Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Tømrermester RFA

Integration af tørrelofterne hos AB Østbanehus

I 2012 blev det vedtaget, at tørrelofterne hos AB Østbanehus skulle renoveres og give mulighed for integration til lejlighederne. 
I dag er 60 procent af tørrelofterne blevet
solgt og integreret i otte af andelsboligerne
på femte sal. Som køber vælger man selv, hvor stor en del af loftrummet, man vil tilkøbe. Tørreloftsarealerne rummer op til 120 kvadratmetre.

Adressen er Holstebrogade 10. Andelsboligforeningen hedder Østbanehus. For år tilbage øjnede foreningen en god forretning. Tørrelofterne skulle forvandles til moderne og energivenlige tagboliger. Tagboliger, der lader inspirationen få frit løb. Udsigten over Nordhavnfår det omdannede tørreloft til at føles som et friskt og befriende åndehul i hjertet af København. De rå omgivelser af bjælker og gipsvægge oplyses af dagslys gennem de store vinduer og venter blot på at få sit personlige præg. Ja, forestillingen om en tagbolig lyder attraktiv for de fleste. Alligevel vandt projektet ikke stor tilslutning hos andelshaverne og måtte flere gange op at vende ved generalforsamlingen. Her fortæller AB Østbanehus deres tagbolighistorie.


FAKTA OM AB ØSTBANEHUS

  • Beliggende på Østerbro
  • Stiftet i 2003
  • Foreningen består af 142 andelsboliger
  • Lejlighederne er 2 værelses, 3 værelses, sammenlagte lejligheder og knopskydninger
  • Projekt: Tørreloft omdannet til integrerede tagboliger, der kan tilkøbes

Fra stor skepsis til stor tilfredshed

Beslutningen om, at tørrelofterne hos AB Østbanehus skulle omdannes til integrerede tagboliger, var en lang og svær proces. Andelshaverne var ganske enkelt skeptiske overfor projektet og frygtede, at nogle andelshavere ville blive stillet bedre end andre. „Andelshaverne var ikke bevidste om, hvor profitabelt sådan et projekt ville være for alle i foreningen. I stedet for at give nogle andelshavere en økonomisk fordel, ville projektet jo påvirke hele andelskronen positivt og dermed alle andelshavernes økonomi,“ lyder det fra bestyrelsesmedlem, Michael Beck, som var fortaler for tagboligprojektet. Ifølge både Michael Beck og bestyrelsesformand Uffe Justesen tog det længere tid at overbevise andelshaverne om, at det var en god idé. Efter flere generalforsamlinger opnåede projektet endelig tilstrækkelig tilslutning til at sætte projektet i værk. Et projekt, som alle Østbanehus’ andelshavere ifølge bestyrelsesformanden i dag er glade for.

Derfor integrerede vi frem for at sælge

Der var to grunde til, at AB Østbanehus valgte at integrere tørrelofterne til femte salen i stedet for at frasælge arealet. Den første grund var, at foreningen for nogle år siden fik renoveret elevatorerne, uden at det blev forlænget til sjettesalen, altså tørrelofterne. Hvis lejlighederne skulle frasælges, var det et lovmæssigt krav, at elevatorerne gik hele vejen op til øverste lejlighed, altså sjette sal, og det ville blive en bekostelig affære – så det satte en bremse for den overvejelse.

Den anden årsag var, at AB Østbanehus ønskede at appellere til en anden målgruppe, end de hidtil havde gjort. „Vi har længe ønsket at huse flere børnefamilier i foreningen, og det giver tagboligerne jo mulighed for. Integreringen af tagboligerne til vores femte sal ville skabe nogle større lejligheder, og det appellerer i høj grad til familier. Derfor var det meget naturligt for os at integrere i stedet for at sælge. Selvom vi faktisk ikke havde andre muligheder,“ lyder det smilende fra Uffe Justesen, som stolt viser de særprægede rum i tagboligerne frem.

Frasalg af tørrelofterne i AB Ny Ungarnsgade.

En gevinst for alle i foreningen – selv dem på tredje sal

„Jeg bor selv på tredje, og jeg er hammer misundelig på dem fra femte. Muligheden for sådan en tagbolig med det rå københavner-look er unik. Og så til den pris,“

fortæller en kvindelig andelshaver fra AB Østbanehus

På vores besøg møder vi i gården andre andelshavere, og snakken falder hurtigt på de integrerede tagboliger. „Jeg bor selv på tredje, og jeg er hammer misundelig på dem fra femte. Muligheden for sådan en tagbolig med det rå københavner-look er unik. Og så til den pris,“ fortæller en kvindelig andelshaver, der ærgrer sig over ikke at have muligheden for at bo i tagboligen. Da aftalen kom i hus, fik de daværende andelshavere lov til at integrere tagboligen for 1.000 kroner per kvadratmeter. En pris, som Michael Beck også tror var med til at gøre udfaldet ved tilslutningen i sin tid. Trods den billige kvadratmeter pris står 25 procent af tørrelofterne stadig urørte. Og selvom det ikke er alle andelshaverne, der har muligheden for at bo i de nye tagboliger, har renoveringaf tørrelofterne medført en højere andelskroneværdi. Kvadratmeterprisen bliver i øvrigt forhandlet hvert år ved generalforsamlingen og står nu i 1.500 kroner per kvadratmeter.

Mange erfaringer rigere – undgå disse faldgruber

Projektet har båret mange erfaringer med sig. Erfaringer, som bestyrelsen, ifølge bestyrelsesmedlem Michael Beck, er glade for at have fået, men som også betyder, at projektet ville blive udført anderledes den dag i dag. „Set i bakspejlet skulle vores vedligeholdelsesplan være skruet anderledes sammen. Vi skulle nok have ventet med elevatorerne eller som minimum have haft in mente, at vi ville gøre noget ved tørrelofterne. Det ville have givet os et større spillerum. Vi havde dog det problem, at elevatorerne var nedslidte og ikke kunne afvente tagudskiftningen,“ siger Michael Beck.

En anden erfaring, som bestyrelsen har gjort sig, er i forhold regnestykket for projektet.
„Vores budgettering i forhold til projektet var for skrabet. Forstået på den måde, at tagboligerne blev renoveret tilstrækkeligt, men ikke ekstraordinært.Vi ville gerne have haft muligheden for at færdiggøre hele tagarealet i forbindelse med tagudskiftningen. Men det indgik desværre ikke i budgetteringen,“ afslutter Michael Beck, som også understreger, at bedre forarbejde ville have sparet foreningen tid og penge. Samtidigt er Michael Beck og Uffe Justesen begge bevidste om, at det skrabede budget var afgørende for tilslutningen til projektet: „Det kunne nok ikke have været anderledes, når man tænker på, hvor smalt et flertal, projektet fik til at starte med,“ siger Michael Beck. Ikke desto mindre, så gik tagboligdrømmene i opfyldelse for AB Østbanehus og flere af andelshaverne kan nu glæde sig over deres nye boliger på øverste etage.


Vil du vide mere om etablering af tagboliger i andelsboligforeninger? Så læs denne artikel: “Når tomme loftsarealer bliver til tagboliger” for viden, gode råd, inspiration og tilbud fra firmaer, der kan etablere de nye tagboliger.

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *