afskrivningerandelsboliglovenforbrugeraftalevedtægter

Love og formularer

På andelsportal.dk har vi samlet alle de love, formularer, afskrivningsdokumenter, regelsæt og vedtægter, som er relevante for andelsboligforeninger og andelshavere. Her kan du finde alt fra standardvedtægter til afskrivningsregler og lejekontrakter. Dokumenterne er til fri afbenyttelse.

Andelsboligloven

Denne side er opdateret den 22. august 2017.

Andelsboligloven er den overordnede lov, som regulerer andelsboliger og andre bofællesskaber. Lovens officielle titel er “Bekendtgørelse af lov om andelsboligforeninger og andre boligfællesskaber”. Loven blev senest ændret i 2015 og andelsboligloven anvendes på ejendomme med flere end 2 beboelseslejligheder og på boligfællesskaber, der forståes som andelsboligforeninger.

Gå til andelsboligloven i sin fulde længde

Afskrivninger

I mange andelsboligforeninger diskuteres afskrivninger flittigt. Ofte er det en kilde til forvirring og misforståelser, fordi afskrivninger af individuelle forbedringer i andelsboliger, på mange måder er komplekst. Få her en komplet oversigt over de forskellige afskrivningsregler i andelboliger

Se alle dokumenter om afskrivninger

Forbrugeraftale

Standardaftale til brug ved aftaler om håndværkerydelser. Aftalen gennemgår de punkter, som bør være afklaret, inden arbejdet sættes i gang.

Se forbrugeraftalen

Standardvedtægter for en andelsboligforening

Her kan du finde en standardversion af et sæt vedtægter for en andelsboligforening.

Læs alt om vedtægterne

Vedtægter nystiftet andelsboligforening

På denne side kan du se en standardversion af et sæt vedtægter for en nystiftet andelsboligforening.

Læs mere om vedtægterne

Skema til gennemgang af andel

Dette dokument kan anvendes til gennemgang af en andelsbolig i forbindelse med salg og køb.

Hent skemaet

Tjekliste erhvervsleje

Hjælp til lejere og udlejere, der skal indgå en lejekontrakt om erhvervslokaler.

Hent tjeklisten

Lejeloven

Loven gælder for leje – herunder fremleje – af hus eller husrum. Loven gælder, selv om lejen skal betales med andet end penge, herunder ved arbejde

Se lejeloven

Lejekontrakt til privat udlejning

Lejekontrakt til anvendelse i lejeaftaler om beboelseslejligheder, herunder blandede lejemål, og værelser i private udlejningsejendomme.

Hent lejekontrakten
Om forfatteren: Maria Carlsen er kommunikationschef på Andelsportal.dk og redaktør på Andelsbolig Nyt. Hun skriver løbende nyheder om andelsboligmarkedet og om relevante tiltag for landets andelshavere og andelsboligforeninger. Maria Carlsen har en kandidat i kommunikation og medier. De sidste otte år har hun selv været andelshaver i en andelsboligforening.
Kommentarer

Jeg har fornylig fået en stor dejlig altan i min lejlighed. Det er et hus med 6 lejligheder, de fire har fået nye altaner . Jeg har nu fået lyst til at få åbnet op til altanen med en tre fløjet dør, lige nu er der en smal dør. Skal jeg spørge de andre om lov til dette, hvis de ikke selv ønsker det? Skal kommunen spørges? Jeg bor i Roskilde , på forhånd tak, bedste hilsner Anette Gadeberg

skriv et svar
anette.gadeberg - 6 år siden

Andelsboligloven gælder for foreninger med mere end to lejligheder. Hvad gælder så for foreninger med kun to lejligheder? I loven er der kun regler for overdragelse i små andelsboligforeninger, men hvilken lov gælder så?

skriv et svar
Vibeke Hemmel - 6 år siden

Hejsa…. vi bor i en andelsbolig ….. i dag har en del af bestyrelsen været i gang med at klippe hæk og uden at informere om det har de klippetnlsten en meteraf vores hæk …
Må man det ??? På privat grund

skriv et svar
Steffan - 5 år siden

  Hej Steffan,

  Tak for dit spørgsmål. Det afhænger af, hvilke regler eller aftaler I har i jeres forening i forhold til vedligeholdelse af udearealerne. Hvis jeres hæk er grænsen til et fælles udeareal, kan det naturligvis være en gråzone. Med det sagt, kan jeg godt forstå jeres frustration, da det ville være rart at blive informeret om nedklipningen.

  Venlig hilsen,
  /Stefan – Andelsportal.dk

  Stefan S. Grods - 5 år siden

Hej.

Vi har i foreningen talt om reglerne for udlejning af en andelsbolig. Hvor finder vi nogle bestemmelse omkring det? Har en bestyrelse ret til at se en lejekontrakt?
Og kan udlejer give fuldmagt til lejer, så det er lejer der er med under generalmøderne og har stemmeretten for udlejer?

Mvh Lene ny formand der har mange tvivls spørgsmål 🙂

skriv et svar
Lene Pedersen - 2 år siden

  Hej Lene

  Velkommen til som formand i din andelsboligforening. Vi har udarbejdet en artikel, der handler om udlejning: https://www.andelsportal.dk/nyheder/udlejning-leje-eller-fremleje-af-andelsboliger/

  I bunden af artiklen finder du også en lejekontrakt – udarbejdet og autoriseret af boligministeriet.

  En lejer i en andelsboligforening kan godt – hvis det står i vedtægterne – få fuldmagt til at stemme, hvis ejeren af boligen har givet fuldmagt til dette. Hør eventuelt jeres administrator ad i forhold til de juridiske regler omkring dette.

  De bedste hilsner
  /Nynne – Andelsportal.dk

  Nynne Pihl Groth
  Nynne PG - 2 år siden

Vi bor i en andelsboligforening, hvor vi bor i dobbelthuse. Hvordan er reglerne for bebyggelsesprocent ved sekundær bebyggelse? Er det ud fra det samlede areal i hele foreningen eller på hver vores grund?

skriv et svar
Charlotte Andersen - 12 måneder siden

  Hej Charlotte

  Tak for din kommentar. Vi sidder som journalister herinde og jeg vil derfor anbefale, at du kontakter en fagmand med den rette tekniske viden. Byggeteknisk center på kommunen, en byggeleder eller en boligadvokat.

  De bedste hilsner
  /Nynne – Andelsportal.dk

  Nynne Pihl Groth
  Nynne Groth Hallander - 12 måneder siden

Kan jeg chatte med jer

skriv et svar
Anna marie ravn - 4 måneder siden

  Hej Anna
  Vi har ikke en chatfunktion, men du er velkommen til at skrive en mail til info@andelsportal.dk.

  Bedste hilsner
  Daniel – Andelsportal.dk

  Daniel Hinchely - 4 måneder siden

Hos Advodan i Slagelse sidder jeg med en administration af en byggeforening ( en pendant til en andelsboligforening – dog uden indskud )
I den forbindelse er det et stort ønske fra alle beboere, at der udarbejdes en boligaftale i forbindelse med indflytning i byggeforeningens lejligheder i stedet for den standardlejekontrakt, der anvendes i dag, som man mener er misvisende i forhold til, at det ikke er et lejemål.
Findes der en standard boligaftale til andelsboliger hos jer, som jeg kan købe.
Med venlig hilsen Pernille Olsbro
Advodan i Slagelse
Tlf. 57864627

skriv et svar
ADVODAN Slagelse Pernille Olsbro - 3 måneder siden

  Hej Pernille

  Tak for din forespørgsel. Desværre har vi ikke sådan en aftale liggende. Vi sidder nemlig som journalister og ikke rådgivere. Du kan måske prøve at kontakte ABF.

  God sommer.
  Bh Nynne – Andelsportal.dk

  Nynne Pihl Groth
  Nynne Groth Hallander - 3 måneder siden
Skriv en kommentar