Lån for 80 mia. kr. på spil

Huslejen for tusindvis af boligejere bliver bestemt i næste uge, hvor gigantauktioner bestemmer renten på næste års rentetilpasningslån.

I løbet af halvanden til to timer vil huslejen for tusindvis af boligejere med rentetilpasningslån blive afgjort mandag og tirsdag i næste uge.
På to gigantauktioner vil BRFkredit mandag sælge korte obligationer for knap syv milliarder kr., og tirsdag følger Realkredit Danmark op med salg af obligationer for 44 milliarder kr.

Nykredit griber sagen lidt anderledes an. Obligationer for tilsammen 30 milliarder kr. bliver solgt over såvel en tidages periode som ved en auktion 18. december.

Alt i alt skal der sælges obligationer for godt 80 milliarder kr., men det bekymrer ikke realkreditten. Ved auktionen for et år siden stod investorerne nærmest i kø for at købe de korte obligationer, og på forhånd er der tilkendegivet stor køberinteresse for dette års auktion.

De renter, der handles til de aktuelle dage, bliver bestemmende for den husleje, boligejerne skal betale det næste års tid. Og alt tyder på en huslejenedsættelse.

»For et år siden blev renten fastlagt til 5,6 pct. I år regner vi med at komme lige under de fire pct.,« siger økonom Dorte Fejerskov, Realkredit Danmark.

Forventningerne til et væsentligt lavere renteniveau deles af Nykredit.

»Det ser ud til, at boligejerne på en million kr. vil spare 1.100 kr. om måneden efter skat i forhold til en traditionel obligation. Det er faktisk en besparelse på 20 pct.,« siger kommunikationschef Henrik Hougaard, Nykredit.

BRFkredit åbner ballet mandag kl. 9 og frem til kl. 11, hvor de institutionelle investorer kan byde ind på obligationerne.

Renten offentliggøres mellem kl. 12 og kl. 13. Tirsdag mellem kl. 10 og 11.30 er det Realkredit Danmarks tur.

Om forfatteren: Andelsportal.dk har siden år 2000 formidlet nyheder, informationer og services til landets andelsboligforeninger. Forskellige forfattere har løbende skrevet artikler og bidraget med viden til andelsportal.dk’s arkiv af nyheder, guides og indlæg.