altaneftersynaltanerbrolægninggårdmiljøhåndværkerrenoveringtagrenoveringTagudskiftningvinduer

Fire brancheeksperters råd til et vellykket renoveringsprojekt

Når andelsboligforeningen står over for et renoveringsprojekt, er der mange beslutninger at tage stilling til. Vi har samlet en række brancheeksperter fra forskellige fagområder og fået deres besyv med. For hvad skal bestyrelsen vide om projektet, hvornår skal renoveringsprojektet begynde, og hvad kan gøre processerne lettere? Få svarene her.

Brolæggeren:

Tænk vedligeholdelse ind

Forårssolen titter allerede frem, og hos T.R. Entreprise & Ejendomsservice er de allerede i fuld gang med at hjælpe andelsboligforeninger og private boligejere med en opgradering af udearealerne. Faktisk kan man udføre belægningsarbejde det meste af året– så længe der ikke er sne og frost – foreningen kan altså sagtens komme i gang allerede nu. Men én ting er helt sikker, når det kommer til belægning på fællesarealerne, hvis du spørger indehaver Thomas Rosholm Poulsen. Foreningen skal overveje en løsning med mindst mulig vedligeholdelse.

Thomas Rosholm Poulsen

Thomas Rosholm Poulsen
Indehaver, T.R. Entreprise & Ejendomsservice


“Mit råd er, at andelsboligforeningen skal tænke over, at arealerne skal være lette at vedligeholde efterfølgende. Det letteste her er at vælge nogle større betonfliser til fællesarealerne, så der ikke gror store mængder ukrudt op i fugerne,” siger Thomas Rosholm Poulsen.

LÆS OGSÅ: Guide til et godt gårdmiljø

Vælg en håndværker med erfaring

Det kan lyde banalt, men det er ikke desto mindre vigtigt. Andelsboligforeningen bør nøje udvælge det firma, der skal bruges til gårdrenoveringen, påpeger Thomas Rosholm Poulsen.

“Vælg en håndværker, der har erfaring med belægning på større arealer, hvis hele gården skal have en opgradering. Der er stor forskel på, hvorvidt firmaet skal løfte en mindre terrasseopgave eller udføre belægningsarbejde på flere hundrede kvadratmeter. Hvis ikke det skal tage for lang tid, så skal foreningen vælge et firma der kan, og har ressourcerne, til at løfte en vis størrelse opgave,” slutter den erfarne brolægger fra T.R. Entreprise & Ejendomsservice.


Bestil 3 uforpligtende tilbud på jeres næste byggeopgave

Altanfirmaet:

Fem tegn på altanskader

Altan.dk løfter altanopgaver i hele landet og er vores brancheekspert på området. Og til foreninger med ældre altaner – og særligt ældre betonaltaner –giver marketingchef Ulrik Knudsen et vigtigt råd til renoveringen:

Ulrik Knudsen

Ulrik Knudsen
Marketingchef, Altan.dk

“Der er som udgangspunkt slet ingen grund til bekymring, når det kommer til altaner. Der er dog godt 50.000 gamle betonaltaner, der kan være usikre og bør renoveres eller udskiftes.” Derfor har Altan.dk samlet fem tegn, der viser, at din altan trænger til en renovering. (Fotos: Altan.dk)

1. Hvide udfældninger - Kan du se hvide udfældninger på undersiden af altanen indikerer det, at der foregår en transport af fugt gennem betonen. Det kan give øget risiko for frostskade, og her vil en borekerneanalyse derfor være en god idé at få udført.
1. Hvide udfældninger - Kan du se hvide udfældninger på undersiden af altanen indikerer det, at der foregår en transport af fugt gennem betonen. Det kan give øget risiko for frostskade, og her vil en borekerneanalyse derfor være en god idé at få udført.
2. Revner i betonen - Revner i betonen kan både være almindeligt slid, men også tegn på, at betonkonstruktionen er under en kritisk nedbrydning. Få derfor undersøgt, hvad revnerne i betonen betyder på din altan med hjælp fra en fagmand.
2. Revner i betonen - Revner i betonen kan både være almindeligt slid, men også tegn på, at betonkonstruktionen er under en kritisk nedbrydning. Få derfor undersøgt, hvad revnerne i betonen betyder på din altan med hjælp fra en fagmand.
3. Rødbrune udfældninger - "Finder du rødbrune udfældninger på altanen vil det typisk være et tegn på, at der foregår korrosion af den indstøbte armering. Det kræver nærmere undersøgelse, da der kan foregå nedbrydning i den armering, der bærer altanen," fortæller Ulrik Knudsen. Han tilføjer, at hvis altanen er fra før 1970 eller over 50 år gammel, bør man bestille et altaneftersyn – uanset altantypen – da det langt fra er alle altaner, der har tydelige tegn på renoveringsbehov.
3. Rødbrune udfældninger "Finder du rødbrune udfældninger på altanen vil det typisk være et tegn på, at der foregår korrosion af den indstøbte armering. Det kræver nærmere undersøgelse, da der kan foregå nedbrydning i den armering, der bærer altanen," fortæller Ulrik Knudsen. Han tilføjer, at hvis altanen er fra før 1970 eller over 50 år gammel, bør man bestille et altaneftersyn – uanset altantypen – da det langt fra er alle altaner, der har tydelige tegn på renoveringsbehov.
4. Afskalning på altanen - "Når jerndelen, der er indstøbt i betonen begynder at ruste, kan der komme afskalninger på undersiden og langs for- og sidekanter på altanen," siger Ulrik Knudsen og påpeger, at det er vigtigt at tage hånd om denne nedbrydning, da betonstykker for altanen kan nedfalde.
4. Afskalning på altanen "Når jerndelen, der er indstøbt i betonen begynder at ruste, kan der komme afskalninger på undersiden og langs for- og sidekanter på altanen," siger Ulrik Knudsen og påpeger, at det er vigtigt at tage hånd om denne nedbrydning, da betonstykker for altanen kan nedfalde.
5. Afskalning over rustent jern - Det sidste tegn omhandler en anden type afskalning, du skal være opmærksom på. Nemlig små dækflader tæt på betonoverfladen. Her kan der være tale om et generelt problem, som et professionelt altaneftersyn vil kunne afdække, så du kan vedligeholde altanen, inden skaderne formerer sig.
5. Afskalning over rustent jern Det sidste tegn omhandler en anden type afskalning, du skal være opmærksom på. Nemlig små dækflader tæt på betonoverfladen. Her kan der være tale om et generelt problem, som et professionelt altaneftersyn vil kunne afdække, så du kan vedligeholde altanen, inden skaderne formerer sig.

Tagfirmaet:

Vælg den rette tagløsning fra start

Tagtyper kommer i mange former, og andelsboligforeningen har derfor flere valgmuligheder, når taget skal renoveres. Tømrermester RFA ApS er vores brancheekspert i netop tagopgaver, og indehaveren Rasmus Andersen gør os opmærksom på, at det faktisk ikke er alle foreninger, der har frit valg på ‘tag-hylden’:

“Andelsboligforeninger i byen kan godt risikere, at der er krav til, at man bibeholder samme tagtype, som man har i dag. Tjek derfor de kommunale retningslinjer eller spørg en fagmand til råds, hvis andelsboligforeningen er i tvivl,” lyder det fra Rasmus Andersen. Og generelt er overvejelserne om, hvilket tag foreningen skal have, en vigtig snak at tage hul på i god tid, forklarer tageksperten:

Rasmus Andersen

Rasmus Andersen
Indehaver, Tømrermester RFA ApS

“En andelsboligforening, der har sat sig ind i beboernes behov, og som er skarpe på, hvad de vil have og ikke vil have, er altid nemmere at vejlede. Det handler om, at man taler højt om, hvilken tagtype man ønsker – herunder også at præsentere beboerne for forskellige materialeeksempler, klarlægge tidsperspektivet og stille spørgsmål til os fagmænd, så der er bedre ro i maven hos de fleste.”

LÆS OGSÅ: Alt om tag i foreningen»

Undertag og ventilation skal ikke undervurderes

Et råd, som Tømrermester RFA ApS altid giver de bestyrelser, han taler med, omhandler undertag og ventilation. Han uddyber:

“En løsning med fast undertag er klart at anbefale, da det forlænger holdbarheden af tagkonstruktionen markant. Samtidig er det vigtigt at vælge en fagmand, der kender til at renovere tagoverflader i ejendomme korrekt. Et element som sund ventilation og korrekt isolering på tagarealerne skal nemlig indtænkes fra start, så foreningen undgår fugtskader og skimmel,” slutter Rasmus Andersen.

Vindueseksperten:

Isolering skal også tænkes ind

Udskiftning af vinduer i andelsboligforeningen er en populær renoveringsopgave – og TMT ApS har specialiseret sig i netop dette. Nye vinduer bidrager med meget, når de gamle 1-lags termoglas udskiftes til 3-lags energiglas. Det giver et plus på varmeregningen, mindsker støjniveauet og forbedrer indeklimaet. Indehaver Morten Trasborg vil dog huske foreningerne på, at vinduesudskiftet ikke altid står alene.

Morten Trasborg

Morten Trasborg
Indehaver, TMT ApS

“Jeg rådgiver bestyrelsen til at være opmærksom på isolering på tagarealerne. Varme siver op, og derfor får man ikke den optimale effekt ved at udskifte vinduerne, hvis taget er dårligt isoleret,” siger Morten Trasborg. Han påpeger også en anden tendens i ældre foreninger:

“Ældre bygninger har ofte en porøs facade, og derfor skal foreningen tage højde for, at der er genopretningsarbejde efterfølgende.”

Få flere råd til vinduesprojektet her»

Overvej at få træ/alu vinduer

Det sidste råd, som TMT ApS vil dele med andelsboligforeningen angående vinduesudskiftet, omhandler vedligeholdelsesarbejdet.

“Jeg anbefaler, at man som forening gør brug af træ/alu vinduer, såfremt bygningen ikke er fredet. Typisk er det meget dyrt at få vedligeholdt vinduer inde i byen i etageejendomme. Hvis man har træ/træ vinduer skal der, afhængig af malingens kvalitet og vinduernes placering i forhold til vind og vejr, en maler på hvert 4-8 år, for ellers rådner vinduet op,” siger Morten Trasborg og uddyber:

“Træ/alu vinduer kræver ikke vedligeholdelse. De er en smule dyrere, men da vedligeholdelsesarbejdet ved træ/træ vinduer nemt kan koste mindst 30.000 kroner for en lejlighed grundet leje af maskiner, så får foreningen hentet pengene hjem første gang vinduerne skal vedligeholdes.”


Bestil 3 uforpligtende tilbud på jeres næste byggeopgave

Nynne Pihl Groth
Om forfatteren: Nynne Groth Hallander arbejder som presse- og kommunikationsmedarbejder hos Andelsportal.dk, hvor hun bidrager til formidlingen af nyheder og guides om andelsboligmarkedet. Nynne har en kandidat i kommunikation fra Copenhagen Business School, og brænder for det journalistiske arbejde. I øvrigt har hun andelstanken på tæt hånd, da hun selv er andelshaver.
Skriv en kommentar