Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Tømrermester RFA

Grønne fællesskaber med TagTomat

Med en vision om at involvere foreningens beboer i fællesprojekter skaber TagTomat rammer, der samler naboer om alt fra krydderurter på bagtrappen til dyrkning af grøntsager i gården. Vi møder TagTomat til en snak om fordelene ved grønne fællesskaber i andelsboligforeningen.

Tilbage i 2011 fik arkitekt og andelshaver Mads Boserup Lauritsen en god idé. Han ville bruge det kedelige og grå tag på foreningens skraldeskur til at dyrke tomater og gerne med det resultat, at foreningens beboer fik noget at samles om. Hvad der startede som en hobby, har siden galoperet derud af for den fællesskabsfilosoferende iværksætter, som siden 2014 har hjulpet landets boligforeninger med at skabe grønne fællesskaber i sit firma TagTomat. Vi møder TagTomat og dykker ned i de grønne fællesskaber.

Om TagTomat

  • TagTomat har siden 2014 skabt grønne fællesprojekter – lige fra småbede og prydhaver til større projekter med blomster, urter og bærbede hos både private og boligforeninger i hele landet.
  • På TagTomats hjemmeside kan man hente gratis viden, pasningsguides og drifts-vejledninger til fælles haveprojekter.

Grønne gør-det-sammen projekter

„I bund og grund hjælper vi folk med at skabe rammen for deres grønne fællesskab.“ Sådan indleder Mads Boserup Lauritsen vores snak om konceptet TagTomat. Med en vision om at involvere beboere i fællesprojekter skaber TagTomat nemlig de rammer, der samler naboer om alt fra krydderurter på bagtrappen til dyrkning af grøntsager i gården.

„Det handler om at få folk til at snakke sammen. Vi gør en dyd ud af, at brugerne skal være med til at udvikle tingene, og så hjælper vi med vejledning og alt det praktiske,“ lyder det fra den grønne iværksætter. Dét, at andelshaverne bliver involveret, gør ikke kun anlægsarbejdet billigere. Det skaber også grobund for et længerevarende naboskab.

„Med de grønne fællesskaber får folk dels større ejerskab, og de får også mulighed for at snakke med deres naboer,“ forklarer Mads Boserup Lauritsen og fortæller, at det er på sådanne fællesprojekter, at man finder ud af, om man skal holde en sommerfest eller skal lave andre ting sammen.

Foreninger bør prioritere processen

Spørger man Mads Boserup Lauritsen, er hans gode råd til landets andelsboligforeninger, at de skal huske processen, da den fordrer fællesskabet.

„Vi kan se, at de foreninger, der tør bruge lidt tid på proces, har fået meget mere ud af selv at gøre det. For typisk er foreningerne og deres beboere overraskede over, hvor mange der faktisk gerne vil være med, når man laver disse workshops og et tilrettelagt forløb, som TagTomat er,“ forklarer iværksætteren og fortsætter:

„Foreningerne skal væbne sig med lidt tålmodighed. Måske er der ikke nær så mange med til den første workshop, men til anden workshop er der virkelig mange, der får blod på tanden for at deltage. Her bliver det også tydeligt for beboerne, hvor mange af deres naboer, der gerne vil være med, og så kommer beboerne ned fra deres lejligheder og deltager i gårdprojektet,” fortæller Mads Boserup Lauritsen og påpeger, at hvis rammen for et fællesprojekt er på plads, vil de fleste gerne deltage. Og det er dét, som TagTomat hjælper boligforeningerne med.

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *