Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Energidrift A/S

Fire brancheeksperters råd til et vellykket renoveringsprojekt

Når andelsboligforeningen står over for et renoveringsprojekt, er der mange beslutninger at tage stilling til. Vi har samlet en række brancheeksperter fra forskellige fagområder og fået deres besyv med. For hvad skal bestyrelsen vide om projektet, hvornår skal renoveringsprojektet begynde, og hvad kan gøre processerne lettere? Få svarene her.

Brolæggeren:

Tænk vedligeholdelse ind

Forårssolen titter allerede frem, og hos T.R. Entreprise & Ejendomsservice er de allerede i fuld gang med at hjælpe andelsboligforeninger og private boligejere med en opgradering af udearealerne. Faktisk kan man udføre belægningsarbejde det meste af året– så længe der ikke er sne og frost – foreningen kan altså sagtens komme i gang allerede nu. Men én ting er helt sikker, når det kommer til belægning på fællesarealerne, hvis du spørger indehaver Thomas Rosholm Poulsen. Foreningen skal overveje en løsning med mindst mulig vedligeholdelse.

“Mit råd er, at andelsboligforeningen skal tænke over, at arealerne skal være lette at vedligeholde efterfølgende. Det letteste her er at vælge nogle større betonfliser til fællesarealerne, så der ikke gror store mængder ukrudt op i fugerne,” siger Thomas Rosholm Poulsen.

LÆS OGSÅ: Guide til et godt gårdmiljø

Thomas Rosholm Poulsen

Thomas Rosholm Poulsen
Indehaver, T.R. Entreprise & Ejendomsservice

Vælg en håndværker med erfaring

Det kan lyde banalt, men det er ikke desto mindre vigtigt. Andelsboligforeningen bør nøje udvælge det firma, der skal bruges til gårdrenoveringen, påpeger Thomas Rosholm Poulsen.

“Vælg en håndværker, der har erfaring med belægning på større arealer, hvis hele gården skal have en opgradering. Der er stor forskel på, hvorvidt firmaet skal løfte en mindre terrasseopgave eller udføre belægningsarbejde på flere hundrede kvadratmeter. Hvis ikke det skal tage for lang tid, så skal foreningen vælge et firma der kan, og har ressourcerne, til at løfte en vis størrelse opgave,” slutter den erfarne brolægger fra T.R. Entreprise & Ejendomsservice.

Altanfirmaet:

Fem tegn på altanskader

Altan.dk løfter altanopgaver i hele landet og er vores brancheekspert på området. Og til foreninger med ældre altaner – og særligt ældre betonaltaner – giver marketingchef Ulrik Knudsen et vigtigt råd til renoveringen:

Ulrik Knudsen

Ulrik Knudsen
Marketingchef, Altan.dk

“Der er som udgangspunkt slet ingen grund til bekymring, når det kommer til altaner. Der er dog godt 50.000 gamle betonaltaner, der kan være usikre og bør renoveres eller udskiftes.” Derfor har Altan.dk samlet fem tegn, der viser, at din altan trænger til en renovering.

Bliv klogere på altaner i denne dybdegående guide.

Tagfirmaet:

Vælg den rette tagløsning fra start

Tagtyper kommer i mange former, og andelsboligforeningen har derfor flere valgmuligheder, når taget skal renoveres. Tømrermester RFA ApS er vores brancheekspert i netop tagopgaver, og indehaveren Rasmus Andersen gør os opmærksom på, at det faktisk ikke er alle foreninger, der har frit valg på ‘tag-hylden’:

“Andelsboligforeninger i byen kan godt risikere, at der er krav til, at man bibeholder samme tagtype, som man har i dag. Tjek derfor de kommunale retningslinjer eller spørg en fagmand til råds, hvis andelsboligforeningen er i tvivl,” lyder det fra Rasmus Andersen. Og generelt er overvejelserne om, hvilket tag foreningen skal have, en vigtig snak at tage hul på i god tid, forklarer tageksperten:

Rasmus Andersen

Rasmus Andersen
Indehaver, Tømrermester RFA ApS

Undertag og ventilation skal ikke undervurderes

Et råd, som Tømrermester RFA ApS altid giver de bestyrelser, han taler med, omhandler undertag og ventilation. Han uddyber:

“En løsning med fast undertag er klart at anbefale, da det forlænger holdbarheden af tagkonstruktionen markant. Samtidig er det vigtigt at vælge en fagmand, der kender til at renovere tagoverflader i ejendomme korrekt. Et element som sund ventilation og korrekt isolering på tagarealerne skal nemlig indtænkes fra start, så foreningen undgår fugtskader og skimmel,” slutter Rasmus Andersen.

Alt om tag i foreningen.

Vindueseksperten:

Isolering skal også tænkes ind

Udskiftning af vinduer i andelsboligforeningen er en populær renoveringsopgave – og TMT ApS har specialiseret sig i netop dette. Nye vinduer bidrager med meget, når de gamle 1-lags termoglas udskiftes til 3-lags energiglas. Det giver et plus på varmeregningen, mindsker støjniveauet og forbedrer indeklimaet. Indehaver Morten Trasborg vil dog huske foreningerne på, at vinduesudskiftet ikke altid står alene.

Morten Trasborg

Morten Trasborg
Indehaver, TMT ApS

“Jeg rådgiver bestyrelsen til at være opmærksom på isolering på tagarealerne. Varme siver op, og derfor får man ikke den optimale effekt ved at udskifte vinduerne, hvis taget er dårligt isoleret,” siger Morten Trasborg. Han påpeger også en anden tendens i ældre foreninger:

“Ældre bygninger har ofte en porøs facade, og derfor skal foreningen tage højde for, at der er genopretningsarbejde efterfølgende.”

Få flere råd til vinduesprojektet her.

Overvej at få træ/alu vinduer

Det sidste råd, som TMT ApS vil dele med andelsboligforeningen angående vinduesudskiftet, omhandler vedligeholdelsesarbejdet.

“Jeg anbefaler, at man som forening gør brug af træ/alu vinduer, såfremt bygningen ikke er fredet. Typisk er det meget dyrt at få vedligeholdt vinduer inde i byen i etageejendomme. Hvis man har træ/træ vinduer skal der, afhængig af malingens kvalitet og vinduernes placering i forhold til vind og vejr, en maler på hvert 4-8 år, for ellers rådner vinduet op,” siger Morten Trasborg og uddyber:

“Træ/alu vinduer kræver ikke vedligeholdelse. De er en smule dyrere, men da vedligeholdelsesarbejdet ved træ/træ vinduer nemt kan koste mindst 30.000 kroner for en lejlighed grundet leje af maskiner, så får foreningen hentet pengene hjem første gang vinduerne skal vedligeholdes.”

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *