Stiftelse af andelsboligforening
Der er flere forskellige indgange til at stifte en andelsboligforening, og det er svært at sige, hvilken der er den mest almindelige. Her på siden kan du læse om nogle af de typiske måder, en andelsboligforening bliver til på. Først lidt generelt.
Kort om at stifte andelsboligforening
Stiftelse af en andelsboligforening forekommer ved nyopførte andelsboliger, ved overtagelse af udlejningsejendom på tvangsauktion, ved køb af udlejningsejendom eller hvor en udlejningsejendom er solgt og lejerne får tilbudt ejendommen til samme pris. Tilbudspligten indtræder dog kun, hvis der er mindst seks beboelseslejere i ejendommen og ingen erhvervslejemål, eller 13 beboelseslejere i ejendommen og erhvervslejemål.
Når lejerne får tilbudt en udlejningsejendom der er solgt, har lejerne ti uger til at få stiftet en andelsboligforening, hvor der skal være tilslutning fra mindst halvdelen af lejerne for at stifte andelsboligforeningen.
Find hjælp i banken
Hvis du som beboer vil være med til at stifte en andelsboligforening, kan der hentes hjælp i din bank. Du kan gå sammen med nogle andre lejere for at stifte en initiativgruppe. Din bank eller en anden bank kan hjælpe dig med at finde en advokat, der uden omkostninger for beboerne afholder et orienterende møde med initiativgruppen. På mødet vil advokaten orientere om stiftelse af andelsboligforeningen og honoraret for stiftelse med videre.
Er der basis for at gå videre, skal ejendommen gennemgås for fejl og mangler. Her kan advokaten finde en tekniker til gennemgangen. På baggrund af gennemgangen af ejendommen, kan der afholdes orienteringsmøde for de nye medlemmer af andelsboligforeningen, hvor den stiftende andelsboligforenings økonomi kan forelægges, og medlemmerne kan tage stilling til, om den stiftende forening skal købe ejendommen. Banken sørger for tilbud på finansiering af ejendommen og eventuelt tilbud til den enkelte andelsboligkøber. Andelens pris og boligydelsen kan nu fastlægges.
Nu kan der afholdes stiftende generalforsamling med forslag til budgetter og vedtægter.
Opførelse af nye andelsboliger
Hvis du ønsker at opføre nye andelsboliger, er der en stribe forhold, du skal tænke på, når der skal bygges. Når nye andelsboliger skal bygges, vil det ofte være en bygherre eller entreprenør, der tager initiativet. Privatpersoner kan dog også tage initiativ til at opføre andelsboliger. Normalt bliver nye andelsboligforeninger bygget op fra grunden. Men der er også mulighed for at etablere en andelsboligforening i en eksisterende ejendom, der ikke tidligere har været benyttet til beboelse.
Herunder kan du se de elementer, der typisk indgår, når en privatperson tager initiativ til at opføre en andelsboligforening. Entreprenører og bygherrer vil normalt gennemgå mange af elementerne.
Elementer, der indgår, når nye andelsboliger skal opføres:
- Dan en initiativgruppe ved at samle en gruppe kommende andelshavere, der ønsker at stifte en andelsboligforening.
- Find en egnet byggegrund/ejendom til byggeriet. Hos kommunen kan indhentes oplysninger om lokal-/kommunalplan for området.
- Definér de krav, der skal være til de nye boliger.
- Søg rådgivning hos for eksempel en advokat, arkitekt eller ejendomsadministrator, der også kan omsætte ideerne til et praktisk projekt.
- Undersøg muligheden for offentlig støtte ved at kontakte kommunen.
- Indhent tilbud fra entreprenører. Tilbuddene vurderes, og den endelige entreprenør udvælges.
- Sørg for finansiering. Det er vigtigt, at et realkredit – og pengeinstitut involveres tidligt i processen.
- Udarbejd vedtægter, der fastlægger rammerne for fællesskabet, ledelse af foreningen samt beboernes rettigheder og pligter.
- Til slut skal der afholdes en stiftende generalforsamling.
Fra lejer til andelsforening
Hvis I bor til leje i dag og gerne vil være en andelsforening, skal I kontakte udlejer og høre, om han vil sælge ejendommen. Hvis det lykkes, skal I efterfølgende kontakte en advokat. Advokaten vil derefter hjælpe med det juridiske. Der er ikke hjemmel i loven til at alle lejere skal gå med i stiftelsen af en andelsforeningen. Først når en lejer flytter, vil der være mulighed for at få en andelslejlighed mere. Den omstændighed, at en andelslejlighed købes af for eksempel et kærestepar eller andre, hvor der er flere personer bag købet, medfører ikke en opdeling af medlemsskabet og må derfor accepteres af andelsboligforeningen med mindre, at vedtægterne udtrykkeligt forbyder det.
Dette gælder også, hvis man for eksempel ved forældrekøb skal stå flere på andelsbeviset. Dette har for eksempel betydning for to personer, der lever et papirløst samliv, og som på denne måde kan sikre, at den tilbageblivende kan beholde boligen, hvis samlivet ophører som følge af uoverensstemmelser, dødsfald eller andet.
Har du spørgsmål til stiftelse af andelsbolig, så skriv en kommentar herunder.
47 kommentarer
Hur lille kan en andelsboligforening vare? Er tre lejligheder nok?
Hej Bo
Mange tak for din kommentar. Os bekendt hedder det, at der skal minimum 3 enheder til at stifte en andelsboligforening, så ja, det vil jeg mene.
De bedste hilsner
Michelle / Andelsportal.dk
Hvis vi i en I/S har 5 andele med 3 godkendte boliger og 2 erhverv, er det så muligt for os at blive til en andelsforening?
Mvh
Asbjørn
Hej Asbjørn
Som udgangspunkt vil jeg mene, at det godt kan lade sig gøre, men jeg kunne forestille mig, at der er mange regler og juridiske spørgsmål, som I skal tage stilling til i konverteringen. Jeg har fundet et lignende spørgsmål i vores brevkasse med svar fra en boligadvokat. Du kan se svaret her: https://www.andelsportal.dk/brevkasse/omdannelse-af-andelsboligforening-til-ejerforening/
De bedst hilsner
Michelle / Andelsportal.dk
Hej
Er der et minimum antal leje mål
Kan et dobbelt hus laves til en andelsbolig
Mvh
Jan
Hej Jan
Mange tak for din kommentar. Os bekendt hedder det, at der skal minimum 3 enheder til at stifte en andelsboligforening.
De bedste hilsner
Michelle / Andelsportal.dk
Vil meget gerne have oplyst, hvor et stiftelsesdokument ligger.Vores er blevet væk.Kan det ligge i vores kommune.Vores nybyggede dengang andelsbolig blev opført i 2005.
På forhånd tak.
Birthe Karstensen
Hej Birthe
Mange tak for din henvendelse. Jeg må desværre være dig svar skyldig. Mit bedste bud vil være på https://datacvr.virk.dk/. Jeg håber, at I finder det.
De bedste hilsner
Michelle / Andelsportal.dk
Hej
Jeg er ejer af en beboelsesejendom med 9 lejemål – store (162 kvm ) som små ( 88 kvm). Dertil er der 2 erhvervslejemål i ejendommen, som er beliggende på en grund på 3800 kvm.
Flere lejere i ejendommen har udtrykt ønske om at etablere et olde-kolle på grunden.
Inden jeg forsøger at starte op med en initiativgruppe, vil jeg gerne vide, om et par af de eksisterende boliger kan tillægges olde-kolde fællesskabet – evt. hele ejendommen? -vil der være mulighed for søge tilskud fra forskellige fonde, kommune osv. ? Har I erfaring for, hvordan pengeinstitutter stiller sig til sådan et projekt?
Er det et utopisk projekt?
Tak for evt. gode råd,
venlige hilsner
Tove Juul
Hej Tove
Spændende! Det er en tendens, der er i voksende trend. Jeg læser det som om, at du overvejer at starte et seniorkollektiv på den 3800 kvm store grund. Men vil du etablere et nyt byggeri på grunden og sælge den til de ældre, så de kan stifte en andelsboligforening? Eller ville du blot leje ud?
Nu ved jeg ikke, hvor i landet du befinder dig, men eksempelvis KAB hjælper private og kommunale aktører med at opføre almene seniorbofællesskaber: https://www.kab-bolig.dk/om-kab/by-og-boligudvikling/seniorbofaellesskaber
Bedste hilsner
Daniel – Andelsportal.dk
Hej!
Jeg har hørt et sted, at hvis en lejer (fra før foreningen gik fra leje til andel) fraflytter og lejligheden så sælges som andel skal den sælges til lavere pris som “første gangs køb”? er det rigtigt?
Mvh,
KL
Hej KL
Tak for din kommentar. Dette spørgsmål kræver teknisk og faglig rådgivning, så derfor vil jeg anbefale, at I kontakter en administrator eller boligadvokat. Vi sidder kun med den redaktionelle del herinde.
De bedste hilsner
/Nynne – Andelsportal.dk
Hvis man har et andelssommerhus, og man ønsker at udvide andelskredsen, kan man så udvide med at købe et tilstødende sommerhus og lægge dem sammen?
Hej Martin
Tak for din kommentar. Faktisk har vi ingen juridiske rådgivere siddende herinde, da vi formidler journalistisk indhold om andelsboligmarkedet – dog ikke målrettet sommerhuse. Du bør derfor tage fat i en boligadvokat eller dit pengeinstitut for konkret rådgivning.
De bedste hilsner
/Nynne – Andelsportal.dk
1. Er der en max størrelse på, hvor store nybyggede andelsboliger må være?
Kan det fx. være 6 styk af 180m2?
2. Er der et minimum antal boliger, der skal være i en andelsboligforening?
Kan det fx være 3 boliger?
3. Kan andelsboligforeningen optage realkreditlån?
Hej Jens,
Jeg vil foreslå dig at tage kontakt til Kommunen i det område, du vil bygge i og ligeledes et realkreditinstitut for at blive sat ind i de økonomiske regler, der i forbindelse med stiftelse af andelsboligforening.
Bedste hilsner
Maria – Andelsportal.dk
Hej, jeg ser ofte svar om, at fælleseje er mere fordelagtigt, hvis man kun er 4 personer, der ønsker at stifte en andelsforening. Hvad er forskellen på at få finansieret en andelsforening versus at have en ejendom som fælleseje? Hvad er der ellers af forskelle?
Er det dumt ikke at være interesseret i, hvor meget ejendommen måske kan sælges for i en fjern fremtid, f.eks hvis det er et oldekolle, og vi forventer at blive boende resten af livet? I den sammenhæng er den månedlige udgift langt mere interessant. Samt muligheden for at sælge sin egen andel, hvis man ikke finder sig til rette i fællesskabet.
Hej Pernille
Jeg har faktisk lige sendt dig en mail, men tak for din kommentar 🙂
Jeg vil klart anbefale jer, at I går i dialog med banken, så de kan rådgive jer i forhold til finansielle fordele, ulemper, indskudsmuligheder m.m. På Andelsportal.dk har vi et samarbejde med Danske Bank, hvor de yder uforpligtende rådgivning. Det kan du læse mere om her: https://www.andelsportal.dk/tilbud-paa-andelsboliglaan/
Held og lykke med projekt boligfællesskab.
De bedste hilsner
Nynne – Andelsportal.dk
Hej
Vi er en lille ejendom med 7 lejemål. Vores udlejer har ved konturs fået sat ejendommen til salg og i den forbindelse har vi lejer fået tilbudt at købe ejendommen til andelboligforening. Hvad sker der hvis ikke alle 7 vil være med? kan man godt købe den uden accept fra alle? og hvis ja, hvad sker der så, med de lejligheder der ikke vil være med, hvem ejer dem?
Hej Christina,
Tak for din henvendelse. Det lyder spændende, at I har fået tilbudt at købe ejendommen og stifte jeres egene andelsboligforening. Det er tilbudspligten i lejeloven, der gør det muligt at I kan købe ejendommen og stifte jeres egen andelsboligforening. I lejelovens § 100, stk. 1, er det beskrevet, at en ejer af ejendommen skal tilbyde sine lejere at overtage ejendommen på andelsbasis, såfremt ejendommen består af mindst 6 beboelseslejligheder. Er der erhvervslejemål i ejendommen, er tallet minimum 13 beboelseslejligheder.
Mindst halvdelen af lejerne i ejendommen skal stemme for købet, for at det kan gennemføres. Typisk vil de som ikke ønsker at opkøbe ejendommen og stifte en andelsboligforening få lov til at blive i foreningen som lejere – nu til andelsboligforeningen.
Bedste hilsner
Maria – Andelsportal.dk
Hej
Vi vil gerne købe en lystejendom sammen med vores søn og svigerdatter. Vi har overvejet om det er muligt at lave det som en andel, hvor vi deler gården mellem os. Vi vil på den måde ikke være låst hvis det ene par ønsker at flytte igen. Er det muligt og hvad kræver det ?
Mvh Tine
Hej Tine
Tak for din kommentar. Jeg vil anbefale dig, at du går i dialog med banken, da de kan give den juridiske rådgivning i forhold til ejerforhold og finansiering.
De bedste hilsner
/Nynne – Andelsportal.dk
Hvis man etablerer en andelsforening omkring et sommerhus, er der så et sted hvor foreningen skal registreres i det offentlige system, eller er det blot protokollen fra den stiftende GF. og efterfølgende referater som er dokumentation?
Hilsen Bo
Hej Bo
Tak for din kommentar. Hvis det drejer som en typisk andelsboligforening, så er det obligatorisk at CVR-registrere jeres nye andelsboligforening jf. andelsboligloven. ABF har lavet en guide til dette, som du finder her: https://www.abf-rep.dk/lov-og-fakta/andelsboligbegrebet/cvr-nummer/
Hvis det drejer sig om et enkelt sommerhus, som forskellige parter skal have en andel i, så er det en anden sag. Her vil jeg anbefale, at du går i dialog med din bank om, hvad proceduren er for dette. Banken kan også hjælpe med de juridiske, hæftelsesansvar og besvare spørgsmål og relevante forsikringer.
De bedste hilsner
/Nynne – Andelsportal.dk
Hej
Vi har stiftet en andelsbolig hvor vi tidligere har været lejer og har købt vores andel på samme betingelse som lejekontrakt hvor vi har brugsret til have.
Nu vil andelsforeningen gøre det til fællesareal kan de det?
De bedste hilsner
Fie
Hej Fie,
Tak for din henvendelse. Da dit spørgsmål kræver en juridisk vurdering af vedtægter samt købsaftale, så vil jeg anbefale, at du kontakter foreningen administrator eller en boligadvokat med dit spørgsmål. Jeg kan dog henvise til dette brevkassespørgsmål, hvor en ekspert har kommenteret på en lignende situation:
https://www.andelsportal.dk/brevkasse/inddragelse-af-faellesareal/
Her står, at “inddragelse af fællesarealer ikke er en bestyrelsesbeslutning men en generalforsamlingsbeslutning.”
Bedste hilsner
/Nynne – Andelsportal.dk
kan Man lave almen nyttige boliger om til en andelsbolig’ ??? Og i så fald hvordan gør man dette? Og hvad skal der til. Mvh Helle
Hej Helle
Tak for din henvendelse. Som det står her i guiden findes flere forskellige indgange til at stifte en andelsboligforening. Hvis almene boliger skal omlægges til andelsboliger kræver det, at du samler en initiativgruppe og finder en udlejningsejendom, som I kan købe eller tilbydes at købe. Hvis du bor til leje i dag og gerne vil stifte en andelsforening, skal du kontakte udlejer og høre, om han vil sælge ejendommen. Der skal være tilslutning fra mindst halvdelen af lejerne for at stifte andelsboligforeningen.
Jeg anbefaler, at du søger rådgivning i banken, hvis stiftelsen bliver aktuel. Yderligere relevante tjeklister til stiftelse finder du i guiden.
God fredag.
Bedste hilsner
/Nynne – Andelsportal.dk
Hej, kan man
1) splitte en eksisterende andelsforening op, så der ønsker at eje deres eget hus kan det mens de resterende kan forblive en andelsforening?
2) oprette en andelsforening med huse man ejer og lade dem blive til andelshuse?
Vi er en andelsforening som er delt midt over i spørgsmålet om andel eller ejer og søger en mindelig løsning.
Hej Martin,
Der er mange regler og juridiske spørgsmål, som I skal tage stilling til i konverteringen fra andelsboliger til ejerboliger. Jeg vil derfor anbefale, at I tager kontakt til en kyndig advokat for at gribe sagen korrekt an.
Jeg har fundet et lignende spørgsmål i vores brevkasse med svar fra en boligadvokat. Du kan se svaret her: https://www.andelsportal.dk/brevkasse/omdannelse-af-andelsboligforening-til-ejerforening/
Her påpeges, at udgangspunktet i ejerlejlighedsloven er, at ejendomme tilhørende andelsboligforeninger ikke kan udstykkes til ejerlejligheder.
Men er der tale om en bebyggelse, der kan udstykkes ikke til ejerlejligheder, men til parcelhuse (typisk rækkehuse) er der ikke noget til hinder for at opløse foreningen og udstykke.
I skal dertil have en generalforsamlingsgodkendelse, der omhandler at der arbejdes med opløsning af foreningen.
Bedste hilsner
/Nynne – Andelsportal.dk
Hejsa. Vores andelsforening blev stiftet i 2004. Den tidligere ejer af ejendommen, der var lejemål, havde renoveret badeværelset i 87 ulovligt. Badeværelset blev renoveret igen af andelshaver i 2014 – også ulovligt – og der kom herefter vandskade hos underboen. Badeværelset er fortsat ulovligt/ikke blevet lovliggjort af andelshaver og forsikringen vil ikke dække skaderne, da renoveringen i 2014 ovenpå det gamle badeværelse er ulovlig. Kan foreningen stilles til ansvar for lovliggørelsen af 2014 badeværelset og for skaderne på underboens badeværelse? Det nye ulovlige badeværelse blev bygget direkte ovenpå det gamle uden bl.a. vådrumsmembram og korrekt afløb. Andelshaveren boede til leje i lejligheden (den nuværende andelsbolig med ulovligt bad) i 86, da badeværelset blev renoveret ulovligt af udlejer. På forhånd tak for hjælpen. Mvh
Julie
vi har 9 opgang og 9 køkkentrapper.
vi har en fast vicevært til 440.000.kr om året og dertil kommer snerydning oveni på 30.000.kr er det normalt at have en fast vicevært til så lille andelsforening.
Nu snakker jeg om At vi bor i AB Thyradanebod. Prøv og se vores budget:
INDTÆGTER:
Budget 2015/16
Regnskab 2014/15
Budget 2014/15
Boligafgift
10.340.646
10.374.251
10.334.911
Tomgang uden dækning
(600.000)
Lejeindtægt, beboelse
992.000
1.014.884
1.114.500
Lejeindtægter, erhverv
35.000
51.669
54.000
Antenne
43.000
40.666
41.800
Vaskeri
34.000
34.056
35.000
Renteindtægter GI
20.000
20.715
20.000
Andre indtægter
–
92.874
100.000
I alt
10.864.646
11.629.115
11.700.211
UDGIFTER:
Ejendomsskatter og renovation
565.000
547.983
544.000
Vand
305.000
302.017
300.000
Forsikringer
126.000
124.865
115.000
El
140.000
136.389
127.000
Ejedommservice
120.000
115.423
22.000
Container mv.
–
–
3.000
Anden renholdelse/snerydning
30.000
30.212
12.000
Vicevært
400.000
399.894
400.000
Diverse
40.000
–
40.000
Tab v/lejeledighed
160.000
128.247
160.000
Vurderinger
–
–
20.000
Skadedyrsbekæmpelse
12.500
11.983
12.500
Kontingent ABF
20.000
19.432
14.000
Telefon/telefontilskud
30.000
28.743
30.000
Bestyrelsesmøder/generalforsamlinger
5.000
344
5.000
Administrationshonorar
156.600
156.600
158.000
Advokatsalær
175.000
20.870
25.000
Målerpasning -varme
35.000
46.299
32.000
Revision
35.000
23.750
44.000
Porto, gebyrer, dataløn mv.
15.000
13.134
8.000
De grønne bude mv.
15.000
13.208
11.000
Repræsentation
–
1.209
–
Kontorholdstilskud, tlf.penge
7.000
7.000
7.000
Ingeniør, arkitekt rådgivning mv.
65.000
38.129
125.000
Printer, domænenavn
15.000
15.169
12.000
Fester/kurser
15.000
10.204
15.000
Indvendig vedligeholdelse
60.000
–
60.000
Vedligeholdelse
950.000
946.348
1.095.000
Renteudgifter kreditter i bank
845.000
–
–
Renter og bidrag kreditforening
8.602.000
8.286.908
8.260.000
Udgifter i alt
12.944.100
11.424.360
11.656.500
Over-/underskud
(2.079.454)
204.755
43.711
Likviditetsbudget:
Kredit
43.000.000
Træk på kredit 28.2.2015
(36.027.661)
Likviditet 1.3.2015
6.972.339
Årets budgetterede underskud
(2.079.454)
Likviditet 28.2.2016
4.892.885
Driftsbudget for tiden 1.3.2015-28.02.2016
Andelsboligforeningen Thyra Danebod
Er det for meget i løn til en vicevært på 9 opgange, han er lige steget til 440.000.kr + snerydning
Er det normalt og bestyrelsen har telefoni m.m. for 30.000.kr
Er der nogen kommentar til vores regnskab
Hej
I kører jeres forening i sænk. Pas på med viceværten, det er en mega høj løn han får.
Jeg har været vicevært, for 6 trapper ingen køkkenetrapper, 6100 kr. Pr måned før skat.
Sig til hvis han holder op, så vil jeg gerne overtage ? og bestyrelse, hvad skal de med telofoni for 30.000 kr?
Hilsen
Victoria
Hejsa
Bor i en ejendom, som vores udlejer gerne vil sælge, men hvad kræver det økonomisk, at omdanne det til en andelsforening, thi jeg tænker at der jo skal penge på bordet for at købe ejendommen, og jeg ved at det bestemt ikke er alle, der har til at kunne bidrage med sådan en sum, ved at vores ejendom er sat til salg for knap 5 mio. Derud over ved jeg at den trænger til udskiftning af bla. vinduer mv. Ved at de andre der bor her, også har drømmen om at kunne købe ejendommen. Men hvordan griber man det an ?
Hej Katrine,
Mange tak for din henvendelse. Til at starte med, er det en god idé, at man undersøger hvor stor tilslutningen i ejendommen er. Hvor mange ønsker at stifte en boligforening? Hvad angår det økonomiske bør du tage dialog med en bank. Vi har et samarbejde med Nordea Boligforeninger, som har stor erfaring med stiftelser. Du kan finde deres kontaktoplysninger her: https://www.andelsportal.dk/nordea/ og tage en uforpligtende snak om jeres muligheder og økonomien.
/Maria – Andelsportal.dk
Hej
Vi er 4 familier der overvejer at købe en stor villa for derefter at oprette 4-5 andele. Du skriver et sted at der skal være min 10 andele.
Men er det muligt med 4-5? Eller er det muligt at udmatrikulere og så lave ejerlejligheder i stedet og er dette ag foretrække??
De bedste hilsner
Marie
Hej
Kan der etableres oldekolde/ andelsboliger på en landejendom ? Vi tænker på at købe en nedlagt gård med ca 5/8 ha jord/ skov , må vi opføre 6 huse som andelsboliger på grunden ?
Hej 🙂
Vi har opført 8 mindre huse på 125 m2. og vi påtænker at bygge yderligere 7. De var oprindelig tænkt til salg, men er der en ide i at etablere en andelsboligforening og udbyde dem som andelsboliger?
Kære Ulrik,
Tak for din henvendelse. Det lyder som en god idé at etablere en andelsboligforening og udbyde de syv nye boliger som andelsboliger. Jeg vil anbefale, at I starter med at tage kontakt til en boligadvokat og hører om mulighederne.
Med venlig hilsen
Ida – Andelsportal.dk
Hej
Håber I kan hjælpe.
Vores ejendom er netop sat til salg og vi overvejer at stifte en andelsboligforening.
Vi er 16-17 lejere inkl. et erhvervslejemål og en del klubværelser.
Hvor mange % skal sige ja før man kan danne en forening. Er det antal lejere eller % m2?
Udlejer har længe haft ønske om at sælge ejendommen (uden vores viden) og derfor er ret så mange af lejlighederne tomme.
– 3 tomme uden lejer
– 2 netop opsagt af udlejer – på trods af lejer har boet et årti i ejendommen.
– 3 fremlejet af udlejer og hans børn selv (De har ikke boet i huset i år).
Vil alle disse lejligheder tælle som nej i sælger favør eller som ja i vores favør?
Og hvordan tæller klubværelserne – der er 9 og de er alle blevet opsagt og fraflyttet.
Ser frem til at høre fra jer.
Hej,
Hvor mange andelshavere skal der minimum være for at starte en Andelsboligforening?
Kan et tofamiliershus laves om til en andelsforening, og ville dette være smart i forhold til skattebesparelsen, fremfor at eje huset selv?
Hej Elius,
Lasse fra Nordea Boligforeninger svarer følgende: Vi ser typisk, at nye andelsboligforeninger som minimum består af 10 lejligheder – Og at en 7-8 af de lejligheder ønsker at gå fra at være lejere til andelshavere. Vi stifter sjældent foreninger der er mindre end dette. Et tofamiliershus ville jeg hellere eje, idet belåningsmulighederne privat og handelsværdien på ejerboliger er at foretrække.
Spørgsmålet er meget interessant. Svaret kunne også bygge på et mere objektivt grundlag ; dvs. begrænsede lånemuligheder og manglende rentefradragsret versus fritagelse for ejendomsværdiskat. Med stigende ejendomsværdiskatter og forventninger om et permanent lavrentemiljø, kan jeg godt se andelsboligforeningen som ejerform være interessant for f.eks. et minikollektiv.
Hvad sker der med andelsforeningens formue, når en lejebolig bliver lavet om til andelsbolig i en forening som allerede er stiftet? Lægges den nytilkomne andelshavers indskud oveni foreningens formue således at den nye andelshaver ejer den del af foreningen som hun/han bidrager med ?
Lasse Andersen fra Nordea Boligforeninger svarer følgende:
Hej Jan
Når en lejebolig omdannes til en andelslejlighed, skal den nye andelshaver typisk indbetale, hvad der svarer til andelskronen i foreningen. Indskuddet vil blive tillagt foreningens samlede formue. Den nye andelshaver kan sælge til den andelskrone han har købt til, indtil generalforsamlingen vedtager en ny andelskrone – Typisk på den ordinære generalforsamling som afholdes en gang om året.
/Lasse – Nordea Boligforeninger
Hvordan får man en bank til at låne til nyoprettelse af andelsboligforening til bofællesskab?
Vi er 9 voksne der gerne vil starte et bofællesskab.
Hej Ronni,
Lasse Andersen fra Nordea Boligforenigner giver følgende svar:
Når vi som bank skal vurdere om vi kan låne penge til et bofællesskab, så er det altafgørende at man som stifter har udarbejdet et troværdigt og gennemarbejdet stiftelsesgrundlag. Der skal bl.a. udarbejdes:
– Et købsbudget, der viser hvordan ejendomshandlen finansieres.
– Et driftsbudget, der viser indtægter, udgifter og helst et overskud.
– Vedtægter, som regulerer forholdet mellem beboerne.
Vi anbefaler altid, at man som stifter allierer sig med en advokat og får hjælp til at udarbejde vedtægter. Advokaten kan hjælpe jer med, at få stillet nogle regler op for de potentielle problemstillinger og konflikter som kan opstå med tiden. F.eks. hvad sker der, hvis en af beboerne vil flytte? Hvad sker der, hvis ejendommen stiger i værdi? Osv.
Derudover skal man være forberedt på, at alle beboere skal stille med et betydeligt indskud, på ca. 10-20 % afhængigt af ejendommen, handelspris, mv. Beboerne skal også være villige til at hæfte personligt helt eller delvist for lånet.
Viser 0 af 47 kommentarer