fortætningtagarealertørrelofter

Boligminister: Gevinst for andelsboliger at omdanne tagareal til boligareal

Der er nye boligarealer at finde, hvis man kigger op ad i de københavnske boligejendomme ifølge boligminister Kaare Dybvad Bek (S). Og det gælder også for andelsboligerne, som kan få en økonomisk gevinst ved at omdanne tagarealerne til boliger.

Vi skal sørge for, at fortætningen bliver endnu stærkere. Det bliver ikke særligt godt udnyttet endnu.
Kaare Dybvad Bek (S)

Ordene kommer fra vores boligminister Kaare Dybvad Bek, som i et interview til Berlingske fortæller, at i stedet for at bygge nyt, så kan det godt betale sig at kigge på fortætning af boligmassen. Det betyder, at tørrelofter, tagarealer og ekstra etager på eksisterende ejendomme, kan blive til nye lejligheder.

LÆS OGSÅ: Når tomme loftsarealer bliver til tagboliger

Andelsboliger kan få økonomisk gevinst

Det er de almene boligbyggerier, som i første omgang bliver set efter i sømmene for ekstra boligkvadratmeter, men boligministeren håber, at det private boligbyggeri vil følge trop.

Der er ikke rigtig et marked endnu. Men hvis vi lykkes med de almene boliger, kan det forhåbentlig smitte af på nogle af de private byggerier.
Kaare Dybvad Bek (S)

Siden 2003 har der nemlig kun været 2.500 nye boliger i det eksisterende private boligbyggeri. Der er derfor plads til forbedring ifølge Kaare Dybvad Bek, som også tænker på de mange andelsboligforeninger, der har guld på loftet:

Bor du i en andelsboligforening, vil der være en meget konkret gevinst forbundet med på den her måde at få ekstra lejligheder.
Kaare Dybvad Bek (S)

En tagbolig er uden tvivl den bedste placering i andelsboligforeningen, hvis man vel og mærke har benene til at komme derop. Der er masser af dagslys, ingen overbo og der vil være mindst forurening, da lejligheden ligger længst væk fra vejen. Og så kan andelsboligforeningen spare en hulens masse penge på varmeregningen, når først de gamle lofter er blevet bebolige og dermed isolerede.

Boligministeren lufter også tanker om, at de almene byggerier som vokser i højden med en ekstra etage, måske kan få en elevator tilbygget.

LÆS OGSÅ: Frasalg af tørrelofterne i AB Ny Ungarnsgade

Børneboom skyld i nytænkning

Ifølge Berlingske står København over for et børneboom, og kommunens egne beregninger viser da også, at der i 2030 vil være godt 18.000 flere børn under 15 år end der er i dag. Og de små poder skal altså have tag over hovedet i den allerede eksisterende boligmasse. Ligesom deres forældre skal have råd til at kunne købe sig ind på boligmarkedet i København.

Boligministeren ser nemlig boligpolitik som tæt forbundet med socialpolitik. Og til foråret skal han i forhandling med partierne i Folketinget, hvor han spår, at der vil komme et pres på fortætning af den almene boligmasse, som forhåbentlig også vil smitte af på andelsboligmarkedet.

LÆS OGSÅ: Integration af tørrelofterne hos AB Østbanehus

Er I også klar til at få taglejligheder på tørreloftet?
Ida Landt
Om forfatteren: Ida Landt er kommunikationsmedarbejder på Andelsportal.dk. Her skriver hun nyheder og guides inden for alt med andelsboligforeninger. Ida er uddannet cand.mag. i medievidenskab fra Københavns Universitet, og har de sidste 9 år selv været andelshaver i en andelsboligforening.