Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Østjysk Tagbyg ApS

Nye Airbnb-regler skal forhindre skattesnyd

Den globale og omdiskuterede udlejningsportal Airbnb har netop indgået en aftale med skatteministeriet, som tillader privatudlejning af lejligheder og ejendomme i op til 70 dage om året. Aftalen har dog en betingelse – al udlejning skal indberettes til skat.

Deleøkonomi er stadig et varmt emne i dagens Danmark, hvor især boligudlejning stadig er særdeles populært i eksempelvis andelsboligforeninger. Spørgsmålet om, hvorvidt privatudlejningen reelt drejer sig om idealistisk deleøkonomi eller blot benhård business har især delt vandene i andelsboligforeningerne landet over. Hidtil har nogle andelsboligforeninger tilladt, at beboerne i foreningen kunne udleje et værelse eller hele andelsboligen ud for en portion penge. Penge som udlejer selv har haft ansvaret for at indberette til skat.

Andre andelsboligforeninger har ikke været begejstrede for udlejningsportalen og har forbudt udlejning i foreningen, da man frygtede for trygheden blandt beboerne. Flere foreninger er dog kommet med på Airbnb-vognen de seneste år, men den nye aftale åbner op for dialogen om privatudlejning i andelboligerne på ny.

Skarp kontrol med udlejerne fremover

Det er blevet en rigtig fin forretning for mange af de private udlejere, som lejer andelsbolig eller privat ejendom ud på portaler som Airbnb. Faktisk er det blevet så god en forretning, at nogle ejendoms- og andelshavere lejer deres bolig ud i omtrent en måned om året. Efterspørgslen er stor og det har for mange storbyer, herunder København, haft flere følgevirkninger. Blandt andet har hotelbranchen fået ekstrem hård konkurrence fra de private udlejere. Samtidig har der været mange som tjente store summer penge uden at indberette til skat, hvor meget de tjente.

Derfor mener politikerne, at det er blevet tid til en fair regulering og en skattemæssig rettesnor for alle dem som udlejer eller overvejer at udleje deres bolig.

Kommunikationschef i Airbnb Patrick Robinson kalder en enestående aftale, der forhåbentlig kan danne grobund for samme retningslinjer i andre lande. Det overordnede formål med aftalen, som fik flertal i Folketinget d. 15 maj, er at sikre, at andelsbolighavere såvel som ejendomsejere, betaler SKAT. ”I dag er det op til den enkelte udlejer at indberette indtægter, og det er der nogen, der får gjort – men en del får det ikke gjort,” lyder det fra skatteminister Karsten Lauritzen i et interview med DR, hvor han uddyber: Hvis deleøkonomien ikke skal blive slået ihjel, så skal vi lave nye skatteregler og nye måder at regulere på, så vi sikrer, at folk betaler skat.” Fremover vil skatteministeriet stille en ny digital indberetningsløsning til rådighed, så udlejningstjenester som Airbnb kan indberette deres indtægter direkte til skat på vegne af deres udlejere.

Flere andelsboligforeninger hilser Airbnb velkommen

Udlejningsloft og forhøjet fradrag skal gøre op med skattesnyd

Et vigtigt element i aftalen, er et udlejningsloft for, hvor mange dage om året, en udlejer må leje sin bolig ud. Det magiske tal er 70 dage om året, men det forudsætter udelukkende, at den benyttede udlejningsportal indberetter direkte til skat. Er det ikke tilfældet, må du som udlejer maksimalt udleje din bolig 30 dage om året.

De 70 dage skal derfor ses som den gulerod, der får udlejningsportalerne til at samarbejde med de danske skattemyndigheder. Faktisk kan de 70 dage udvides til hele 100 dage, såfremt de enkelte kommuner siger ja. Det glæder overborgmester Frank Jensen, som tidligere har efterspurgt et udlejningsloft, så boligerne i Danmark fortsat er for dem, som rent faktisk bor her. ”Det er en forkert udvikling, hvis et større antal boliger i København bliver brugt til korttidsudlejning og ikke bliver beboet af folk, der har sit daglige virke i byen. Det vil være med til at presse prisen på boligmarkedet endnu mere op,” fortæller overborgmester Frank Jensen til DR, der ser aftalen som en nødvendighed.

Flertallet i Folketinget har også besluttet at hæve det skattefrie fradrag. Fremover hæves fradraget til 28.000 kroner om året for korttids-udlejninger på under en måned af huse, ejer- og andelslejligheder og værelser. Drejer udlejningen sig om et sommerhus, har udlejer mulighed for hele 40.000 kroner fradrag om året, hvilket næsten er en fordobling af de 21.400 kroner fradrag, som udlejerne hidtil har været berettiget til. De skattefrie fradrag er dog kun gældende, såfremt udlejningstjenesterne af sig selv indberetter indtægterne direkte til skat, nøjagtigt ligesom andre arbejdsgiverne gør. Er det ikke tilfældet, bliver de skattefrie satser sat ned til 11.000 kroner om året. På den måde bliver skattefradraget endnu en gulerod til udlejerne, hvis de vælger en udlejningsportal, der samarbejder med skatteministeriet.

Læs vores gode råd til udlejning og Airbnb

Både Airbnb og skatteministeriet er utroligt glade og stolte over aftalen og håber, at aftalens præmisser kan danne grobund for lignende aftaler rundt omkring i Europa. På Christianborg, blandt regeringen og de respektive partier, tror man på, at aftalen kan forhindre skattesnyd og hotellignende udlejninger.

Hvad er dine holdninger til den nye Airbnb-aftale? Giv gerne dine tanker eller bekymringer til kende i kommentarfeltet herunder

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

4 kommentarer

Tidligere var der forskellige regler for ejerboliger på den ene side og andels- og lejeboliger på den anden side. For andels- og lejeboliger var det skattefrie loft 2/3 af boligafgiften, mens reglerne var anderledes for ejerboliger.
Er det rigtigt forstået, at der ikke længere skelnes mellem disse forskellige boligformer ?
Vh
Claus

Hej Claus
Tak for din henvendelse. I de nye regler skelnes der ikke mellem andels-, leje- og ejerboliger, da disse blot omtales som helårsboliger. Du kan læse mere om reglerne på Skatteministeriets hjemmeside.
God weekend
/Nynne – Andelsportal.dk

Er der nogen der ved om udlejningsloft på 70-100 dage også gælder for enkelte værelser ?
Og hvis man har flere værelser i samme bolig

Viser 0 af 4 kommentarer