Huspriser deler Danmark

Selv om huspriserne allerede er vanvittigt høje i Københavnsområdet, fortsætter priserne med at stige hurtigere i hovedstadsområdet end i resten af landet, viser tal fra BRFkredit. Huspriserne er steget 9,1 procent i forhold til samme periode sidste år øst for Storebælt. Men kun 2,3 procent i Jylland.

»Huspriserne i hovedstaden er nok ved at have nået toppen. Men der vil de også holde sig. Måske vil de endda stige lidt. I provinsen er der en lille pil nedad,« siger BRFkredits cheføkonom Jens Christian Nielsen.

Det pudsige er, at danskerne tilsyneladende ikke er særlig prisbevidste, når det gælder huse. De vil bo tæt på hovedstaden. Og hellere i Lyngby og Gentofte end i Rødovre eller Brøndby. Så det er andet end priserne, der trækker, og det får priserne til hurtigt at banke i vejret i København.

Tiltrækningen mod de i forvejen tæt befolkede områder gælder også i Jylland, fortæller BRFkredits cheføkonom:

»I Østjylland: Århus, Silkeborg og trekantsområdet Vejle, Kolding og Fredericia vil huspriserne holde sig pænt. Det er der, der er økonomisk aktivitet, og det er der, der er befolkningstilvækst. Huspriserne følger den økonomiske aktivitet i det pågældende område. Der er en klar sammenhæng,« siger Jens Christian Nielsen.

Der er flere grunde til, at København er løbet fra resten af landet, men hovedårsagen er, at der har været høj vækst i København siden 1993, og at størstedelen af den totale vækst i Danmark ligger i hovedstadsområdet.

»Vi ser det også ved, at der er mange, som er flyttet til København i den periode. I mange kommuner er arbejdsløsheden meget lav. Det er de faktorer, der har trukket priserne op i hovedstaden, og det ser ud til at fortsætte,« siger Jens Christian Nielsen.

I Jylland er der stadig masser af plads og masser af byggegrunde mange steder.

»Og det har været med til at holde priserne nede. I hovedstadsområdet er der simpelthen ikke flere byggegrunde i en radius af 20 km fra Rådhuspladsen. Det er klart med til at øge forskellen mellem Jylland og hovedstadens huspriser,« siger Jens Christian Nielsen.

Fremtidsforsker Anne-Marie Dahl tror også, at Københavns status som kraftcenter vil fortsætte.

»Det hele er i København. Især arbejdspladserne. Og derfor vil folk bo dér. Især de veluddannede, der ikke lader sig skræmme af de høje huspriser. Det er mere den almindelige gennemsnitsdansker, der i fremtiden ikke har råd til at bo i hovedstaden,« siger Anne-Marie Dahl.

Ligesom BRFkredit bekræfter hun, at også en række jyske byer som f.eks. Århus og Aalborg er ved at udvikle sig til stærke kraftcentre, selvom de endnu ikke helt har fundet deres egne ben i udviklingen. Hun tror, at hovedstadens tiltrækningskraft vil svækkes i fremtiden.

»I fremtiden vil man nemmere kunne bo i Jylland, selvom man arbejder i København. Man behøver måske kun at tage ind på arbejdspladsen en-to gange om ugen. Fjernarbejdspladser vil vinde frem. Og det kan også komme til at påvirke huspriserne på en eller anden måde, fordi folk vil sprede sig mere,« siger Anne-Marie Dahl.

Om forfatteren: Andelsportal.dk har siden år 2000 formidlet nyheder, informationer og services til landets andelsboligforeninger. Forskellige forfattere har løbende skrevet artikler og bidraget med viden til andelsportal.dk’s arkiv af nyheder, guides og indlæg.