Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Rohde & Hansen Ejendomsservice ApS

Året der gik på andelsboligmarkedet – et tilbageblik på 2015

Endnu et år er ved at lakke mod enden, og kalenderen skriver snart 2016. 2015 har været et begivenhedsrigt år på andelsboligmarkedet, og et tilbageblik på året kan hurtigt berette om heftige maksimalprisdebatter, massiv efterspørgsel på andelsboliger og om flere sorte penge på andelsboligmarkedet.

Stigende efterspørgsel på andelsboliger

2015 var året, hvor efterspørgslen på andelsboliger steg til nye højder. Andelsboligmarkedet har særligt i de større byer været præget af at efterspørgselen på ejerboliger er steget. Stigende salg af ejerlejligheder og parcelhuse plejer nemlig at smitte af på andelsboligmarkedet. Liggetider på andelsboliger, særligt i København, Århus og på Frederiksberg har i 2015 været lave. Eksempelvis viste en undersøgelse foretaget tidligere på året, at andelsboligerne i København havde en gennemsnitlig liggetid på blot 36 dage. De som i 2015 ville købe andelsboliger har derfor haft sværere ved at finde andelsboligerne. Mange andelshavere har derfor sagt farvel til ejendomsmæglerene og anvendt selvsalgspakker og sociale medier som Facebook som salgskanaler.

Sorte penge tilbage på andelsboligmarkedet

Den store efterspørgsel på andelsboliger har betydet, at rigtig mange andelsboliger er blevet solgt til maksimalprisen. Desværre har dette også resulteret i, at der er flere som er klar til at betale mere end maksimalprisen for at få fingrene i en ny andelsbolig. 2015 har derfor været året, hvor penge under bordet igen blev et problem i nogle andelsboligforeninger. Handlerne er ofte sket ved, at et møbel i andelsboligen er købt som et tillæg i forbindelse med salget, og desværre til urealistisk høje priser. Hvad mange ikke ved er, at handel med sorte penge i forbindelse med andelsboligkøb er ulovligt og i værste fald kan være strafbart. Læs om problematikken i artiklen “Ophedet andelsboligmarked frister til sorte penge”.

Afskaffelse af maksimalpriser?

Debatten om maksimalpriser har i høj grad taget udgangspunkt i det stigende antal sorte penge på andelsboligmarkedet. I foråret fremsatte boligordførere fra Venstre og Konservative et lovforslag om større gennemsigtighed på andelsboligmarkedet, som blandt andet indebar en afskaffelse af maksimalpriserne. I forbindelse med lovforlaget blev der lavet nogle beregninger, der illustrerede hvad en afskaffelse ville betyde af prisstigninger. Efter disse beregninger blev offentliggjort blev lovforslaget tilbagetrukket. Venstre ønsker dog stadig at se på dele af lovforslaget, da man mener, at det kan bidrage til en større gennemsigtighed på andelsboligmarkedet. Du kan se hvor meget, din andelsbolig ville koste, hvis maksimalpriserne blev afskaffet her.

Stor efterspørgsel på valuarvurderinger

En af de måder, hvorpå maksimalpriserne på andelsboliger kan blive reguleret er ved at få en ny og opdateret vurdering af andelsboligforeningens ejendom. Mange er allerede bekendt med at de offentlige ejendomsvurderinger forsat er udskudt, og derfor er mange ejendomsvurderinger fasfrosset. Dette har betydet en øget efterspørgsel på valuarer, der kan vurdere foreningens ejendom. Mange andelsboligforeninger håber, at de med en ny valuarvurdering kan prissætte deres ejendom højere og dermed hæve maksimalprisen. Det senest år har vi på andelsportal.dk oplevet en stigning på hele 97 procent.

Lukrative renteforhold

2015 var også året, hvor renten på realkreditlån var historisk lav. Dette kom også landets andelsboligforeninger til gode, hvor et meget stort antal foreninger fik omkonverteret deres lån, således at de skulle betale mindre i rente på foreningens realkreditlån. Det har ikke kun været foreningerne, der har haft lukrative renteforhold. Også mange andelsbolighavere har i løbet af året fået omlagt6 deres andelsboliglån. Renten på andelsboliglån blev i løbet af året betydeligt lavere, og fire af landets største banker tilbød andelsboliglån helt ned til under 4 procent. De andelshavere der havde andelsboliglån med en rente på 7-8 procent kunne derfor sparre meget store pengesummer. Dette betød at bankerne begyndte at jagte andelsbolighaverne for at give dem lavere lånetilbud.

Ny minister på andelsboligmarkedet

2015 bød også på et Folketingsvalg og et regeringsskifte. Landets andelsboliger fik ny minister i den forbindelse. Førhen sad Carsten Hansen som minister for By, Bolig og Landdistrikter, hvor andelsboligforeningerne også hørte under. Andelsboligloven hører i dag under Erhvervs- og Vækstministeriet, hvor Troels Lund Poulsen er minister. Du kan læse om Troels Lund Poulsens visioner for andelsboligmarkedet i artiklen ”5 hurtige til den nye minister for andelsboliger

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *