Værd at vide når foreningen skal have udskiftet vinduer
Skal foreningens vinduer skiftes, men er I usikre på processen og de flere faktorer, I bør tage i betragtning ifm. skiftet? Vi har forhørt os hos en erfaren ekspert i vinduesudskift, der gør os klogere på processen.

I mange ældre ejendomme sidder der gamle vinduer, som er ramt af råd og skimmel og lukker en hel del af varmen ud. Når det kommer til at skifte foreningens vinduer, er der dog flere faktorer at tage i betragtning, og derfor er vinduesprojektet for nogen en større, usikker mundfuld. Vi har forhørt os hos Tømrermester Martin Frederiksen ApS, der er ekspert i montering og skift af vinduer. Han vejleder os ift. alt fra lovkrav og regler for fredede boliger til type af vinduer og type af rammer.
Lovkrav til nye vinduer
I februar 2021 kom der skærpede regler ift. energikrav til vinduer. Bygges der nyt, bygges der om eller bygges der til, skal der derfor benyttes vinduer af energiklasse A (ofte 3-lags vinduer). Martin Frederiksen fortæller: “Der er i dag krav om, at nye vinduer skal være energiklasse A, og det er ofte 3-lags vinduer, men i f.eks. sommerhuse er der ikke samme krav – der må man benytte energiklasse B vinduer.”
Energiklasse A vinduer er som sagt ofte 3-lags-vinduer, men det er også muligt at få denne 2-lags vinduer i denne energiklasse. Men skal foreningen skifte til nye vinduer, skal vinduerne, pr. lovkrav, være energiklasse A vinduer. 3-lags vinduer er de mest energirigtige vinduer, da de taber mindre varme og tilføjer mere varme til boligen kontra 2-lags vinduer.
Martin Frederiksen forklarer om forskellen på nye 3-lags vinduer sammenlignet med ældre 2-lags vinduer:
“Der er gjort beregninger på forskellen. Tager man 2-lags vinduer, der er 10 år gammel, ryger omkring 30 % af varmeregningen ud via vinduerne, men tager man 3-lags vinduer ryger kun 5 til 7 % af varmeregningen ud.”
Vinduernes u-værdi
Når man vælger vinduer til andelsboligforeningen er det relevant at se på vinduets U-værdi. U-værdien beskriver vinduets isoleringsevne. Jo lavere U-værdi et vindue har, jo bedre isoleringsevne får du.
Tømrermester Martin Frederiksen ApS kender til alle typer vinduer og kan vejlede jeres forening igennem, hvor stor en isoleringsevne de forskellige vinduer har, og hvilke fordele I kan opnå med de forskellige typer af vinduer.
Fordele ved at skifte vinduer
- Lille varmetab: Den helt store fordel er, at nye vinduer kontra ældre af slagsen har et lille varmetab – det gælder skiftet fra alle vinduer af ældre dato til nye på grund af de skærpede krav. Det betyder, at foreningens nye vinduer sikrer, at varmen holder sig i boligen.
- Støjreduktion: Bor foreningen nær meget trafik og kan man indenfor høre de mange biler, er der måske et ønske om, at de nye vinduer støjreducerer. Der er flere faktorer, der bidrager til, at støjen reduceres såsom tykkelse, laminering og type af vindue. Har man særlige lydglas, kan man reducere støjen yderligere.
- Undgå råd og skimmel i karmen: Er de ældre vinduer utætte, er der særlig risiko for råd og skimmel i dem – men denne risiko mindsker man markant ved at skifte til nye, tætte vinduer.
- Giv nyt til facaden: Nye vinduer pynter på facaden og tilføjer nyt liv til ejendommen. Der er mange udseender, når det kommer til nye vinduer i dag.
Valg af vinduer
Andelsboligforeningen kan udskifte vinduer i mange variationer og nuancer. Generelt skelner man mellem klassiske og moderne vinduer. I foreninger, der holder til i ældre ejendomme vil det almindeligvist være vinduer i klassisk byggestil der skal bruges. Disse vinduer fås for eksempel med klassiske sprosser, der ligner de tidligere anvendte kitfalsede sprosser samt profilerede karme, der kan være et krav i vedtægterne.
Der eksisterer mange typer af vinduer, herunder topstyrede, sidestyrede og dannebrogsvinduer, og de forskellige typer af vinduer har forskellige funktioner. Når I vælger vinduer, er det derfor vigtigt, at I tænker ønsker ift. funktion ind.
For eksempel er der måske et ønske om, at man selv kan vende ens vinduer, så man selv kan stå for pudsningen heraf.
Andelsboligforeninger kan få:
- Topstyrede vinduer
- Sidehængte vinduer
- Sidestyrede vinduer
- Fastkarmsvinduer
- Dannebrogsvinduer
- Vendbare vinduer
- Dreje-kip vinduer
Type af rammer
Der er flere typer rammer at vælge imellem, og før I vælger, er der flere faktorer, I bør tage i betragtning, nemlig udseende, pris og vedligehold. Typisk kan man vælge mellem rammer af træ, træ/alu, aluminium og plastik.
Trærammer kan man male, og på den måde kan man skifte deres udseende, men der er dog vedligehold i denne type af rammer. Ønsker foreningen ikke at skulle tænke i vedligehold, kan man vælge rammer af træ/alu. Og spørger man Martin Frederiksen, lyder anbefalingen som oftest på rammer af træ/alu:
”Vi anbefaler primært rammer af træ/alu, fordi kunden slipper for det malerarbejde, der er ved rammer af træ. Rammer af træ og træ/alu holder lige længe – forskellen er bare, at man skal male og passe trærammerne og det skal du ikke, når du vælger rammer af træ/alu, for aluminiummet beskytter træet”
Det er også muligt at få rammer i rent aluminium, men det er primært i f.eks. kommunale bygninger og kontorbygninger, at man ser denne type af rammer. Det er ligeledes muligt at få rammer i plastik, og ligesom aluminiumsrammen skal der ikke tænkes på vedligehold, når det kommer til plastikrammer. En ulempe ved plastikrammen er, at den ofte ikke matcher stilen i særligt ældre bygninger – som mange foreninger akkurat huser i.
Tager det lang tid at skifte vinduer i foreningen?
Det at skifte vinduer tager sin tid, men projektets tidsramme afhænger af flere faktorer, men i etagebyggeri tager det omkring to til tre uger per side på ejendommen – alt afhængig af ejendommens størrelse.
”Det er klart at tidsrammen afhænger af f.eks. bygningens størrelse og om det er let at tilgå dens flere facader. Er der f.eks. mange altaner, man skal tage hensyn til, er det måske ikke helt let at tilgå og skifte de her vinduer,” fortæller Martin Frederiksen og forklarer yderligere, at der også skal tænkes ind i, om der skal benyttes f.eks. stillads.
”Når man skifter vinduer, starter man typisk på én side ad gangen, og så tager man en opgang ad gangen eller egentlig én side ad opgangen ad gangen – men der skal ofte benyttes stillads eller platform, og en platform skal der jo rykkes rundt på, og det tager også tid. Det er derfor flere faktorer, som skal tænkes ind ift. tidsramme for et vinduesskift, ” fortæller Martin Frederiksen.
Processen hos Tømrermester Martin Frederiksen ApS er selvfølgelig nøje planlagt, så skiftet af vinduer forløber så let som muligt og til så lille gene for beboerne som muligt.
Vinduerne er foreningens fælles ansvar
Foreningens vinduer er foreningens fælles ansvar, for foreningen står for alle de udadtil facader i ejendommen, herunder vinduer og døre. Det betyder, at den enkelte beboer ikke ’bare’ kan skifte sine egne vindue. Så drømmer du om nye vinduer, kan du stille det som forslag på en generalforsamling, at der skal skiftes vinduer i foreningen.
Det er foreningens vedtægter, der bestemmer, hvilket flertal der skal vedtage en udskiftning af vinduerne. Det er dog almindeligvis et kvalificeret flertal med 2/3 eller 3/4, der kræves.
Processen
Hele processen kan som sagt tage nogle uger, men har man en professionel samarbejdspartner som Tømrermester Martin Frederiksen ApS på sagen, tages der vare om alt lige fra opmåling, levering, montering til det tilhørende murer- og fugearbejde. Projektet fra start til slut forløber typisk som følger:
Opmåling af vinduerne
Når en aftale er indgået, kommer firmaet typisk ud og måler op, således der er styr på målene. Alle målene skal være indsamlet førend vinduesfirmaet kontakter leverandøren af vinduerne.
Indkøb af elementerne
Vælger foreningen elementer, der kan leveres direkte af vinduesfirmaets leverandørkontakter, skal foreningen ikke vente på den leveringstid, der ofte er gældende, når der forhandles gennem en trælast. Nogle vinduesproducenter forhandles nemlig igennem en trælast, hvor disse skal kontaktes, hvorefter de henvender sig vinduesprocenten og foretager bestillingen. Herefter vender trælasten tilbage til vinduesfirmaet med en pris på elementerne.
Udskiftningsprocessen
Når vinduerne er leveret, kan udskiftningsprocessen gå i gang. Og her er der flere ting, der skal gå op i en højere enhed. Som sagt starter man typisk på én side af ejendommen og med en opgang af gangen. Jeres professionelle samarbejdspartner vil gøre jer klogere på hele processen.
Skal man søge byggetilladelse for at skifte vinduer?
Ved vinduesudskiftninger skal man ikke søge byggetilladelse, men man bør som forening tjekke om der står noget i foreningens vedtægter om udseende, for ofte har foreninger krav til akkurat udseendet. Hertil bør man undersøge om kommunen har bestemmelser til udseendet, såfremt ejendommen er fredet. Der gælder nemlig særlige regler for fredede bygninger.
Tilskud til vinduer
Frem til 2026 kan andelsboligforeningen søge tilskud til vinduesudskiftningen. Det er Energistyrelsen, der står bag puljen, som åbner op for ansøgning i løbet af årene. Foreningen skal søge tilskuddet før materialer indkøbes og aftalen med vinduesfirmaet indgås. Andelsboligforeningen må dog gerne få uforpligtende tilbud på projektet inden.
Hvad koster vinduesskiftet?
Der er stor forskel på prisen på udskiftning af vinduer alt efter om andelene for eksempel er etplans rækkehuse eller lejligheder i et etagebyggeri. Prisen afhænger hertil af flere faktorer såsom type af vinduer, valg af ramme, omfang på projektet m.m. Hertil er der opsætningen af foreningens nye vinduer. Der skal typisk også et stillads til, og det er i sig selv en pris.
Skal Tømrermester Martin Frederiksen udskifte foreningens vinduer?
Har I tanker om et vinduesprojekt er Tømrermester Martin Frederiksen klar til at hjælpe jer godt på vej. Kunne I tænke jer at vide mere om udskiftning af vinduer i foreningen, er I velkomne til at kontakte Tømrermester Martin Frederiksen til en uforpligtende samtale på: 23 98 69 85.
I kan også læse mere om Tømrermester Martin Frederiksen ApS på firmaets hjemmeside.