (statisk dokumentation og udførelse). I en større renovering af lejligheden har jeg sat gipsvægge og dør op hvor “hulet” har været.
Vil de forbedringer der ligger i arbejdet og beregninger på at fjerne den bærende væg forsvinde? Metallet ligger der stadig osv.
Mvh
Jacob
Hej Jacob
Tak for din henvendelse. Jeg vil anbefale dig at se nærmere ned i foreningens vedtægter og den afskrivningstabel, der anvendes i din forening. Det varierer nemlig fra forening til forening, hvilken afskrivningstabel der benyttes, og dermed også, hvordan forbedringer gøres op. I vores artikel om afskrivninger kan du læse mere om, hvordan nye vægge kan afskrives: https://www.andelsportal.dk/guides/afskrivning-andelsboliger/#1440493215760-58541b90-502d
Jeg vil anbefale dig at kontakte bestyrelsen for at få svar på, hvorvidt forbedringen ‘forsvandt’ da du valgte at sætte en gipsvæg op, og om du skal fjerne gipsvæggen før det tæller som en forbedring igen.
De bedste hilsner
/Nynne – Andelsportal.dk
Hej,
Er køb af kommoder, som er flytbare, til soveværelset forbedringer eller løsøre? Metalrør Boret i væg og spotlamper er det også forbedringer eller er det løsøre?
Mvh Lars
Hej Lars
Tak for din kommentar. Kommoder er normalt løsøre, som køber ikke har pligt til at overtage, men som man kan indgå en aftale om til en særskilt pris. Angående spots, så varierer afskrivningspraksisen fra forening til forening. Du bør derfor undersøge hvilken praksis, I anvender i jeres forening. I de afskrivninger vi har angivet her på siden afskrives de over 5 år (se under fanen “Afskrivning af el-installationer”): https://www.andelsportal.dk/guides/afskrivning-andelsboliger/
De bedste hilsner
/Nynne – Andelsportal.dk
Hej,
Jeg står overfor en totalrenovering af badeværelset. Kommer totalsummen af håndværkerregningen på forbedringslisten eller gælder det kun for materialer? Bliver håndværkernes løn tilføjet på lige fod med fliser, wc, etc.?
Mvh.
Lasse
Hej Lasse,
Mange tak for din henvendelse. Det lyder spændende med en totalrenovering af dit badeværelse. Først og fremmest er det vigtigt, at du sørger for, fakturaen er udspecificeret, og at håndværkeren er autoriseret. Det skal altså tydeligt fremgå af fakturaen præcist hvilket arbejde, håndværkeren har udført. Derudover kommer arbejdet ikke på forbedringslisten, hvis ikke det kan dokumenteres, at arbejdet på badeværelset er udført af en autoriseret håndværker. Generelt gælder det, at man ikke kan få betaling for arbejde, der betragtes som almindelig vedligeholdelse, men en totalrenovering af badeværelset ses som en forbedring af andelsboligen, hvor bestyrelsen både vil kigge på materialer og håndværkerens arbejde – altså den samlede faktura.
Det er bestyrelsen, der er ansvarlig for at godkende den endelige pris for boligen inklusive afskrivninger. Hvis du gerne vil vide konkret, hvad værdien af dit badeværelset afskrives med årligt i den forening, skal du kigge nærmere i vedtægterne, hvor afskrivningstabellerne findes. Hvis du vil læse mere om det: https://www.andelsportal.dk/guides/afskrivning-andelsboliger/#1440493150588-40b70f3e-9272.
Mvh
Mette – Andelsportal.dk
Hej,
Mig og min kæreste totalrenoverede for 1,5 år siden vores andelslejlighed.
Min kæreste er murer og lavede derfor alt murerarbejde selv. Dette var nedrivning og opbygning af nye badeværelsesvægge, for at få et større badeværelse, støbning af nyt gulv i badeværelset og opmuring af alt hvad det indebærer når man laver badeværelse (fliser, klinker osv.).
Når vi skal sælge, hvordan tages der højde for dette i en vurderingsrapport? Han har jo gjort et helt andet stykke arbejde, end man normalt selv ville kunne, fordi han jo er faguddannet. Vi har en ide om, hvad det han har lavet, ville koste hos et murerfirma, og det er jo langt over hvad det nogensinde vil “være værd” hvis man går ud fra en timeløn på 188 kr. + materialer.
Håber I forstår mit spørgsmål 🙂
Vh Laura
Hej Laura
Tak for din kommentar. Hvis arbejdet ikke er udført på faktura, så er det som udgangspunkt ABF’s timesatser, der er gældende. Også selvom din kæreste er uddannet. I 2020 udgør de 189 kr/time i København og 167 kr/timen i resten af landet.
De bedste hilsner
/Nynne – Andelsportal.dk
Hej,
I forbindelse med salg af min andelsbolig har jeg fået lavet VVS tjek.
Ved dette tjek blev der kostateret at afløbet i badeværelset lå for lavt og dette skulle udbedres for at afløbet var lovligt.
Vil sådan en udbedring kunne betegnes som en forbedring ?
Med venlig hilsen
Jimi
Hej Jimi
Tak for din kommentar. Som udgangspunkt er udbedring af ulovlige installationer ikke en forbedring, da det hører ind under almindelig vedligehold, at installationerne fungerer korrekt. Hvis du laver nyt badeværelsesgulv i samme ombæring, så kan det dog i de fleste tilfælde godt tælle med som en forbedring.
Du skal tage afsæt i afskrivningskurven for forbedringer i din forening for at se, hvad der kan afskrives som forbedringer, når det kommer til badeværelset. Du finder afskrivningstabellen i vedtægterne og kan læse meget mere om det her: https://www.andelsportal.dk/guides/afskrivning-andelsboliger/
De bedste hilsner
/Nynne – Andelsportal.dk
Spørgsmål om vurdering af forbedringer i boliigen.
Jeg er ved at købe en andelsbolig, og har modtaget en vurderingsrapport som vise den generalle vurdering af boligen og prissætning af div. forbedringer. Vurderingen er foretaget af Administrationsselskabet. I rapporten er det angivet grundlaget for prisen på forbedringerne:
1) “Regning forelagt”
2) “Vurderet”
3) “Mundtligt oplyst af sælger”
Mit spørgsmål til prissætningen – er det lovligt og accepteres det i en opgørelse at en pris er “Mundtlig oplyst af sælger” ? – for mig lyder det som “et tag selv bord” – Skal det ikke være vurderet af vurderingsmanden?
mvh Keld
Hej Keld
Tak for din kommentar. Jeg vil anbefale, at du læser dette brevkassespørgsmål, som besvarer dit spørgsmål: https://www.andelsportal.dk/brevkasse/prissaette-forbedringer-faktura/
De bedste hilsner
/Nynne – Andelsportal.dk
Hej
Jeg fik i 2009 lavet nyt afløb i min hævede bruseniche fra 1995 grundet vandskade his underboen som man mente var grundet defekt afløb. Nu når jeg skal sælge min andelsbolig insisterer vores Administrationsselskab på at der dermed mangler et afløb under vasken , eftersom byggereglementet fik en tilføjelse i 2008 omkring dette. – dog lyder tilføjelse at den regel kun træder i kræft overfor de ældre bade såfremt der er tale om en gennemgribende renovering og ikke ved reparationer. – hvad tænker I om det? Kan de virkelig insistere på at jeg får installeret et ekstra afløb jf den regel? Og i så fald hvor stor del af beløbet vil overgå til forbedringer? Det vil indeholde nyt gulv med vådrumsmembran samt ny håndvask
Mvh Rikke
Mvh Rikke
Hej Rikke
Tak for din kommentar. Hvad jeg kan læse mig til, så kræver dit spørgsmål en faglig vurdering, og derfor vil jeg anbefale, at du tager dialogen med en anden administrator eller en boligadvokat, hvis du ønsker en præcis og juridisk afklaring.
Jeg vil dog mene, at et afløb – der ikke lever op til byggereglementet – godt kan ses som en mangel, som du skal udbedre eller som køber kan få fratrukket i prisen. I forhold til om det så kan betale sig for dig at udbedre afløbet selv, og dermed tillægge udbedringen i boligens pris, så vil jeg anbefale, at du kigger nærmere på afskrivningskurven i din forening. Det varierer nemlig fra forening til forening, hvordan forbedringer afskrives. Vi har selv lavet denne afskrivningsmodel til inspiration: https://www.andelsportal.dk/guides/afskrivning-andelsboliger/
Ønsker du uforpligtende tilbud fra en uvildig VVS’er til udbedringen, så er du velkommen til at bruge vores gratis service til det: https://www.andelsportal.dk/indsendopgave/
De bedste hilsner
/Nynne – Andelsportal.dk
Hej
Vi har lige købt en andel, hvor alle vægge er tapetseret med savsmuld. Vi læser os frem til, at væv er en forbedring, men er i tvivl om nedtagning af savsmuldstapetet og arbejdet med at spartle væggene. Det er jo et kæmpe arbejde og hvis det kun betragtes som vedligeholdelse, ikke. noget vi vil gå i gang med.
Mvh Birgitte Bertram
Hej Birgitte,
Mange tak for din henvendelse. Jeg vil anbefale dig at høre ad i foreningen om hvilken praksis I anvender, når det kommer til forbedringer og afskrivninger. Det varierer nemlig fra forening til forening.
Bedste hilsner
Maria – Andelsportal.dk
Hej,
Min svigermor skal sælge sin andelsbolig. Boligen har gennemgået en del forbedringer. Nyt køkken, slibning af gulve og behandling af gulve m.m. Hun har ikke gemt på kvitteringer da hun ikke vidste at hun skulle gemme dem.
Bestyrelsen mener ikke at der kan sættes en højere pris da hun ikke har kvitteringer men jeg mener der bør laves syn og skøn af en fagmand. Hvem skal man kontakte – altså hvem er fagmanden og kan man tvinge bestyrelsen til at arrangere et syn og skøn ?
Vh
Tina
Hej Tina
Tak for din kommentar. Først og fremmest vil jeg anbefale, at du læser dette brevkasse-spørgsmål: https://www.andelsportal.dk/brevkasse/prissaette-forbedringer-faktura/
Proceduren for fastsætningen af forbedringer kommer an på, hvad der er bestemt i vedtægterne omkring dette. Jeg vil derfor anbefale, at I ser nærmere på, hvad der står her omkring opgørelse af forbedringer. Såfremt I ikke kan dokumentere værdien, er der mulighed for at tage kontakt til bestyrelsen og måske ved hjælp af indhentelse af tilbud dokumentere, at forbedringerne må være prisfastsat for lavt. Uden kvittering kan det dog være svært.
Det er meget almindeligt, at andelshaveren skal betale for, at en fagmand kommer ud og besigtiger forbedringer, fejl og mangler ved fraflytning. Måske det også vil være fordelagtigt i jeres tilfælde, så din svigermor også sikrer, at overdragelsen sker ordentligt – og at den nye køber ikke finder en masse fejl og mangler på bagkant.
I er velkommen til at tage uforpligtende kontakt til de fagmænd, vi arbejder sammen med i forhold til syn og skøn. Du skal blot indsende din forespørgsel her: https://www.andelsportal.dk/indsendopgave/, så vender vores serviceafdeling hurtigt retur.
Jeg vil tilsidst lige påpege, at man i flere foreninger ikke anser slibning og behandling af gulv som en forbedring, men som en del af den almindelige vedligeholdelse. Ofte er der altså ikke penge at hente ved denne forbedring. I kan blive klogere på disse afskrivningsregler her: https://www.andelsportal.dk/guides/afskrivning-andelsboliger/
Jeg håber, at I kan få en god dialog med bestyrelsen ud fra ovenstående.
God fredag.
/Nynne – Andelsportal.dk
Er slibning og lakering af trægulve forbedring eller bare vedligeholdelse der ikke tillægges salgspris?
Hej Michael
Tak for din henvendelse. Som udgangspunkt er det vedligeholdelse. Og det ville det også være, hvis du skiftede gulvet ud. Medmindre der står andet i jeres vedtægter.
Med venlig hilsen
Ida – Andelsportal.dk
jeg har fået lagt nyt gulv i et værelse og entré. Gulvet skulle skiftes på grund af fugt og skimmel der er opstået på grund af en konstruktionsfejl i lejligheden. Skal det skrives på som en forbedring eller er det vedligeholdelse?
Hej Mette
Tak fordi du skriver ind til os med dit spørgsmål. Som udgangspunkt er det vedligeholdelse, hvis gulvet var så mørnet på grund af fugt og skimmel, at det ikke var til at gå på, så det hører under vedligeholdelse. Da vi kun er rådgivende, ville jeg også anbefale dig at stille til spørgsmål til bestyrelsen. De kan fortælle dig, hvordan de har håndteret lignende sager.
Med venlig hilsen
Ida – Andelsportal.dk
Hvis nogle fliser er flækkede på badeværelsesgulvet og en sælger bedes udbedre skaden inden videresalg og sælgeren vælger at skifte hele gulvet, kan hele arbejdet så skrives på vurderingen som en forbedring eller skal den del af gulvet der var skadet betragtes som en udbedring?
Hej Niclas
Tak for din kommentar. Som udgangspunkt kan et nyt badeværelsesgulv godt tilføjes værdien som en forbedring. Hvor meget og hvor længe gulvet afskrives bør fremgå af afskrivningskurven i vedtægterne. Er du i tvivl vil jeg anbefale, at du kontakter bestyrelsen i foreningen.
God jul.
Bedste hilsner Nynne – Andelsportal.dk
Vedr. udskiftning ad dør til haven, i rækkehus som andelshaver hvor der er Monteret udestue ( ikke opvarmet) for egen regning,
Spørgsmål er denne dør så ikke omfattet af foreningens forpligtelse, iflg. Vedtægter har foreningen pligt til udskiftning af døre og vinduer, men min udestue er for egen regning
Ser frem til jeres svar
Mvh
Mona
Hej Mona
Tak for din kommentar. Det er skildringen i vedtægterne, der bestemmer, hvem der har ansvaret for udskiftningen. Jeg vil derfor anbefale, at du går i dialog med bestyrelsen på baggrund af disse. Det er meget almindeligt, at foreningen står for udskiftning af dørene, da der særligt i etageejendomme er regler for brandsikring, sikkerhed og ensartethed.
Bedste hilsner
/Nynne – Andelsportal.dk
Dear andelsportal,
We are before a renovation. I would like to know what are the renovations what I can make without specialist assistance. I would like to remove totally the tiles in the bathroom and remove the bath tub and build a shower with a unidrain. The drain pipe is directly connected to the main pipe now.
Can I do everything alone?
I asked permission from the bestyrelsen and they answered:
Ved renovering af badeværelser skal der bruges autoriserede håndværkere, og renoveringen skal følge de gældende regler for nuværende tidspunkt inden for området (badeværelser). Reglerne kendes af de autoriserede håndværkere.
Der skal indsendes kopi af faktura fra autoriserede håndværkere til bestyrelsen som dokumentation for arbejdet, når dette er udført.
Husk, at de autoriserede håndværkere er en sikring for, at forsikring dækker i tilfælde af vandskader m.m.
If yes, how can I ask the “bestyrelsen” to take the changes into the “Vunderingsrapport”. How can I ask to change the “Fradrag” at the SKAT?
Thank you for your answers in advance
Dear András,
As your Board of Directors (bestyrelse) have told you, and I am guessing that your Board have look in the Articles of Association (vedtægterne). If that is the case, then you must follow the rules in the written answer frem your board which are the rules of your Articles of Association (vedtægterne). That means you are not allowed to do anything yourself in the bathroom.
I hope you can use my answer.
Kind regards
Ida – Andelsportal
Hej,
Jeg skal til at sælge min andelsbolig op har et opklarende spørgsmål til opgørelse af forbedringer.
Jeg forstår at hvis jeg har udført arbejde i lejligheden selv, er det de timer en professionel ville have brugt på det der gør sig gældende – men det er vel valuaren der vurderer hvad en fagperson vil bruge?
Så jeg skal have kvitteringer for materiale og angive de antal timer jeg har brugt, hvorefter valuaren vil vurdere den endelige pris på forbedringen – eller er det mig der skal undersøge hvor lang tid en fagperson skal bruge?
På forhånd mange tak for hjælpen,
Mvh Sofie
Hej Sofie,
Tak fordi du skriver ind til os.
Det er valuaren eller bestyrelsen, som vurderer, hvad en professionel ville bruge på det.
Med venlig hilsen
Ida – Andelsportal.dk
Hej.
Vi har netop overtaget vores nye andel og har som forbedringer købt et nyt klik gulv. Der var bygget hems med opbevaring under og køjesenge, og som sælger informerede os om der var ført klik gulv ind under. Ved overtagelsen viste det sig dog at der ikke var ført gulv ind under, så vi står nu i den situation at havde betalt for et nyt gulv, men mangler 1/3 del af det. I vurderings rapporten står der ikke noget om hvor mange kvm klik gulv der er blevet vurderet med, men der står denne formulering “Ligeledes forudsættes det at løsøre og forbedringer, der overtages mod betaling, er lovlige og fuld funktionsdygtige.” Vi føler ikke vi står med et fuld funktionsdygtigt gulv. Vi har været i kontakt med administrator af foreningen der ikke mener det kan tælle med som en forbedring heller, men han kan ikke gøre noget, men henviste os til at vi skulle søge en advokat. Mit spørgsmål går på om dette gulv kan regnes med som en forbedring når det ikke er færdiglavet?
hilsen
Jeanette
Hej Jeanette
Tak for din kommentar. Almindeligvis opfordrer vi netop til at tage disse juridiske vurderinger med administratoren, der kender vedtægterne og reglerne i den enkelte forening. Jeg vil derfor også henvise til en boligadvokat, da I godt kan argumentere for, at manglen var “skjult”.
De bedste hilsner
/Nynne – Andelsportal.dk
Hej.
En håndværker betaler man normalt også for hans køretid “ud og hjem” så at sige og derudover for at hente materialer og for parkeringsomkostninger. Når jeg skal beregne timesatsen for eget arbejde, kan jeg da tælle køretid og parkering med? Jeg har bl.a. haft familie til at hjælpe med renovering, og derfor har der været en del kørsel og parkering forbundet med dette.
Mvh. Maria
Hej Maria,
Tak for din henvendelse. Som udgangspunkt kan du ikke tælle din egen kørsel eller parkering med – ej heller familiens. Du kan dig godt tælle din egen arbejdstid med, men kun hvad det ville tage for håndværker at udføre arbejdet – hvis du har brugt 200 timer, men det ville tage 40 timer for en håndværker, så får du kun for de 40 timer. Derudover er det vurderingsmanden som afgør, hvor mange timer du kan få for det arbejde du selv har udført, samt hvor meget du kan få dine forebedringer.
Jeg håber, at du kan bruge mit svar-
Med venlig hilsen
Ida – Andelsportal.dk
Hej
Er det her jeg kan få et svar på :
Er ved at sælge en andelsbolig. der er løsøre mest som hårde hvidevarer men også nogle simple altankasser. Kan en køber vælge at sige ja til et køleskab og komfur og så nej til en vaskemaskine og altankasserne
Mvh Anne
Kære Anne,
Ja du er havnet det helt rigtige sted, og tak for din henvendelse.
Ifølge andelsboligloven er det ikke tilladt at betinge aftalen om køb/salg af en andelsbolig af, at køber overtager løsøre i forbindelse med handlen. Køber vil altså godt kunne nægte at modtage løsøre.
Mvh
Ida – Andelsportal.dk
Jeg tillader mig at stille et lille spørgsmål:
Hvad nu hvis køber af en andel har skrevet under på en købsaftale hvor der skal betales ekstra for forbedringer i form af noget el arbejde som sælger påstår at have udført, men ikke vil fremvise fakturaer på?
Bestyrelsen har tiltrådt aftalen hvoraf forbedrings beløbet fremgår, men som sagt har nægter sælger at fremlægge dokumentation i form af fakturaer.
Er køber på trods af manglende dokumentation forpligtet til at betale den af sælger opgjorte udokumenterede “forbedring”?
Hej Thomas
Tak for din henvendelse. Da dit spørgsmål er en juridisk vurdering vil jeg anbefale, at du kontakter foreningens administrator. Han eller hun vil kunne give dig et mere konkret svar. Som udgangspunkt kan man som hovedregel ikke kalde el-arbejdet for en forbedring medmindre, du har en faktura på, at det er udført af et autoriseret firma. Jeg vil derfor anbefale, at du presser på for en faktura, hvis der skulle opstå komplikationer.
Jeg vil også anbefale, at du fortsat inddrager bestyrelsen i uenighederne.
De bedste hilsner
/Nynne – Andelsportal.dk
Viser 0 af 146 kommentarer