Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Rohde & Hansen Ejendomsservice ApS

AB Marsvej: Et fællesskab, der styrker foreningen

Hos AB Marsvej betyder det sociale fællesskab en hel del. Foreningens beboer mødes i fælleshuset og arranger alt fra pølser over bål til petanqueturnering. Vi fangede den engagerede bestyrelse til en god snak om fællesskabet i deres andelsboligforening.

Andelsboligfælleskabet anno 2018
Hvordan dyrkes andelsboligfællesskabet anno 2018? Vi har talt med to andelsboligforeninger, hvor andelstanken blomstrer i fuld flor. Her kan du læse om fællesskabet hos den engagerede forening AB Marsvej. Den anden forening hedder A/B Horsager, som blandt andet holder Tour De Chambre og spiser sammen i fælleshuset tre gange om ugen. I temaet ser vi også nærmere på konceptet TagTomat, der samler naboer i foreninger gennem etableringen af grønne fællesskaber.

I en andelsboligforening syd for Silkeborg er fællesskab ikke blot noget, beboerne snakker om, men noget, de dyrker. Den store sal i fælleshuset danner rammer for faste arrangementer, hvor andelshaverne mødes over en kop kaffe, et slag kort, gule ærter eller et spil petanque på den tilhørende petanquebane. Foreningen hedder AB Marsvej, og vi fangede den engagerede bestyrelse til en god snak om fællesskabet i deres andelsboligforening.

Fra pølser over bål til petanqueturnering

Hos AB Marsvej betyder det sociale fællesskab en hel del. Det, som startede med at være bestyrelsens initiativ til at samle andelshaverne ‘engang imellem’, er i dag endt ud i adskillige udvalg og arrangementer, som andelshaverne på eget initiativ har søsat. Andelshaverne samles om alt fra pølser over bål til revy-forestillinger i Silkeborg Ny Teater. Men især det centralt placerede fælleshus danner rammen for mange af de fællesarrangementer, foreningen organiserer.

„Fælleshuset er alfa og omega. Uden det var det ikke nemt at have det, vi har. Anden onsdag i måneden laver fælleshus-udvalget kaffe, og man skiftes til at komme med brød eller kage. I sidste uge deltog 21 personer, og vi fik nogle store, fede lagkager, så det går godt,“ lyder det med grin i stemmen fra den engagerede bestyrelse, som påpeger, at 11 ud af de 26 huse faktisk er med i et af udvalgene eller sidder i bestyrelsen.
 

Om AB Marsvej

  • Foreningen blev etableret som nybyggeri i 2006 og består af 26 andelshuse.
  • Gennemsnitsalderen på andelshaverne er 50+, men der er også børnefamilier i foreningen.
  • Foreningen har udover en bestyrelse flere udvalg, der driver diverse arrangementer, eksempelvis et teknisk udvalg, et festudvalg, et petanqueudvalg, et haveudvalg og et fællesudvalg.

Det handler om at engagere folk

Spørger man bestyrelsen, handler det om at engagere hinanden i et fællesskab, hvor der er plads til den enkelte andelshaver:

„Det handler om at få folk engageret i et eller andet i foreningen, så de føler, de kan bidrage og få noget, der er deres. Så bliver de også mere positive over for at bo i foreningen.“
De mange initiativer samler ikke kun beboere, de styrker også naboskabet i foreningen, hvilket gør det nemmere at banke på hinandens dør eller spørge hinanden om hjælp.

„Vi hjælper hinanden med at skrabe sne, klippe hæk, handle ind og så videre. Man har øje på hinanden i foreningen,“ forklarer Ulla fra bestyrelsen og fortsætter:

„Når man tænker på, at der er 26 forskellige huse med forskellige tilgange til dagligdagen, så er det dejligt, at man kan lide at være sammen på tværs og har fundet fælles interesser.“ Og det gode naboskab beboerne imellem betyder også, at stort set alle andelshavere deltager i praktiske ting som generalforsamling og havedage. Herved styrker fællesskabet både naboskab og foreningsdrift.

Blandt de fælles aktiviteter er blandt andet fællesudflugter, julefrokost, nytårskomsammen, petanqueturnering og fællessang.

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

2 kommentarer

Spændende artikler om aktiviteter og socialt liv i foreningerne. Undervejs bliver begrebet “andelstanken” nævnt. Jeg er på udkik efter hvad den nærmere definition på dette er. Kan du hjælpe mig? P.f.t.
Mvh Tine Abrahamsen

Hej Tine
Tak for din kommentar – og dejligt, at du kan lide vores artikel 🙂
Andelstanken stammer tilbage fra 1800-tallets arbejderbevægelse og mejerifællesskaber. Tanken bag andelsboliger er sympatisk, og det er en boligform, der historisk set har været opbakning til længe og som bygger på, at man ‘tager beslutninger i flok’. Vi har lavet en udgave af vores gratis magasin Andelsbolig Nyt, der dykker ned i andelstanken. Du kan læse den online version af magasinet her: https://issuu.com/jokro/docs/abnyt-maj18-epub
Du er i det hele taget velkommen til at tilmelde dig vores gratis magasin, som altid indeholder cases fra foreningerne selv. Det udkommer 4 gange årligt, og du kan gøre det her: https://www.andelsportal.dk/andelsbolig-nyt/
De bedste hilsner
/Nynne – Andelsportal.dk

Viser 0 af 2 kommentarer