Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Altan.dk

Det kan blive sværere at sælge andelsboligen i fremtiden

Skærpede lånekrav og højere boligpriser betyder, at salgstiderne på andelsboliger i hovedstadsområdet er på vej op. Det viser tal fra ejendomsmæglerkæden Home. Men er det glohede andelsboligmarked ved at være brændt ud? Bliv klogere på udviklingen her.

På Andelsportal.dk har vi løbende skrevet om den rivende efterspørgsel på andelsboliger i særligt storbyerne. Faktisk tog det blot 40 dage i gennemsnit at sælge en andelsbolig i hovedstadsregionen i 2018. Det var knap en måned hurtigere end en ejerlejlighed. Men nu tyder meget på, at tiderne er ved at skifte.

Salgstiderne er på vej op

Tal fra ejendomsmæglerkæden Home peger på, at der går længere mellem de hurtige andelsboligsalg i hovedstaden. Salgstiden på andelsboliger er på vej op, og det sker efter adskillige år, hvor flere og flere andelshavere har droppet ejendomsmægleren og solgt boligen selv, eller via foreningens interne ventelister.

Ifølge Home kan de længere salgstider betyde, at flere andelsboliger kommer forbi en mægler igen, og dermed sættes til offentligt salg i fremtiden.

”2019 kan blive året, hvor salgskurven vender for ejendomsmæglerne, ” siger senior kommunikationskonsulent Michael Dalsager i Home.

Sidste år nåede udbuddet af andelsboliger et nyt lavpunkt. Blot 333 andelsboliger blev sat til offentligt til salg i 2018 i Hovedstadsområdet, og salgstiden på andelsboliger var i Region Hovedstaden i gennemsnit 40 dage sidste år. Til sammenligning tog det i 2013 dobbelt så mange dage at sælge en andelsbolig i hovedstadsområdet, nemlig 89 dage.

– Tal fra Boliga og Home

Svaret kan findes i de skærpede krav til egenbetaling

En væsentlig grund til de længere salgstider kan findes i de skrappere lånekrav som købere af andelsboligerne møder efter et nyt lovkrav sidste år. Købere af en andelsbolig skal nu stille med en egenfinansiering på mindst 5 procent af den tekniske værdi af boligen – og ofte mere – førend de kan blive godkendt til et banklån. Et krav, der har gjort det sværere og mere langsommeligt at sælge nogle af andelene, og som trækker salgstiderne opad igen, fordi der skal arbejdes mere for at få salgene på plads, forklarer Home.

Samtidig med de skærpede krav til egenfinansiering af andelsboligen, så er andelsboligpriserne over de seneste år også skudt i vejret, hvilket påvirker salgspriserne.

Nu er der også stor efterspørgsel på andelsboliger uden for storbyen

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *