Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Tømrermester RFA

Støjende nabo? Sådan håndterer du det

Oplever du, at din nattesøvn bliver forstyrret af en larmende nabo? Eller bliver dine weekender præget af højlydt aktivitet fra morgen til aften? Støj er en uundgåelig del, når man bor tæt sammen, men det kan begrænses. I en andelsboligforening er der flere måder at skabe en mere rolig hverdag på – både gennem dialog, fælles retningslinjer og praktiske løsninger.

Hvad er nabostøj?

Nabostøj kan komme i mange former. Det drejer sig ofte om lyde, vi selv er vant til i vores egen bolig, men som bliver forstyrrende for naboen. Det kan være lyden af en vaskemaskine, der centrifugerer og mest mærkes af underboen, eller børns leg, som ikke nødvendigvis vækker samme begejstring hos naboerne. På samme måde kan musik fra et stereoanlæg opleves som behagelig af ejeren, men som støjende for dem, der bor ved siden af.

Nabostøj kan både skyldes tekniske installationer og beboernes daglige aktiviteter, men bygningens konstruktion og lydisolering spiller også en afgørende rolle for, hvor meget lyden forplanter sig – og dermed hvor generende det bliver for naboerne.

Sådan kan du forebygge og håndtere nabostøj

For at mindske risikoen for konflikter omkring nabostøj anbefales det at tage proaktive skridt:

  • Kommunikation: Tag en åben og respektfuld dialog med din nabo om støjgenerne. Ofte er naboen ikke bevidst om, at deres adfærd forstyrrer andre.
  • Skab et naboskab: Opbygning af positive relationer til naboerne kan gøre det lettere at tage fat i potentielle problemer, inden de udvikler sig til konflikter.
  • Udarbejd fælles retningslinjer: Udvikl et fælles kodeks for godt naboskab i foreningen, der indeholder klare retningslinjer for acceptabel adfærd og støjniveauer.
  • Del kontaktinformationer: Ved at have hinandens kontaktoplysninger kan beboerne hurtigt kommunikere om akutte støjproblemer eller andre udfordringer.
  • Undgå unødvendige klager: Overvej altid at tage en direkte dialog med naboen, før du indgiver en formel klage til bestyrelsen.
  • Brug en konfliktmægler: Hvis en konflikt eskalerer, kan det være gavnligt at inddrage en neutral tredjepart, såsom en professionel konfliktmægler, for at finde en løsning.

Vigtigheden af et godt naboskab

Et stærkt naboskab er fundamentet for en velfungerende andelsboligforening. Når beboerne engagerer sig i fællesskabet, deltager i fælles aktiviteter og respekterer hinandens behov, reduceres risikoen for konflikter markant. Et positivt naboskab bidrager ikke kun til trivsel, men også til en mere harmonisk og attraktiv boligforening.

Få hjælp til konflikthåndtering

Flere organisationer tilbyder støtte og vejledning i konflikthåndtering. Center for Konfliktløsning har siden 1994 arbejdet for fredelig konflikthåndtering mellem mennesker, bl.a. i organisationer og foreninger. De tilbyder kurser, supervision og sparring til både enkeltpersoner og grupper.

Hvis du er medlem af ABF, kan du få gratis konfliktløsning gennem dem. Det kan være en god mulighed, hvis nabostøj eller andre uoverensstemmelser skaber spændinger i foreningen.

En aktiv og synlig bestyrelse

En aktiv bestyrelse spiller en vigtig rolle i at håndtere nabostøj ved at tage initiativ til fælles dialog, vejledning og eventuelle retningslinjer for støjniveau, så der skabes en god balance mellem hensyn og trivsel for alle beboere.

Bestyrelsen spiller også en vigtig rolle i at fremme et godt naboskab og styrke relationerne mellem andelshaverne. Der er mange måder at understøtte et positivt fællesskab på. Nogle foreninger har et fast kodeks for, hvordan beboerne omgås hinanden, herunder modtagelsen af nye andelshavere. Andre vælger at byde tilflyttere velkommen personligt og følger op på deres oplevelser af den første tid i foreningen. Derudover kan bestyrelsen synliggøre foreningens værdier og retningslinjer for naboskab, så både nuværende og potentielle andelshavere får et klart indblik i fællesskabets forventninger.

Sådan klager du over nabostøj

Hvis din nabo ikke overholder foreningens vedtægter eller husorden, og hverken dialog eller skriftlig henvendelse har hjulpet, har du mulighed for at indgive en klage over adfærden – herunder gentagen eller urimelig nabostøj.

Proceduren for at klage som andelshaver minder om proceduren for lejere, men i stedet for at kontakte et nævn skal du henvende dig til andelsforeningens bestyrelse. For andelshavere findes der ikke et specifikt klagenævn, så eventuelle tvister skal behandles direkte i boligretten. Processen og kravene til dokumentation er dog de samme. Det betyder, at det kan være en god idé at føre en log over støjgener, tage lydoptagelser eller få vidner, hvis det bliver nødvendigt at dokumentere problemet.

Andelsforeningens vedtægter indeholder ofte bestemmelser om, at en andelshaver kan ekskluderes, hvis reglerne i vedtægterne ikke overholdes. Det kan dog være en længerevarende proces, så det anbefales altid først at forsøge en konstruktiv dialog eller tage kontakt til bestyrelsen for vejledning.

6 gode råd: Sådan bliver du en god nabo – også når det gælder støj

Vær imødekommende

Et godt naboskab starter med noget så simpelt som en hilsen. Et smil, et nik eller et venligt “hej” viser, at du anerkender og respekterer dine naboer. Når I har en positiv relation, bliver det nemmere at tage en dialog om støj eller andre udfordringer.

Deltag i fælles arbejdsdage

Når du er aktiv i fællesskabet, opbygger du gode relationer til dine naboer. Dette gør det lettere at tage hensyn til hinanden – også når det gælder støj, fester eller andre ting, der kan påvirke hverdagen.

Vær hjælpsom

Små tjenester, som at tage naboens pakke ind eller hjælpe med affaldssortering, kan skabe en god stemning i opgangen. Et godt naboskab gør det lettere at tage en venlig snak, hvis der opstår støjgener.

Tænk over lydniveauet

Musik, højrøstede samtaler eller trin på trægulve kan være generende – især om aftenen eller tidligt om morgenen. Overvej at bruge tæpper, filtdutter på møbler eller lydisolerende gardiner for at mindske støjen.

Informér om renoveringer og fester

Skal du holde fest eller renovere? Giv dine naboer besked på forhånd, f.eks. med en seddel i opgangen eller en besked i deres postkasse. Det skaber forståelse og giver dine naboer mulighed for at forberede sig.

Vis hensyn til fællesarealer

Trappeopgange og gårdmiljøer er fælles for alle, så prøv at holde støjniveauet nede – især sent om aftenen. Hvis du kommer hjem sent, kan du f.eks. dæmpe lyden af trin og samtaler, så du ikke forstyrrer dine naboer.

Center for Konfliktløsning i København tilbyder gratis og anonym rådgivning til både bestyrelser og andelshavere i andelsboligforeninger. Mere information kan findes på Center for konfliktløsnings hjemmeside

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

8 kommentarer

Berit Schilling

Hej jeg har et problem med min overbo, som har stået på i årevis.
Placeringen af hendes vaskemaskine og tørretrumle, de er placeret på badeværelset, som er udvidet, så de står inde over et af mine værelser.
De køre ca. 40-50 timer om ugen i al den tid støjer de nede i min lejlighed .
Tørretrumlen køre 7-8 timer af gangen 5 gange om ugen, bare når jeg er hjemme.
Jeg har prøvet at tale med hende om problemet, men hun siger bare at hun gerne må vaske og tørre fra morgen til aften. Jeg har talt med bestyrelsen flere gange og klaget, hun fik to klage breve men intet er sket. Nu siger bestyrelsen bare at det kan de ikke gøre noget ved og jeg kan flytte.
Hvad skal jeg gøre og hvad kan jeg gøre? Desværre er min andel ikke meget hver og min økonomi lille har undersøgt med at flytte. Med venlig hilsen Berit Schilling

Hej Berit

Tak for din kommentar. Sikke en ærgerlig situation og trist, at dialog ikke er vejen frem. Normalvis ville vi netop anbefale, at du gik i dialog med overboen og bestyrelsen, hvilket du jo desværre ikke fik meget ud af. Vi kan henvise til denne guide om emnet: https://www.andelsportal.dk/nyheder/konflikthaandtering-andelsbolig/

Guiden indeholder også informationer til Center for Konflikthåndtering, der rådgiver i disse sager.

De bedste hilsner
/Nynne – Andelsportal.dk

Carl Peter Skytte

Hvor skal jeg klage over et autoværksted, der anvender en compressor, som ikke er støjdæmpet. Det generer 24 boliger hver dag — også i weekends ???????????????????

Hej Carl Peter

Tak for din kommentar, og sikke en omgang med støjgenerne. Jeg vil anbefale, at I tager dialogen op på en generalforsamling, da erhvervsandele skal følge andelsboligforeningens vedtægter. Det betyder, at hvis foreningens vedtægter sætter snævrere grænser for den tidsmæssige udnyttelse af andelen i forhold til støj, så skal de i udgangspunktet respektere den begrænsning det medfører.

De bedste hilsner
/Nynne – Andelsportal.dk

Kære Benjamin

Jeg har en underbo som larmer om natten, det er vilkårligt hvilke tidspunkter det er, og hvilke dage. Han drikker en del og jeg vil mene at han er psykisk ustabil. Larmen kommer fra lyde han laver (jammer) og ved at slå på ting i sin lejlighed. Han er meget gammel, og jeg har forsøgt for flere år siden at klage til boligforeningen, han fik en klage men ligemeget hjalp det. Jeg har også fortalt ham flere gange at det er til gene at han larmer om natten når jeg sover. Så sent som kl 03 i går vågnede jeg op og hørte ham jamrer. Jeg tror han skal have medicin for sin lidelse, og alkoholen gøre det være. Hvad kan jeg ellers gøre, min nattesøvn skal ikke forstyrres af en mentalt ustabil underbo.

Kære Benjamin. Jeg ved ikke, om denne kommentarmulighed også er til for at bede om råd. Jeg er bestyrelsesmedlem i en andelsforening, hvor det for to naboer er gået helt skævt. Overboerne – et par med en lille baby – er meget ulykkelige og græder hver dag over underboens støj – højt musik, både på anlægget og på elklaver, guitar og sang. De startede med direkte venskabelig henvendelse til underboen. Underboens oplevelse er, at overboen er for fintfølende, at de overdramatiserer og chikanere med deres henvendelser nu på mail og messenger. Jeg påtænker at indkalde til hastebestyrelsesmøde, men er i tvivl om hvordan jeg skal gribe det an. Underboen er med i bestyrelsen. Ved du om det generelt, rent retningliniemæssigt, kan være på sin plads, at tage emnet op i bestyrelsen men udelukke underboens deltagelse? Vil du anbefale, at alle foreningens beboere lytter til lydniveauet i underboens lejlighed og dernæst hos overboen og herefter vurderer, om klagen er berettiget eller ej. Det vil jo blive meget subjektivt for hver enkelt beboer. Eller har du evt andre råd. Der er ikke og har ikke før været andre lydproblematikker i foreningen de sidste 11 år. Mvh. Sarah.

Maria CarlsenMaria Carlsen

Kære Sara,
Tak for din henvendelse. Vi er ikke rådgivere, men jeg skal prøve at svare på din henvendelse.
Umiddelbart vil jeg mene at I sagtens kan tage en henvendelse op i bestyrelsen, men I bør gøre det på lige fod med alle andre henvendelser. Altså I kan ikke ekskludere ham fra bestyrelsesmødet – det kan meget vel resultere i en konfliktoptrapning. I stedet bør I lade ham være med til mødet, men være opmærksomme på, at han er inhabil i den pågældende sag.
Jeg har aldrig hørt om denne test, som I foreslår hvor alle beboere skal være med til at vurdere lydniveauer – det lyder som en lidt svær øvelse. I stedet bør I overveje om i i foreningen skal have en form for husorden – det er der mange foreninger der har – og med den kan man i fællesskab definere hvilke aftaler I vil have i foreningen.
Alternativt kan I kontakte center for konfliktløsning for at få vejledning.
Jeg håber, at du kan bruge svaret.
/Maria – Andelsportal.dk

Viser 0 af 8 kommentarer