De nye regler for indskud til andelsbolig?!

Viser 2 indlæg - 1 til 2 (af 2 i alt)
 • Forfatter
  Indlæg
 • #23097
  SofieJoergensen
  Deltager

  Jeg har lige lært at der nu også er indskudskrav til andelsboliger! Kan det virkelig passe?
  Min kæreste og jeg står klar til at investere i en andelsbolig, men nu bliver vi simpelthen nødt til at spare op til indskud først?
  Synes ikke det er særligt fedt for sådan nogle som os og andre i vores situation. Tror der er mange der godt kunne finde på at finde pengene hurtigt fra andre steder, og det er jo i sidste ende ikke så godt for køberne.

  #23170
  Poulsen
  Deltager

  Der er nogle ”smutveje”. Du kan se dem i Finanstilsynets egen vejledning til bankerne.(uddrag nedenfor)

  Som udgangspunkt vil en udbetaling på 5 pct. af købesummen for den faste ejendom være passende.
  Bestemmelsen finder kun anvendelse på finansiering af ejer- eller fritidsboliger (og nu også andelsboliger) og forudsætter, at instituttet er bekendt med, at låneoptagelsen sker med henblik på køb af fast ejendom. Instituttet vil som udgangspunkt kunne lægge kundens oplysninger til grund. Tilsvarende gælder for oplysningen om, at udbetalingen på 5 pct. stammer fra kundens egne midler. Viden hos et pengeinstitut om, at kunden har finansieret udbetalingen på 5 pct. andetsteds medfører ikke en forpligtelse til at give afslag på lånet. (det betyder, at I f.eks. kan optage et lån i Coop Bank, hvor renten er ned til 5,95 % uden etableringsomkostninger.)

  Bestemmelsen medfører, at et pengeinstitut som udgangspunkt ikke må yde en fuld finansiering, uanset om dette sker ved sikrede eller usikrede lån. Et pengeinstitut må derfor ikke tilbyde kunden en samlet finansiering i forbindelse med køb af en ejer- eller fritidsbolig, hvor der ydes lån med sikkerhed i fast ejendom inden for 95 pct. af købesummen, mens de sidste 5 pct. finansieres ved træk på en nyoprettet kassekredit. Det vil derimod være i overensstemmelse med bestemmelsen, at kunden vælger at fremskaffe udbetalingen på 5 pct. ved træk på en allerede oprettet kassekredit, som ikke er oprettet i tilknytning til købet af den faste ejendom, men f.eks. en måned før boliglånet ydes. (det betyder jo, at I en måned før i skal tale om boligkøb, kan etablere en kredit i banken til ”uforudsete udgifter”).

  I særlige tilfælde vil det være muligt at fravige udgangspunktet om, at kunden skal kunne finansiere 5 pct. af købesummen på den faste ejendom, såfremt der er særlige omstændigheder, der gør at dette alligevel vil være økonomisk forsvarligt. Selvom det ikke følger udtrykkeligt af bestemmelsen, forventer Finanstilsynet dog, at en beslutning herom træffes på et højere niveau i instituttet. Det vil sige, at beslutningen skal træffes på et højere niveau i den konkrete sag end sædvanligt.
  Nedenfor anføres en ikke udtømmende række af eksempler på situationer, hvor udgangspunktet kan fraviges.
  Et eksempel på fravigelse fra udgangspunktet kan være yngre boligkøbere, hvis historiske indkomstgrundlag ikke har givet mulighed for opsparing, men som nu har en højere, fast indkomst. Det vil her være en forudsætning, at kunden ved den valgte finansiering har et højt rådighedsbeløb (dvs. et rådighedsbeløb opgjort ved fastrentefinansiering, der ligger væsentligt over instituttets minimumskrav), og der løbende afdrages på gælden, så kunden inden for en kortere årrække på ca. 2-3 år vil have nedbragt sin gæld til 95 pct. af ejendommens værdi. Instituttet skal i disse situationer som led i rådgivningen vise beregningseksempler, der illustrerer, hvor længe kunden ved den valgte afdragsprofil vil være insolvent ved prisfald på 15 pct..

Viser 2 indlæg - 1 til 2 (af 2 i alt)
 • Du skal være logget ind for at svare på dette indlæg.
Opret nyt emne
Er du ikke allerede bruger?
– Opret dig her

Har du glemt dit kodeord?
– Få tilsendt et nyt