Den store vedligeholdelsesguide
Vedligeholdelse i andelsboligforeningen arter sig ofte som en uoverskuelig gråzone, som både bestyrelser og andelshavere har svært ved at finde vej igennem. Med kyndig viden fra Cathrine Sejberg Jensen, der er jurist i Foreningensafdelingen hos Newsec, et af Danmarks største ejendomsadministrationsfirmaer, opsætter vi en guide for, hvad der er værd at vide, når der skal renoveres og vedligeholdes i andelsboligforeningen.

Det mest gængse spørgsmål, der opstår, når man taler om vedligehold i andelsboligforeningen, er hvilken vedligeholdelsespligt der er pålagt andelshaveren kontra, hvad foreningen står for at vedligeholde. Jurist i Newsecs Foreningsafdeling Cathrine Sejberg Jensen indleder med at forklare, at det varierer fra forening til forening hvilke vedligeholdelsespligter, man pålægger andelshaveren. Derfor er juristens allernådigste råd:
“Se altid på, hvad der står i foreningens vedtægter, da man her har de interne love og regler, der beskriver vedligeholdelsespligten.”
Ansvarsfordelingen ved vedligehold
Mange bestyrelser anvender Andelsboligforeningens Fællesrepræsentations (ABF) vedtægter. Cathrine Sejberg Jensen tager også udgangspunkt i disse vedtægter for at eksemplificere ansvarsfordelingen ved vedligehold.
“Med udgangspunkt i ABF’s standardvedtægter fordeler vedligeholdelsespligten sig således, at andelshaveren står for vedligehold inden for boligens fire vægge, mens foreningen står for at vedligeholde alt det udvendige på ejendommen som klimaskærmen og fællesarealerne,” fortæller juristen. Ydermere står andelshaveren for at vedligeholde vandrette forsynings- og afløbsinstallationer inde i andelen, mens foreningen står for de lodrette forsynings- og afløbsinstallationer i boligen.
Ansvaret, delt ud mellem andelshaver og forening, opstilles som standard således:
Andelshaveren har ansvar for | Andelsboligforeningen har ansvar for |
Indvendig vedligeholdelse i boligen | Vedligeholdelse af ejendommens klimaskærm |
Områder andelshaveren har eksklusiv brugsret til f.eks. altaner eller haver | Udvendig vedligeholdelse af altan og fælles områder |
Indersiden af vinduer og døre | Ydersiderne af døre og vinduer |
Vandrette forsynings- og afløbsinstallationer | Lodrette forsynings- og afløbsinstallationer |
Toilet og badeværelse og andre evt. forbedringer i andelen | Etageadskillelser |
Fællesarealer er et fælles ansvar
På trods af standardvedtægterne beskriver en stringent ansvarsopdeling fordelt på andelshaverne og foreningen, så understreger Cathrine Sejberg Jensen, at alle andelshavere har indberetningspligt på gældende skader eller manglende vedligehold på fællesarealer. Bestyrelsen skal også gøres opmærksom på, hvis der er skader på for eksempel rør inde i andelen, som kun andelshaveren selv kan have overblik over. Cathrine Sejberg Jensen uddyber:
“Der kan være risiko for skade på flere bygningsdele, og hvis det ikke indberettes til bestyrelsen, kan andelshaveren i sidste ende risikere at stå med et erstatningsansvar over for foreningen eller andre andelshavere.”
En vedligeholdelsesplan er en god idé
Udarbejdet af en bygningskonstruktør, rådgivende ingeniør eller ejendomsadministration er en vedligeholdelsesplan andelsboligforeningens overblik over vedligeholdelsesarbejde inden for de kommende typisk 10 år. Newsec anbefaler alle foreninger at få udarbejdet en vedligeholdelsesplan. Den bidrager til, at foreningen undgår så mange unødige og uforudsigelige regninger og renoveringer som muligt ved løbende at vedligeholde ejendommen.
“Med en vedligeholdelsesplan har bestyrelsen mulighed for at stille sig selv spørgsmålet omkring budgetteringen. Er den kommende renovering noget, der har behov for finansiering igennem optagning af lån i banken, eller er det muligt for foreningen at spare op til renoveringen?” siger Cathrine Sejberg Jensen. Ydermere uddyber hun, at en vedligeholdelsesplan også kan tilsikre økonomiske fordele for foreningen.
Økonomiske fordele med en vedligeholdelsesplan
“Hvis vedligeholdelsesplanen fortæller, at man inden for de næste to år eksempelvis skal have malet vinduer, udbedret sætningsskader og udskiftet tagrender i forskellige etaper, kan det være en fordel at slå projekterne sammen. Herved puljer man stilladskrævende arbejdsopgaver til samme tidspunkt, så man slipper for at betale stillads tre gange, men kan nøjes med én,” forklarer juristen.
En vedligeholdelsesplan holder typisk i ti år, men Cathrine Sejberg Jensen fortæller, at man løbende bør få den opdateret. På den måde har andelsboligforeningen et reelt overblik, hvor i processen de er i forhold til vedligeholdelse, og om de forventede renoveringer egentlig er så presserende som først antaget. Det kan også hjælpe til at holde andelskronen stabil.
Uenigheder om vedligeholdelsespligten
Til tider kan der forekomme uenigheder omkring, hvem der har vedligeholdelsespligten, når der sker en skade i ejendommen. Juristens erfaring er, at man her skal ty til vedtægterne for at se, om der står beskrevet, hvem vedligeholdelsespligten tilfalder.
Hvis der ud fra vedtægterne ikke kan udledes, hvem der hæfter for vedligeholdelsen,” uddyber juristen, at foreninger kan dvæle ved deres tidligere procedurer ved sådanne tilfælde. Ved ingen tidligere tilfælde, der beskriver en løsning, kan man finde vejledning i ABF’s standardvedtægter. Sjældent sker det, at sidste mulighed tages i brug, hvilket er en tur i byretten.
Det sker kun hvis man absolut ingen løsning kan finde, fortæller Cathrine Sejberg Jensen. Foreningen skal huske, der gælder et lighedsprincip beboerne imellem, og når man skaber en praksis i foreningen, vil den også forpligte ved fremtidige lignende sager.
Forskellen på vedligehold og renoveringer
Ud over det forventede vedligehold af andelsboligen, som forventes af andelshaveren, kan man også vælge at renovere boligen.
“Ret firkantet set er vedligehold i andelsboligen en opretholdelse af status quo af boligen. Hvis tilføjelser eller ændringer i forhold til eksempelvis badeværelse, køkken eller rumfordeling foretages, er det derimod en forbedring,” siger juristen fra Newsec.
LÆS OGSÅ: Værd at vide om forbedringer i andelsboligen
Hvad er afskrivninger og hvor meget afskriver man?
Forventet tab af værdi over tid beskrives som afskrivninger i andelsboliger. Hvis man som andelshaver investerer i renoveringer i andelsboligen, får renoveringen en tilskrevet værdi. Der afskrives ikke på alment vedligehold. Derfor vil eksempelvis maling ikke indgå som en forbedring, men vedligehold af lejligheden. Det er meget forskelligt, hvor meget værdi forbedringer får tilskrevet af værdi, da ikke alle forbedringer taber værdi lige hurtigt. ABF har beskrevet forbedringstypernes tilskrevne værdi. Derudover har de udarbejdet afskrivningskurver, der viser, hvor meget værdi en forbedring afskriver sig for hvert år. Tjek i vedtægterne, hvilken afskrivningskurve din forening bruger.
Bestyrelsen skal godkende renoveringen
Ved ønske om renovering i en andel skal andelshaveren anmelde arbejdet til bestyrelsen, førend projektet igangsættes. Ved godkendelse af renoveringsprojekter siger Cathrine Sejberg Jensen:
“Det er vigtigt, at man som andelshaver sidder lidt på hænderne, før man kaster sig ud i at udføre en renovering. Bestyrelsen skal først have mulighed for at give tommel op eller tommel ned til projektet, før det kan igangsættes.”
Når tilladelsen gives, bør bestyrelsen betinge en godkendelse af, at det beskrives, hvad projektet indebærer, og hvordan det udføres. Eksempelvis, hvis en væg skal nedrives, skal en ingeniør vurdere, om den er bærende, og i så fald skal andelshaveren søge byggetilladelse.
“Det er vigtigt, at godkendelserne bliver lavet for at sikre et lovligt byggeri og for at vise bestyrelsen, at man passer godt på sin andel,” siger Cathrine Sejberg Jensen. Hun fremhæver, at selvom bestyrelsen godkender byggeriet, er det andelshaveren, der står med ansvaret for, at renoveringen laves lovligt. Andelshaveren bør derfor gemme eventuelle godkendelser, tilladelser, fakturaer og lignende til senere dokumentation
Ny andelshaver – hvem står for udbedring af ulovlige renoveringer?
Til tider forekommer det, at andelshavere vælger at renovere uden godkendelse fra bestyrelsen og ydermere, at renoveringerne er ulovlige. Derfor står der i ABF’s standardvedtægter, at man som ny andelshaver har 14 dage til at gennemgå sin andel ved overtagelse. Newsecs jurist fortæller:
“Man har på dette tidspunkt et tilbageholdt beløb i købesummen, så den nye andelshaver har en mere smidig mulighed for at sikre sine penge, hvis man opdager mangler.” Cathrine Sejberg Jensen uddyber, at det er en god idé at gennemgå alle installationer i boligen, men samtidig er det også almindeligt at fejl, mangler og ulovlige installationer opdages, når andelen tages i brug. Her gælder en almindelig forældelsesregel på tre år, og den ultimative forældelsesregel på ti år. Hvis fejl opdages, er det essentielt, at fejlen anmeldes, så snart den opdages. Jo længere tid der går fra overtagelsen, jo sværere har den nye andelshaver ved at kunne dokumentere, at fejlen ikke er opstået efter overtagelsen.
Få dine renoveringer vurderet
Når andelshavere vælger at foretage ændringer i andelsboligen i stedet for blot at vedligeholde, kan det have indflydelse på prisen ved eventuelt salg.
Andelskronen bestemmer andelens maksimalpris ved salg. Hvis andelshaveren sætter et nyt køkken eller et nyt badeværelse ind i andelen, kan boligen dog blive mere værd,”
siger Cathrine Sejberg Jensen
Imidlertid vil renoveringer foretaget i andelsboligen ikke altid være det samme værd igennem tiden grundet afskrivninger. Ydermere har renoveringens størrelse også indflydelse på det ekstra beløb man kan få for sin andelsbolig. Til at bestemme dette, gøres der oftest brug af en vurderingsmand, der gennemgår lejligheden og tager udgangspunkt i afskrivninger igennem den dokumentation, andelshaveren kan fremlægge.
Vedligehold er ikke sort/hvidt
Newsecs jurist erfarer, at når der er tale om vedligehold i andelsboligforeninger, opleves det ofte, at en fagmand må vurdere, hvem der har vedligeholdelsespligten. Det sker for eksempel ved vandskader, hvor en fagmand tilkaldes for at vurdere, hvor skaden startede, og hvad årsagen skyldtes. Med hjælp fra en objektiv fagperson vurderes det, hvis vedligeholdelsespligt dækker over den installation, der er skyld i vandskaden.
Afslutningsvist understreger Cathrine Sejberg Jensen, at vedligeholdelsespligten også kan tilfalde flere parter, hvis der er flere forhold, der er årsag til manglen. Her er vedligehold ikke altid sort/hvidt med én ‘skyldig’, men en kompleks situation der kan munde ud i en mere detaljeret vurdering og sag.
16 kommentarer
Når andelsboligforeningens bestyrelse skal optage banklån og financiere omfattende et omfattende renoveringsprogram, skal bestyrelse så ikke have 3 forskellige tilbud, både fra de respektive firmaer, samt banktilbud?
Hej Erik
Tak for din besked.
Der er som udgangspunkt ikke et lovkrav om, at en andelsboligforenings bestyrelse skal indhente tre tilbud, når de optager banklån eller finansierer omfattende renoveringsprojekter. Dog er der flere gode grunde til at gøre det, og i nogle tilfælde kan det være et krav i foreningens egne vedtægter, at man skal indhente x antal tilbud.
Mange hilsner
Nicole/Andelsportal.dk
Hej
Vi har for mange år siden købt en andelslejlighed hvor en del af loftrummet var inddraget til beboelse. I forbindelse med udskiftning af taget, viser det sig nu at der er flere fejl og mangler ved både brandvæggen ud mod loftrummet samt i isoleringen af taget.
Vi er nu i tvivl om, hvem der der har ansvaret for at udbedre disse fejl begået af tidligere ejer, men som er godkendt af både bestyrelse og kommune?
Mvh Sara
Hej Sara
Tak for din besked.
Vi sidder som journalister her på Andelsportal.dk og har ikke mulighed for at give en vurdering af, hvem der er ansvarlig rent juridisk. Dog er der i år kommet nye standardvedtægter, hvor andelshavere stilles til ansvar for renoveringer, som påvirker fællesarealer. Du kan læse mere om vedtægtsændringerne her: https://www.andelsportal.dk/nyheder/aendring-vedtaegter/.
Rigtig god dag.
Mange hilsner
Nicole/Andelsportal.dk
Hej
Jeg har lige købt en andelsbolig. Der bliver af revisor spurgt om mangler mv.
Boligen er oprindeligt med køkken incl emhætte, efter en renovering sidste år sløjefede/sparede den tidligere ejer emhætten. Jeg mener at når den var i det oprindelige køkken så er det en forringelse af boligen. Hvordan står jeg i denne situation.
Bestyrelsen mener ikke at det er deres ansvar.
Ydermere er der revne i badeværelset, hvor indermuren (gasbeton) er faldet 1 cm ud mod ydermuren, det skal lappes, men ikke over vores forsikring.
Hvad gør jeg
Mvh L
Hej L
Tak for din besked. Er der udarbejdet en vurderingsrapport, som omtaler disse forhold? Da vil jeg rette henvendelse til vedkommende.
Hvorvidt der er tale om en forringelse, kan vi ikke afgøre for dig. Det samme gælder ift. om revnen i badeværelset er en fejl/mangel. Men mener du, at der er tale om mangler, vil mit råd være at du gør revisor og sælger opmærksom på det og gør indsigelse hos sælger.
De bedste hilsner
Michelle / Andelsportal.dk
Hej, jeg bor i en andelslejlighed i en bygning fra 1930’erne.
Jeg er i tvivl om, om det er mig eller foreningen der skal betale for at få genoprettet et nedsunkent område af mit gulv. Gulvet synker ned langs med en strø eller etageadsikkelelse, som illustreres på de originale bygningstegninger med stiplede linier på tværs af bygningen.
Hvis det er en del af etageadskillelsen, så er det, så vidt jeg forstår foreningens ansvar. Men hvad indgår som en del af etageadskillelsen?
Hej Rikke
Mange tak for din kommentar. Om det er dig eller foreningen, der skal betale, vil jeg mene afhænger af årsagen til gulvsænkningen. Hvis gulvsænkningen skyldes problemer med strøer eller den bærende konstruktion i etageadskillelsen, er det typisk foreningens ansvar, som du også selv skriver. Gulvbelægningen (planker/overflade) er derimod dit ansvar.
En etageadskillelse kan bestå af forskellige elementer, og hvad der betragtes som del af etageadskillelsen vil jeg mene kan variere fra forening til forening. Mit råd vil derfor være, at du kigger i foreningens vedtægter om der står udspecificeret, hvad der udgør etageadskillelsen i din forening – og ellers hører bestyrelsen ad. Det kan være, at der skal en byggeteknisk vurdering til for at kunne fastslå årsagen.
De bedste hilsner
Michelle / Andelsportal.dk
Vi er en andelsforening med 20 huse hægtet sammen med en carport imellem de enkelte huse.
§9.1 i vedtægterne lyder: “En andelshaver er forpligtet til at foretage al vedligeholdelse inde i boligen bortset fra fælles forsynings- og afløbsledninger, og bortset fra udskiftning af hoveddør samt vinduer og udvendige døre.En andelshavers vedligeholdelsespligt omfatter også eventuelle nødvendige udskiftninger af bygningsdele og tilbehør til boligen, såsom f.eks udskiftning af gulve og køkkenborde.En andelshavers vedligeholdelsespligt omfatter også forringelse, som skyldes slid og ælde.”
Vores afløbsrør fra køkkenvask, bryggers, baderum og fra toilet går ned i gulvet og samles under jorden inden det går ud i en rensebrønd udenfor huset, hvorfra et rør fører ud til det store fælles kloakrør i vejen.
Hvem har ansvaret for rensning af et tilstoppet rør i jorden fra køkkenvask og ud til rensebrønd?
Hej Carl
Mange tak for din besked. Det kommer an på, om rørene inde i de enkelte boliger betragtes som del af de fælles forsynings- og afløbsledninger I en andelsboligforening bestående af rækkehuse dækker fælles forsynings- og afløbsledninger normalt de hovedledninger, der forsyner hele foreningen og løber frem til det enkelte hus, mens ledninger og rør inde i hvert hus som regel er beboerens eget ansvar. Mit råd vil være, at du forhører dig hos bestyrelsen eller administrator for endegyldig afklaring.
De bedste hilsner
Michelle / Andelsportal.dk
Vi er en andelsforening med 70 rækkehuse og vores asfalt har det ikke godt længere. Det er en privat fællesvej, så er det foreningen der står for udgifterntil nyt asfalt eller skal kommunen betale?
Hej Maria
Mange tak for din besked. Jeg vil mene, at det er foreningen, der skal sørge for den nye belægning.
De bedste hilsner
Michelle / Andelsportal.dk
Vi er en andelsboligforening med 9 sammenhængende rækkehuse, bygget i 1982. Boligerne opvarmes alle med gas. Varmeinstallationen har indtil nu, været den enkeltes andelshavers ansvar, og der nævnes ikke i Vedtægterne, at bestyrelsen har hjemmel til at råde over vedligeholdelseskontoen. Hvilket godt kan undre, da der selvfølgelig er mindre vedligeholdelsesopgaver (maling m.m.), den nødvendigvis må hæve til. Nu har bestyrelsen besluttet, at foreningen giver et tilskud på kr. 5.000 til de 8 af 9 andelshavere, der ønsker at tilslutte sig fjernvarme, som bliver indlagt i området i år. Den 9. andelshaver, vil få beløbet udbetalt, når/hvis de beslutter, at få indlagt fjernvarme. Har bestyrelsen ret til at udbetale fra vedligeholdelseskontoen – og kan beslutningen vedtages på en ekstraordinær generalforsamling ?. Her tænker jeg på ligheds princippet, beboerne imellem. Hilsen Lone Axelsen, 50163600, loax16@gmail.com
Hej Lone
Mange tak for din kommentar. Jeg vil mene, at det er en beslutning, som skal træffes på en generalforsamling (medmindre at der andetsteds i vedtægterne står, at bestyrelsen har beføjelsen til det). Er der lang tid til den ordinære, er det en mulighed at tage beslutningen op på en ekstraordinær forsamling, såfremt der er opbakning til det.
De bedste hilsner
Michelle / Andelsportal.dk
Vedligeholdelse af vandvarmer i andelsboligforening bestående af 12 separate villa boliger.
Hvem skal betale for udskiftning af vandvarmerbeholder, der har øget forbruget med knap 40% pga tilkalkning.
Dbh Poul Erik Zeberg Jensen
Hej Poul
Mange tak for din besked. Jeg vil råde dig til at kigge i foreningens vedtægter eller høre bestyrelsen ad for at finde ud af, hvem der har vedligeholdelsespligten. Jeg antager, at der er en varmtvandsbeholder monteret i hver villabolig, og da det ikke er en fælles forsyningsledning, vil jeg mene, at det er andelshavers ansvar.
De bedste hilsner
Michelle / Andelsportal.dk
Viser 0 af 16 kommentarer