Andelsboliglån: Ivrige banker jagter nye kunder
Konkurrencen om kunder med andelsboliglån er stor blandt bankerne. Det er nemlig svært at få danskerne til at låne penge i øjeblikket og af samme årsag er mange banker klar til at love lave renter til nye kunder. Konkurrencen om nye kunder er så stor, at bankerne ikke vægter kreditvurderinger så højt.
Nye tal fra MyBanker, som sammenligner priser i banker, viser at mange bankkunder stadig betaler 6-7 procent i rente på deres banklån. Dog kan de alle få en rente på deres andelboliglån på 4 procent, ved et bankskifte.
Andelsbolighavere kan ikke optage realkreditlån, men blot almindelige banklån, og netop derfor er konkurrencen om dem ekstra stor. På realkreditlån er der stort set den samme rente på de samme låntyper, og derfor er der mere kamp om kunderne på andre låntyper, som eksempelvis andelsboliglån.
”Det er der, hvor man i øjeblikket som forbruger kan spare mest på sine bankprodukter. Alle pengene ligger i pengeinstitutter, hvor der er mere kamp om prisen end på realkreditlån, der stort set alle har den samme rente på de samme låntyper”, udtaler Morten Westergaard, direktør hos Mybanker til Berlingske Business.
Store besparelser på andelsboliglån ved bankskifte
De høje renter, som andelsbolighavere betaler på andelsboliglån betyder derfor at der er store beløber at spare, hvis man blot forhandler renten et enkelt procentpoint ned. Mybanker.dk’s tal viser således, at 785 kunder, der betalte mellem 4 og 5 procent i rente på deres andelsboliglån kunne spare 5.272 kroner i gennemsnit om året ved at skifte bank. 195 kunder, betalte over 8 procent på deres andelsboliglån og de kunne i gennemsnit spare 31.153 kroner om året ved at skifte bank. Gennemsnitligt havde de deltagende et lån på 653.367 kroner.
Kreditvurderingen mister betydning
Bankerne er nu så ivrige efter at få fat i nye kunder, der vil låne penge i banken, at de er villige til at se igennem fingrene hvad angår risikovurderinger. Tallene fra Mybanker viser samtidig, at bankerne tilbyder nye bankkunder de samme lave renter uafhængigt af bankundernes kreditvurdering. Niels Storm Stenbæk, som er underdirektør i Finansrådet, bekræfter at der er stor konkurrence bankerne i mellem: ”Det er ikke nogen hemmelighed, at der er rigeligt med likviditet ude i bankerne, og så ser vi ind i mellem hård konkurrence på enkelte produkter”, forklarer han.
Sund økonomi i landets andelsboligforeninger
Lave renter på andelsboliglån bør dog også ses i lyset af, at langt de fleste af landets andelsboligforeninger i dag har en rigtig sund økonomi og bankerne kan derfor kreditvurdere de enkelte andelshavere til en lavere rente. Jo mindre af foreningen, der er belånt, jo lavere en rente kan de personlige andelsboliglån nemlig også blive. Mange andelsboliger er i dag meget attraktive boliger, der handles til attraktive priser og derfor bor der også gode bankkunder, der kan tilbydes en lav rente.
Udviklingen på markedet for andelsboliglån betyder derfor, at man som andelshaver bør gå sit andelsboliglån efter i sømmene. Der kan nemlig være store pengesummer at spare enten ved at skifte bank eller ved at forhandle sig til en lavere rente i egen bank på det nuværende lån.