Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Tømrermester RFA

10 ting at lave, når du skal holde dig indendørs i andelsboligforeningen

Rådet fra regeringen er klart. For at mindske smittefaren og passe på hinanden, skal vi så vidt muligt blive indendørs i disse coronatider. Men hvordan får du det bedste ud af al den hjemmetid? Vi har samlet inspiration til 10 ting du kan lave, når du er låst inde i andelsboligforeningen.

Lad os være ærlige. Dagene kan føles lange, når man i en længere periode skal forholde sig indendørs i andelsboligen. Måske særligt, når foråret blomstrer i fuld flor lige ude foran vinduet. Om du er i karantæne eller selvvalgt isolation, handler det om at vende den indendørs hjemmetid til noget positivt, så vi alle på bedste vis kan komme igennem denne særlige coronatid.

I andelsboligforeningen bor du tæt med dine naboer, og det betyder, at du langt fra er den eneste, der er hjemme i disse tider. Og det kan du få en masse godt ud af. Vi har samlet 10 ting du kan lave, når du skal holde dig indendørs i andelsboligforeningen. Og vi kan allerede nu afsløre, at nogle af punkterne måske endda kan resultere i et endnu bedre fællesskab end i allerede har i dag.

1. Hjælp hinanden

I tider som disse kan andelstanken for alvor komme til sin ret, da det handler om at passe godt på hinanden. Ved du, at nogle i foreningen er i karantæne eller i særlig fare for at blive smittet grundet alder eller sygdom, kan du derfor med fordel tilbyde en hjælpende hånd med indkøb eller hundeluftningen. Bare du husker at holde afstand og placere varerne ude foran døren.

Det kan også være, at din nabo er alene og arbejder hjemmefra med flere børn, der ikke må komme i institution. Måske har du en gammel kasse legetøj stående på loftet, som kan sprede lidt adspredelse for nabofamilien? Mulighederne for en hjælpende hånd er mange, og hos Andelsportal.dk kan vi allerede se, at andelshaverne er gode til at passe på hinanden i denne tid.

Tip: Hæng et opslag op i opgangen, skriv på hjemmesiden, send en mail rundt eller lav et opslag på jeres Facebook-gruppe i foreningen med at du tilbyder din hjælp.

2. Dyrk fællesskabet på afstand

Det er faktisk muligt at dyrke fællesskabet på afstand. Det handler bare om at være en smule kreativ. Bor du i etageejendom kan du mødes med naboen og drikke en kop kaffe eller et glas vin i hver jeres døråbning. Har I hver jeres altan, så kan I med fordel også tage samtalen udenfor. Bor du i andelshus kan I mødes til en snak over hækken. Bare i husker at holde to meters afstand. Kender du ikke din nabo så godt, er det måske nu, at du skal slå til?

Et nyt koncept ’Syng for Danmark’ samler også beboere i etageejendomme til fællessang fra altaner eller vindueskarmen i disse tider. Flere foreninger deltager allerede og mødes til fællessang i hverdagen kl. 19. Måske det er dig, der skal starte denne trend i din andelsboligforening?

Tip: Kender du dine naboer mindsker du muligheden for konflikter i foreningen. Det kan du læse meget mere om i denne guide med gode råd til nabokonflikter.

3. Få styr på renoveringsprojekterne

Sidder du i bestyrelsen er det måske nu I skal kontakte en håndværker. Det er nu du har tiden til at danne dig et overblik over, hvilke renoveringsprojekter foreningen bør indhente tilbud på, og samtidig er du med til at holde hjulene i gang hos de selvstændige håndværkere.

Er det din egen andelsbolig, der trænger til en kærlig hånd, så er nu også en god tid at komme i gang med boligprojekterne i. Måske det er de manglende fodlister, der skal monteres? Fliser som trænger til at blive renset? Eller soveværelsesvæggen, der trænger til en ny farve? Nu er i hvert fald en god tid at få styr på boligprojekterne i.

Tip: Hos Andelsportal.dk kan andelsboligforeninger og andelshavere gratis og uforpligtende indhente tilbud på bygge- og renoveringsprojekter. Vi tilbyder også en gratis entreprisegaranti på arbejdet, der dækker op til 100.000 kroner for andelsboligforeninger og 35.000 kroner for private andelshavere. Vores netværk af 1.500 håndværkere arbejder naturligvis efter myndighedernes og vores retningslinjer for, hvordan de enkelte sager håndteres i disse coronatider. Entreprisegarantien dækker fagmæssige fejl og mangler ved det leverede – også hvis håndværkeren går konkurs.

4. Få organiseret og sorteret

Alt det, du ikke når i en travl hverdag, kan du nå nu. Du kan få ryddet op i kælderrummet eller på loftet. Få renset oven og afkalket kaffemaskinen. Måske dine gamle feriebilleder endelig finder vej til fotoalbummet, eller også får du endelig sorteret ud i tøjbunken. Har du en altan er det måske nu, at den skal gøres klar til sommer? Med andre ord er de mange timer indendørs en god mulighed for at få sorteret og organiseret i dit hjem.

Tip: Får du ryddet ud i gamle møbler og klæder kan du med fordel smide en besked ud til dine naboer om, hvad de kan gå ned og finde i det fælles skralderum. Din gamle kommode kan være lige det, som din nabo mangler til hjemmekontoret.

5. Hjemmetræning gør glad

Selvom du er isoleret i hjemmet kan du stadig godt holde kroppen i gang. Det er både sundt for din fysiske tilstand, men træning betyder også endorfiner, som er det lykkestof kroppen udskiller. Træning gør altså både godt og glad. Online kan du finde et hav af træningsprogrammer og hjemmeøvelser, du kan lave på gulvet helt uden diverse udstyr. Blot søg ’hjemmetræning’ på Google eller Youtube. I nogle boligforeninger samles beboere også på udearealerne og træner sammen, selvfølgelig på afstand. Det kan du måske også tage initiativ til?

Tip: Hver dag kl. 11 kan du få pulsen op, når komikeren Melvin inviterer til instagram-fitness sammen med andre kendte navne. Mere end 50.000 følger med, når hjemmefitness bliver gjort en smule sjovere, og det eneste det kræver er, at du følger Melvin Kakooza’s Instagram-konto.

 
View this post on Instagram
 

A post shared by Melvin Kakooza (@melvinkakooza) on

6. Støt de lokale madsteder

Med al den træning, er du helt sikkert blevet sulten. Og en god ting at overveje i disse tider er, hvordan du kan støtte op om de lokale butikker nær andelsboligforeningen. Du kan nemlig stadig bestille takeaway hos flere af de lokale madsteder og få leveret middagen lige til døren. Har I erhvervslejemål i andelsboligforeningen, som stadig holder åbent, så overvej også, om der er en måde du kan støtte dem ved eksempelvis at købe mad derfra.

Tip: Vil du gerne støtte ekstra op om de lokale butikker og madsteder, så kan du købe et gavekort i butikken, du kan bruge, når corona-lockdown er overstået.

7. Få styr på fællesarealerne

Punkt nummer 7 til at få de mange timer i hjemmet til at gå, omhandler foreningens fællesarealer. De fleste andelsboligforeninger har nemlig en del grønne udearealer, som interesserede andelshavere i fællesskab kan hjælpe med at holde. Måske I skal skiftes fra dag til dag med at lave lidt havearbejde i gården, rydde op på legepladsen, gøre rent i fælleshuset, plante blomster eller igangsætte andre små hyggelige tiltag på fællesarealerne.

Sidder du i bestyrelsen kan du lave en interesseliste, som andelshaverne kan skrive sig på. Er du andelshaver kan du kontakte bestyrelsen med initiativet og måske endda være tovholder på dette.

Tip: Vidste du, at fællesarealerne spiller en vigtig rolle i foreningslivet, da de samler beboere og styrker naboskabet? Det har vi spurgt en ekspert om og lavet denne historiske artikel om fællesarealerne, som du også kan bruge lidt tid på at læse her.

8. Læs en bog eller hør en online koncert

Det er nu du kan få læst den bog, der har trukket støv på hylden længe nok eller begynde med den spændende lydbog, du længe har haft i kikkerten. Fylder du dagligdagen ud med en masse små projekter, som læsning, puslespil eller en gammel hobby, bliver dagen nemlig lidt sjovere.
Forskellige aktører tilbyder også en masse gode online oplevelser, nu hvor du ikke selv kan besøge hverken museer eller koncertsale. Her har vi samlet nogle af dem:

Tip: Del disse oplevelser med din nabo, din ven eller et familiemedlem. Se udstillingerne eller forestillingerne på samme tid i hver jeres bolig og hold et virtuelt møde over telefonen eller computeren, hvor I kan snakke om indtrykkene bagefter.

9. Gå i tænkeboks omkring foreningstiltag

Har du længe gået og tænkt på, hvorfor I ikke holder en sommerfest i din andelsboligforening? Eller hvorfor var det nu lige, at den der idé om fællesspisning aldrig blev til noget? Så er det nu, at du kan få tænkt tiltagene til ende. Lav en plan over, hvilke sociale aktiviteter, du finder relevante at få igangsat i din forening, og hvordan de kan blive til virkelighed. På den måde har du nogle helt konkrete forslag at tage med på næste generalforsamling eller beboermøde i foreningen.

Har foreningen en fælles hjemmeside eller en Facebookgruppe kan du med fordel lave en lille interesse-afstemning og høre dine naboer, hvad de godt gad, I havde mere af i foreningen. Har I ikke en Facebook-gruppe, så kan du jo overveje at undersøge om dette skal være det første projekt?

Tip: På Andelsportal.dk har vi besøgt mange foreningerne, hvor fællesskab og sociale aktiviteter er i højsædet. Dem kan du bruge til inspiration til, hvad man egentligt kan samles om i andelsboligforeningen. Du kan eksempelvis læse om fest- og fællesudvalget hos AB Marsvej eller løbeklub og spilleaftner hos A/B Horsager.

10. Hyg om dig selv

Det sidste punkt til at få nogle gode dage ud af hjemmeisolationen handler om dig selv. For det er naturligvis også vigtigt, at du passer på dig selv i disse tider. Lyt derfor altid til din krop og dit helbred før du spørger, om du skal hjælpe andre. Brug også tiden på lidt selvforkælelse. Måske et fodbad, en god middagslur eller en ansigtsmaske er lige, hvad du kan bruge i disse tider.

Tip: Er du i tvivl om, hvilke symptomer der er relevante at holde øje med i forhold til corona eller ønsker du mere viden om, hvordan du mindsker smittefaren, så følg løbende med på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.

Del dine råd

Denne liste er langt fra udtømt, så har du nogle gode råd til, hvordan du får tiden til at gå indendøre i din andelsboligforening, er du meget velkommen til at dele dem i kommentarfeltet her.

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *