Gratis fællesarbejde

Viser 6 indlæg - 1 til 6 (af 6 i alt)
 • Forfatter
  Indlæg
 • #9929
  Jksa
  Medlem

  Hej
  Jeg kunne tænke mig at vide, hvor det står i love om andelsboliger, at der kan afsættes dage i løbet af året, til at indkalde til gratis fællesarbejde. Det kan dreje sig om grundig rengøring af fællesarealer, reperationer, eller at male køkkentrapperne, og lignende. At det er gratis, betyder at beboerne ikke får noget for at gøre det.
  Det findes vist kun et andet sted, i kolonihaveforeninger. Det findes ikke i ejerlejligheder eller udlejningslejligheder, uanset om det er boligforeninger som AAB, KAB, kommunal udlejning eller lejligheder der er udlejet i en andelsboligforening.
  I min boligforening er det tvungent, ved en generalfordsamling for nogle år siden, vedtoges et forslag at det koster en bøde på 500 kr. at nægte at deltage i det. Det sjove var at forslagsstilleren flyttede kort tid efter. Men det tror jeg ikke faktisk at de kan. Jeg mener kun, at det er offtentlige myndigheder, som politi og skat der kan udskrive bøder.
  Hvis man er meget utilfreds med tvungent gratis fællesarbejde kunne man reelt kalde det slaveri. Jeg deltager i det, men det undrer mig meget at det er sådan.
  Jksa

  #10373
  omantho
  Medlem

  Hej Jksa!
  For det første kunne du jo selv læse loven om andelsboliger, og derefter Jeres vedtægter, så er du måske blevet lidt klogere. Det er jo umuligt, at svare på dit spørgsmål, uden viden om hvad der er reelt er besluttet i Jeres boligforening. Du har måske bare hørt det omtalt, men har du gravet dybere i sandheden derom!
  Selv er jeg formand for en andelsboligforening, og når bestyrelsen har fremlagt en plan for noget fælles arbejde, så er det jo et vink, at alle har et ansvar for de arealer og lign. vedr. fælles faciliteter. Er der nogen der ikke kan selv, eller vil, så vil man blive trukket for det, via PBS, som det ville koste, at sætte en tredje person til.
  At kalde det en bøde, og uden at det praktiske bliver lavet, det finder jeg ikke umiddelbar holdbar, eller en løsning! igen, læs Jeres vedtægter nøje!
  Men husk, en andelshaver har også andel i alle fællesområde, men har en boligret, og evt. i visse tilfælde også til egen haveareal.
  Mvh
  Omantho

  #10374
  Kimano
  Medlem

  Hej Jksa.
  Her er et citat fra Martin Borgstrøm der på vegne af andelsportal svarer meget klart på dit spørgsmål.
  “Den konstuktion, hvor foreningen uddeler en bøde til et medlem, der ikke møder op til arbejdsdag er ikke lovligt.
  En forening har ikke bemyndigelse til at udskrive sådanne bøder, ligegyldigt om det er nævnt i vedtægterne.
  Den rigtige måde at gøre gøre det er at trække et beløb over fællesbidraget og så uddele disse penge mellem dem der deltager i dagen..”
  Selvfølgelig kan en bestyrelse eller et generalforsamlings-flertal ikke pålægge bøder f.eks. vedrørende udeblivelse af pligtarbejde. Det virker fornuftigt at man kan belønne dem der gør en indsats for at nedbringe prisen på en given opgave.
  Konstruktionen med bøder / afgifter findes rigtig mange steder i foreninger og de påviser manglende viden om lovgivningen og en lidt for stor selvtillid i forhold til hvad man tror man kan bestemme og ikke bestemme i en forening.
  Det siger sig selv, at man i en demokratisk forening aldrig med nogen som helst retsvirkning kan træffe beslutninger der er ulovlige. Hvis ALLE til gengæld er enige om at være underlagt en anarkistisk tilgang til gældende lov er der jo i alt fald ikke et demokratisk problem. Medlemmerne skal bare vide hvad man gør og hvorfor.
  Vh Kimano

  #10379
  Jksa
  Medlem

  Hej
  Hvis det er hele loven om andelsboliger, der står på jeres hjemmeside, har jeg set det.
  Der står intet om fælles arbejde eller fællesarealer.
  Som nævnt i første indlæg findes det ikke i ejerlejligheder eller lejligheder, der udlejes. I ejerlejligheder betales der fællesudgifter til rengøring og reperationer. I udlejlning betales det over huslejen.
  Jksa

  #10395
  zvxxry
  Medlem

  Hej Jksa
  Jeg vil bare lige fortælle hvordan det er i den forening jeg er formand i samt nogle af de overvejelser vi har haft.
  De ting der bliver lavet i forbindelse med vores arbejdsdage (vi har normalt en om året), er ting som vi sagtens selv kan lave, så som lettere malearbejder, smårepperationer og forårsklargøring af gård og have. Vi prøver at gøre dette til en hyggelig dag hvor vi også bruger aftenen med gril og rødvin. Vi ser det som en mulighed for at komme hinanden ved.
  Vi har haft den med bøde oppe og vende hvis man ikke deltager, men er kommet frem til at vi ikke gider tvinge folk til at komme, hvis de ikke gider. Vi tror ikke at det bliver bedre arbejde hvis folk er der under tvang, eller bøder hvis de ikke kommer.
  En ting vi dog husker er at gøre folk opmærksom på at, hvis vi ikke laver dette arbejde, kan vi komme ud for, at vi skal ud og bruge penge på håndværkere, for at få mange af tinge lavet og det vil betyde stigning i boligafgiften.
  Vi er en lille forening med 48 lejligheder og der deltager som regel 1/3 del af lejlighederne, og det er vi tilfredse med. Hvis alle mødte op, tror jeg vi ville have svært ved at finde arbejde til alle.

  #10421
  molan
  Deltager

  Andelsbolig loven er meget vag og omhandler stort set kun reger for oprettelse, nedlægning, prisfastsættelse osv. af andelsboligforeninger.
  De kan god lave en vedtægts ændring som forsøger at opkræve 500 kr., men de kan ikke få penge indkrævet da en andelsboligforeningen ikke kan opkræve afgifter eller udstede bøder. Du kan altså ikke tvinges til at betaler eks. via retten.
  Men du kan i sidste ende ekskluderes/tvangssælges for ikke at overholde vedtægterne, ved at der skal være fremmødt en repræsentant for andelen.

Viser 6 indlæg - 1 til 6 (af 6 i alt)
 • Du skal være logget ind for at svare på dette indlæg.
Opret nyt emne
Er du ikke allerede bruger?
– Opret dig her

Har du glemt dit kodeord?
– Få tilsendt et nyt