Gevinst på flexlån beregnet

De første boligejere med rentetilpasningslån har allerede sikret sig en behagelig sænkning af huslejen for år 2002.

7.000 boligejere med lån hos BRFkredit er de første, der kan glæde sig. De fik i går at vide, at renten på deres rentetilpasningslån til næste år bliver på 4,02 pct. hvis de har lånt i danske kr. Eller 3,55 pct. hvis de har valgt eurolån. For de lån, der blev hjemtaget for et år siden, betaler man henholdsvis 5,60 pct. og 5,19 pct.

Og i dag kan mere end 35.000 boligejere juble med. Det sker, når Realkredit Danmark på en auktion sælger kortfristede obligationer for godt 44 milliarder kr.

Den lavere rente betyder, at boligejerne næste år sparer knap 500 kr. om måneden på huslejen efter skat, for hver million kr. de har lånt. Og på grund af den lidt lavere rente, slipper boligejere med eurolån 137 kr. billigere om måneden end kronelånerne.

Set i forhold til et traditionelt 30-årigt seks pct. obligationslån er besparelsen til at tage og føle på. Her er der faktisk op til 900 kr. om måneden at spare efter skat.

For blot en uge siden lå renten på et-årige obligationer på 3,8 pct., altså 0,2 procentpoint lavere. Og det svarer i runde tal til et par hundrede kr. om måneden efter skat pr. million lånte. kr., som boligejerne kunne have opnået, hvis renten var blevet fastlagt for en halv snes dage siden.

»Det er udsigten til, at økonomien er ved at bedre sig i USA, der får renteniveauet i vejret. Investorerne sælger obligationer, for at kunne købe aktier, og det presser kursen,« siger cheføkonom Jens. Chr. Nielsen, BRFkredit, der dog er tilfreds med renten.

I dag er det så Realkredit Danmarks tur. Obligationer for 44 milliarder kr. skal skifte hænder i løbet af halvanden time. Renten fastsættes på en international auktion. – og hvad investorerne finder rimeligt at byde på i dag, skal de mange tusinde boligejere leve med til næste år.

Om forfatteren: Andelsportal.dk har siden år 2000 formidlet nyheder, informationer og services til landets andelsboligforeninger. Forskellige forfattere har løbende skrevet artikler og bidraget med viden til andelsportal.dk’s arkiv af nyheder, guides og indlæg.