Lejere scorer boliggevinst

De gyldne tider, hvor boligejerne år efter år har kunnet glæde sig over voksende kapitalgevinster, er ved at ebbe ud. Meget tyder på, at det i de kommende år vil være en bedre økonomisk forretning at bo til leje i sin bolig, skriver Politiken.

»Umiddelbart vil det være en fordel at bo til leje i de kommende år, som det ser ud med huspriserne i øjeblikket. Siden 1993 har ejerboligerne vundet det økonomiske kapløb mellem leje- og ejerbolig. Hvis man køber i dag, er der ikke udsigt til den store kapitalgevinst,« siger økonom Jacob Nielsen, Realkredit Danmark.

Økonom i Lejernes LO, Jesper Larsen, bestrider ikke, at det i perioder kan være en bedre forretning at bo til leje end at eje afhængigt af udviklingen i huspriserne.

»Men det er helt afgørende, at man ser det over længere tid. Lejelovskommissionen har således beregnet, at huspriserne fra 1955 til 1995 i gennemsnit steg 0,9 pct. mere end forbrugerpriserne. Det er det, som gør det til en fordel af eje. Man får en opsparing, der ligger ud over inflationen. På lang sigt er der størst gevinst ved at eje, selv om det svinger op og ned,« siger Jesper Larsen.

Realkredit Danmark har foretaget en sammenligning af to familier med samme indtægt, og hvor den ene familie bor i en lejlighed på 110 kvm, mens den anden bor i et gennemsnitsparcelhus.

»Undersøgelsen viser, at lejerne i lange perioder har sparet flere penge op, end boligejerne har scoret i kapitalgevinst. Størst forskel var der fra 1986 til 1993. I den periode tabte boligejeren 100.000 kr., mens lejernes formue voksede med 200.000 kr.,« siger Jacob Nielsen.

Om forfatteren: Andelsportal.dk har siden år 2000 formidlet nyheder, informationer og services til landets andelsboligforeninger. Forskellige forfattere har løbende skrevet artikler og bidraget med viden til andelsportal.dk’s arkiv af nyheder, guides og indlæg.