Generic filters
Industri Byg ApS

Sådan får du som andelshaver glæde af servicefradraget i 2025

Som andelshaver kan du også få glæde af servicefradraget. I denne artikel gennemgår vi, hvad servicefradraget dækker i 2025 og hvilke betingelser du skal være opmærksom på som andelshaver – så du kan bruge ordningen korrekt.

Servicefradraget er en skatteordning, der giver danske boligejere mulighed for at trække udgifter til visse serviceydelser i hjemmet fra i skat. I 2025 er fradraget blevet udvidet, så endnu flere ydelser nu er omfattet. Det betyder, at du fra 2025 kan få fradrag for træfældning og bortskaffelse af væltede træer, rensning af tagrender, belægningsarbejde samt anlæg af ny græsplæne. Derudover er det fortsat muligt at få fradrag for ydelser som rengøring, børnepasning, havearbejde og reparation af hårde hvidevarer.

Servicefradraget er samtidig hævet til 17.500 kr. pr. person (mod 11.900 kr. i 2024)

Servicefradragets værdi er ca. 26 %. Har du betalt 1.000 kr. for en serviceydelse, sparer du altså ca. 260 kr. i skat.

Bemærk: Fradraget gælder kun arbejdsløn – udgifter til materialer er ikke fradragsberettigede.

Hvilket arbejde er omfattet af servicefradraget fra 2025?

  • Almindelig rengøring, som støvsugning, gulvvask, tøjvask og strygning.
  • Vinduespudsning
  • Børnepasning
  • Havearbejde, herunder lugning og græsslåning (Nogle ydelser giver fradrag fra 2025)
  • Installation af tyverialarm (2025)
  • Reparation af hårde hvidevarer (2025)

Vær opmærksom på, at man ved visse ydelser kun kan få fradrag, hvis arbejdet er udført i 2025. Det gælder for eksempel noget havearbejde (som belægningsarbejde) samt reparationen af hårde hvidevarer.

De specifikke ydelser inden for hvert område er specificeret på SKAT’s hjemmeside.

Servicefradrag som andelshaver – hvad gælder?

Som andelshaver har du mulighed for at benytte servicefradraget, hvis du er fyldt 18 år og skattepligtig i Danmark. Det er muligt for flere personer i husstanden at gøre brug af fradraget – dog kun for den del af arbejdet, de selv har betalt. Fradraget gælder kun privatpersoner og kan dermed ikke benyttes af andelsboligforeningen til eksempelvis vedligeholdelse af udendørs fællesarealer.

Om du kan få fradrag afhænger af, hvem der har vedligeholdelsespligten for det område, arbejdet udføres på. Har du brugsret og vedligeholdelsesansvar for boligens ydre og haven, kan du typisk få fradrag for eksempelvis græsslåning, hækklipning eller rensning af tagrender. Er det derimod foreningen, der står for vedligeholdelsen, er fradraget ikke tilgængeligt for dig som andelshaver.

Det kan være vanskeligt at gennemskue, hvem der har ansvaret for hvad i andelsboligforeningen, men det er den enkelte andelsboligforeningens vedtægter, der fastlægger fordelingen af vedligeholdelsespligten. Det er derfor en god idé, at du som andelshaver gennemgå foreningens vedtægter for afklaring om, hvilke opgaver du selv står for – og dermed potentielt kan få servicefradrag for.

Hvordan er reglerne?

For at kunne få servicefradrag er der nogle betingelser man skal overholde:

  • For at få fradrag skal arbejdet først og fremmest være omfattet af listen over ydelser, der giver ret til fradrag.
  • Du kan ikke betale med kontanter, men skal i stedet betale med enten dankort, Mobilepay eller netbank.
  • Du skal have dokumentation for det udførte arbejde. Arbejde, som er udført i 2024, skal være betalt senest 28. februar 2025, for at du kan få fradrag. Betales det senere, får du fradraget i det indkomstår, hvor det er betalt.
  • Du skal have boet i boligen i den tid, hvor arbejdet blev udført.

Krav til dokumentation for servicefradrag

For at kunne benytte servicefradraget, skal du kunne dokumentere det udførte arbejde. Dokumentationen – typisk i form af en faktura eller kvittering – skal indeholde følgende oplysninger:

  • Hvem der har udført arbejdet (CPR- eller CVR-nummer skal være angivet, afhængig af om arbejdet er udført af en privatperson eller en virksomhed)
  • En beskrivelse af det udførte arbejde samt den samlede pris
  • Oplysning om, hvilken andel af beløbet der udgør arbejdsløn
  • Dato for, hvornår arbejdet er udført eller afsluttet
  • Adressen på stedet, hvor arbejdet er udført
  • Ved arbejde udført af en virksomhed: fakturanummer

Husk, at du kun kan få fradrag for selve arbejdslønnen – udgifter til materialer eller produkter indgår ikke. Dokumentationen skal opbevares og kunne fremvises ved forespørgsel fra Skattestyrelsen.

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *