Frasalg af tørrelofterne i AB Ny Ungarnsgade
AB Ny Ungarnsgade har indgået en aftale med en investor om salg af deres tørrelofter, der skal omdannes til ejerlejligheder. Prisen for tørrelofterne lyder på en ‘generel overhaling’ af hele ejendommen. Læs her, hvad det betyder og hvordan et grundigt forarbejde har banet vejen for en lys fremtid i andelsboligforeningen.
Det kom som en overraskelse for andelshaverne i AB Ny Ungarnsgade, da de sidste år opdagede en momsforpligtigelse på omtrent 1,2 millioner kroner, som i flere år havde været skjult for beboerne i foreningen. Da andelshaverne fik øje for momsforpligtigelsen, var der allerede løbet renter på for 300.000 kroner. Det kostede dyrt for foreningen på Amager og betød, at sparebøssen var tom, selvom ejendommen i særdeleshed trængte til en kærlig hånd. Skattesagens stormvejr krævede en alternativ måde at få foreningen tilbage på rette spor, men heldigvis skinner solen altid på den anden side af skyerne. Bestyrelsen i Ny Ungarnsgade arbejdede på højtryk, da en gammel idé pludselig kom tilbage på tegnebrættet: Frasælg tørreloftet. Her fortæller AB Ny Ungarnsgade deres tagbolighistorie, og om hvordan de vil forvandle en udgift til en indtjening.
AB Ny Ungarnsgade
- Beliggende i København S
- Stiftet i 2009
- Foreningen består af 50 andelsboliger
- Lejlighederne er 2-værelses på 50-64 kvadratmetre
- Projekt: Tørreloft frasælges og omdannes til ejerlejligheder
Fornuftigt forarbejde betaler sig
Lavvande på bestyrelseskontoen betød, at bestyrelsen hos AB Ny Ungarnsgade gik med varsomme skridt i forbindelse med frasalget af tørreloftet. Alle beslutninger blev vendt, drejet og overvejet ned til mindste detalje. Karsten Vestergaard Nielsen, som er bestyrelsesmedlem i AB Ny Ungarnsgade, kalder forsigtigheden for taktisk snilde. „Vi ville have en aftale med en investor, hvor der ikke var noget som helst overladt til tilfældighederne. Nogle mente, vi stillede for store krav, men det var vigtigt for os, at vores andelshavere kunne føle sig trygge,“ siger Karsten Vestergaard Nielsen. De store krav betød blandet andet, at AB Ny Ungarnsgade udskiftede administrator under processen, og at hele idéen var lang tid undervejs. Forarbejde koster penge. Administratorer og byggerådgivere koster penge. Men ifølge Karsten Vestergaard Nielsen har det været alle pengene værd, og nu har foreningen indgået et samarbejde medTagbolig.nu, som er udbytterigt for begge parter. Tagbolig.nu omdanner tørreloftet til ejerlejligheder blandt andet til fordel for en tagudskiftning. Det betyder, at der i fremtiden vil være en ejerforening placeret ovenpå på andelsboligforeningen Ny Ungarnsgade.
Når tomme loftsarealer bliver til tagboliger
Det var nu eller om syv år
Det gode forarbejde betød, at beslutningsprocessen forløb ganske smertefrit og blev stemt igennem ved første ordinære generalforsamling. Ifølge Karsten Vestergaard Nielsen skyldtes det, at tingene var klare og tilrettelagt efter flere fornuftige møder med investorer og andre samarbejdspartnere i forbindelse med projektet.
„Tilslutningen var kæmpestor. Der var faktisk kun nogle ganske få, der ikke var helt enige. Men det omhandlede ikke selve beslutningen om salget af tørrelofterne, men snarere om prisen,“ lyder det stolt fra bestyrelsesmedlemmet. Men netop prisen, eller ret beset betalingsformen, var ellers noget, der vækkede stor tilfredshed i andelsboligerne på Ungarnsgade. Tørrelofterne blev solgt for en ‘generel overhaling’ af foreningens ejendom, som Karsten Vestergaard Nielsen udtrykker det. Betalingen lød nemlig på en tagudskiftning, en delvis renovering af facaden, renovering af trappeopgangene og døre samt indretning af nye kælderrum.
„Hvis ikke vi fik igangsat et projekt nu, stod vi alligevel med et tag, der skulle skiftes om syv-otte år, og det har vi ingen opsparing til. På den måde fik vi gjort det til en forretning for os i stedet for en udgift,“ siger Karsten Vestergaard Nielsen og fortæller, at der siden stiftelsen i 2009 ikke var penge til at foretage større renoveringsprojekter. Ejendommen fortjente vedligeholdelse, og det var en måde at slå flere fluer med ét smæk. Projektstart lyder på medio marts 2018.
Integration af tørrelofterne hos AB Østbanehus
Slut med ambulancekørsel – nu kan vi kigge fremad
Vi har de seneste år slukket ildebrande og lavet lappeløsninger. Frasalget og renoveringerne løfter os endelig op på et niveau, som vi er trygge ved og kan arbejde ud fra fremadrettet,
Karsten Vestergaard Nielsen, bestyrelsesmedlem i AB Ny Ungarnsgade
Hidtil har AB Ny Ungarnsgade ikke haft en vedligeholdelsesplan, men det skal der ændres på nu.
„Vi har de seneste år slukket ildebrande og lavet lappeløsninger. Frasalget og renoveringerne løfter os endelig op på et niveau, som vi er trygge ved og kan arbejde ud fra fremadrettet,“ fortæller Karsten Vestergaard Nielsen opløftende.
Foreningens fremtidsplaner er naturligvis at få søsat projektet og de mange renoveringstiltag. Efterfølgende venter en vurdering af ejendommen. „Det er utrolig vigtigt for os at få valuarvurderet vores ejendom, når den er renoveret. Vi er en velfungerede og fornuftig forening, men det afspejler sig jo ikke i vurderingen. Det gør en nyrenoveret ejendom derimod – og det glæder vi os til at se,“ fastslår Karsten Vestergaard Nielsen. AB Ny Ungarnsgade er dog også bevidste om, at der skal strikkes nogle klare retningslinjer sammen, inden tørrelofterne omdannes og nye ejere flytter ind. Dog er der ikke synderlige bekymringer over at få en ejerforening ovenpå andelsboligforeningen. Tværtimod glæder andelshaverne sig. „Vi glæder os og ser ikke den store bekymring. Vi har jo majoriteten, og den giver vi naturligvis ikke afkald på. Bestyrelsen kommer til at bestå af to fra os og én fra ejerforeningen,“ siger bestyrelsesmedlemmet fra AB Ny Ungarnsgade.
Godt råd – lav en tjekliste
Bestyrelsen i AB Ny Ungarnsgade har ét godt råd til de andelsboligforeninger, som overvejer at frasælge deres tørrelofter: Få aftalerne ned på papir, det er altafgørende.
Foreningen mener, det er alfa og omega, at man sætter sig ned inden projektet og laver en kæmpe tjekliste. Tjeklisten skal indeholde alt fra juridiske aftaler, byggetekniske aftaler og retningslinjerne mellem foreningen og investoren. Ifølge Karsten Vestergaard Nielsen må man som forening affinde sig med, at forløbet er længere tid undervejs. Til gengæld er det i orden og efter bogen første gang. „ABT93 som byggeaftale – det kan anbefales. Den fungerer som en garantiordning for alle parter i projektet. På den måde holder vi hinanden i snor og kan hele tiden kigge hinanden over skulderen,“ opfordrer Karsten Vestergaard Nielsen, som afslutter:
„Ja, det koster penge at have professionelle folk på sagen, men det koster endnu mere at lave tingene om, hvis de ikke er i orden – det er vi færdige med.“
2 kommentarer
I omtaler dette som noget fra Københavns Sydhavn, men så vidt jeg kan forstå handler det om en andelsforening på Amager. Hvad er rigtigt?
Hej Marie-Louise
Tak for din kommentar. Du har helt ret i, at andelsboligforeningen ligger på Amager. Det er selvfølgelig rettet til nu.
Bedste hilsner
/Nynne – Andelsportal.dk
Viser 0 af 2 kommentarer