Boligejeres skat stiger

Det danske skattetryk belaster i støt stigende grad boligejere – til fordel for lejere. Siden den borgerlige regering i 1986 sammen med S begyndte at beskære værdien af fradragene for gæld, er boligejernes skatteregning vokset. I samme periode er lejernes skattebetaling faldet. Det viser en ny beregning fra Danske Bank.

En funktionærfamilie i ejerbolig betaler i gennemsnit knap fire pct. mere i skat i dag end i 1986, mens en LO-families gennemsnitlige skattebetaling er faldet med knap seks procent.

Alligevel skal boligejerne – trods løfter om skattestop – betale mere i ejendomsværdiskat i år. Forklaringen er, at det ikke var muligt at nå at lave skattekortene om efter regeringens tiltræden, og at pinsepakken giver skattelettelser til alle. Stigningen i ejendomsskatten støttes principielt af Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, fordi det kan bane vejen for skattelettelser på indkomster.

»Men teknisk kunne regeringen have fastlåst ejendomsskatten. Selv om forskudsskatten er sendt ud, kunne staten bare tilbagebetale ejendomsværdiskatten næste år«, siger økonom Thomas V. Pedersen.

Tidligere skatteminister, borgmester Peter Brixtofte (V), finder ejendomsværdiskatten »skrupforkert«:

»Man skal betale skat af en indkomst, man ikke har. Fra 2003 må vi finde en afløsning for denne asociale skat«, siger han.

De Konservatives finansordfører Gitte Seeberg erkender, at mellemklassen er »hårdt ramt«.

»Vi har gjort, hvad vi kunne, men Venstre har jo låst sig meget fast på skattestop. Jeg havde gerne set skattelettelser for denne store gruppe før – men vi er nødt til at respektere, at det først kan komme på tale om to år,« siger hun.

Ejendomsværdiskatten, der i 2001 indbragte ti mia. kr., skønnes at stige med 500 mio. kr. i år. Til gengæld medfører pinsepakken skattelettelser for 2,4 mia. kr., selv når grønne afgifter er modregnet. Men skattelettelserne fordeler sig meget ulige, og mange boligejere vil trods skattelettelse få en merregning fra skattevæsenet.

Om forfatteren: Andelsportal.dk har siden år 2000 formidlet nyheder, informationer og services til landets andelsboligforeninger. Forskellige forfattere har løbende skrevet artikler og bidraget med viden til andelsportal.dk’s arkiv af nyheder, guides og indlæg.