Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Rohde & Hansen Ejendomsservice ApS

Udskydelse af ejendomsvurderinger, men ingen ny tidsplan for andelsboligforeninger

De offentlige ejendomsvurderinger er udskudt for sjette gang! Meget tyder på, at vurderingen af andelsboligforeningernes ejendomme derfor også er udskudt endnu et år.

Onsdag d. 2. september 2020 skete det igen: En pressemeddelelse bekræftede, hvad mange allerede havde frygtet: De offentlige ejendomsvurderinger blev udskudt endnu en gang.

Det betyder, at den første del af ejendomsvurderingerne, som skulle udkomme til private boligejere i løbet af 2020 nu er udskudt til sommeren 2021. Andelsboligforeningerne, der i forvejen er bagerst i køen, skal altså væbne sig med endnu mere tålmodighed.

Udskydelse ovenpå corona

Det er sjette gang, at ejendomsvurderingerne bliver udskudt.

Allerede mandag d. 31.8.2020 kunne flere medier berette, at direktøren i Udviklings- og Forenklingsstyrelsen, Andreas Berggreen, stoppede med øjeblikkelig virkning. Direktøren havde hovedansvaret for de nye ejendomsvurderinger og samme dag blev Folketingets skatteordførere indkaldt til en briefing. Mange begyndte derfor allerede mandag at gisne om, at der var tale om endnu en udskydelse.

Og ganske rigtigt, skatteminister Morten Bødskov (S) udskød i går de nye offentlige ejendomsvurderinger. Her meddelte han, at de sidste ”nye vurderinger” først forventes at komme med i det nye system i 2025.

Årsagen er ifølge ministeren problemer med it-systemet og samtidig er styrelsen blevet udfordret af hjemsendelser i forbindelse med COVID-19.

Ingen officiel udmelding om andelsboligforeningernes ejendomme

Andelsportal.dk har rettet henvendelse til Vurderingsstyrelsen, som oplyser, at der endnu ikke foreligger en ny tidsplan for hvornår de offentlige ejendomsvurderinger vil udkomme og det derfor også er uklart, om vurderingerne af erhvervsejendomme er udskudt. Andelsboligforeninger, der hører med under erhvervsejendommene, kan altså ikke få en præcis udmelding.

I den oprindelige tidsplan lå andelsboligforeningernes ejendomme ”bagerst i køen” og tidligst i 2021 kunne de forvente, at der blev foretaget en ny vurdering af deres ejendomme. Selvom der ikke er meldt noget officielt ud om lige præcis vurderingerne af erhvervsejendommen, så antager de fleste, at andelsboligforeningernes ejendomme højst sandsynligt bliver udskudt med endnu et år. Får andelsboligforeningerne en ejendomsvurdering i løbet af 2022 er der mange foreninger, der først i løbet af 2023 kan justere deres andelskrone efter den nye vurdering.

Hvad betyder ejendomsvurderingerne for andelsboligforeningerne?

En ejendomsvurdering er Skattemyndighedernes skøn over ejendomsværdi, grundværdi og eventuelt fradrag for forbedringer. Ejendomsvurderingen har stor betydning for de andelsboligforeninger, der benytter den offentlige ejendomsværdi til at sætte deres andelskrone og dermed bestemmer de enkelte andelsboligers værdi.

Du kan blive meget klogere på ejendomsvurderinger efter boligaftalen i artiklen: Ejendomsvurderinger af andelsboligforeninger: Hvad er op og ned?

Utilfredsstillende med endnu en udskydelse

Flere parter på andelsboligmarkedet er utilfredse med udskydelse. 35 procent af landets andelsboligforeninger benytter den offentlige ejendomsvurdering til at værdiansætte deres andelsboligforening. De foreninger benytter stadig en ejendomsvurdering, der blev fastfrosset tilbage i 2012. Mange andelsboligforeninger har også valgt at skifte til valuarvurderinger, fordi vurderingerne fra 2012 er stærkt forældede.

”ABF skriver i en pressemeddelse: Andelshaverne bliver mere eller mindre stavnsbundet – fordi de ikke får del i den værdistigning, der har været siden 2012. Dermed får de ringere økonomisk mulighed for at komme videre på boligmarkedet, f.eks. når en familieforøgelse kræver en større bolig.”

Samtidig påpeges det, at de udskudte ejendomsvurderinger både skaber utryghed om grundskyld og samtidig stopper mange andelsboligforeninger med at energirenovere.

Hold dig orienteret på Andelsportal.dk

På Andelsportal.dk får vi mange henvendelser fra andelshavere og bestyrelsesmedlemmer, der søger informationer om det kommende vurderingssystem. På Andelsportal.dk holder vi os løbende opdateret og udgiver nye artikler så snart, der er noget nyt om de offentlige ejendomsvurderinger.

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

2 kommentarer

AvatarJørn Faurschou

Findes der specielle regler for små andelsboligforeninger (4 boliger)
Især med hensyn til ejendomsvurderinger og (blackstone loven).

Viser 0 af 2 kommentarer