Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Korsholm Byg A/S

Sådan får din boligforening solceller

I 2012 er salget af solceller eksploderet, og hos landets boligforeninger stiger interessen for at installere de populære celler, der er en energivenlig løsning samtidig med, at solceller sparer foreningen og den enkelte beboer for mange tusinde kroner om året. Få et overblik over, hvordan din boligforening kommer i gang med solcelle-projektet.

De danske husejere har for alvor kastet sig over solcellerne i 2012, der har været solcelleanlæggets store gennembrud i Danmark. Mere end 30.000 boligejere forventes at have investeret i et solcelleanlæg ved årets udgang, hvoraf hovedparten er husejere, men også flere og flere boligforeninger, herunder andelsboligforeninger, får øje på solcellerne.

Få sat handling bag tankerne
Og netop landets andel- og ejerboligforeninger begynder i stigende grad at investere i solenergi, dels for at sænke foreningens CO2-udslip, dels for at spare penge på dyre elregninger. Mange boligforeninger viser interesse for solcelleanlæg, men det kan være en udfordring at komme videre med projektet og få sat handling bag tankerne.

Når en beboer eller et bestyrelsesmedlem kommer på, at det kunne være en god idé, hvis vores forening fik solceller, skal forslaget præsenteres på et bestyrelsesmøde. Her fremlægger man idéen for foreningens beboere, der derved bliver involveret i processen. Grunden til, at forslaget skal fremlægges for forening, er naturligvis, fordi det er en fælles beslutning, der som alt andet kræver et flertal i foreningen.

Skal have samme elselskab
Når solcelle-projektet er præsenteret, skal beboerne først og fremmest tjekke, hvilket el- og energiselskab de har. Hvis en boligforening skal have solceller, kræver det nemlig, at alle beboerne har det samme elselskab, ellers er det ikke muligt at få solceller i foreningen. Det er den første opgave i projektet.

Dernæst er det en god idé, at bestyrelsen i foreningen får nogle konkrete beregninger, der giver et samlet overslag over økonomien i solcelleanlæggets levetid.

Typiske spørgsmål i forbindelse med solceller:
– Hvad vil solcelleanlægget koste? – Hvad kommer det til at koste hver beboer? – Hvor lang er tilbagebetalingstiden?- Hvor mange kilowatt-timer producerer anlægget om året?
– Hvilken vedligeholdelse kræver anlægget?- Hvor mange penge sparer foreningen og den enkelte beboer? 

For at få besvaret disse spørgsmål, skal I have kontakt til en leverandør af solcelleanlæg, og i den forbindelse er det en god ide at indhente op mod tre tilbud på opgaven. Således sikrer I, at foreningen indhenter et tilbud til en konkurrencedygtig pris samt en god kvalitet. Med tre tilbud har jeres forening nemlig mulighed for at holde tilbuddene op mod hinanden og måske forhandle jer frem til en god pris sammen med leverandøren.

Leverandøren er også den rette til at fortælle jer om kvalitet, valg af celler, levetid, vedligeholdelse og tilskudsordninger.

Husk nettoafregningen
Og netop tilskudsordninger er der nettoafregningen, der ikke kun gælder for private husejere, men også boligforeninger. Nettoafregningen betyder i sin enkelthed, at måleren “løber baglæns”. Den overskudsstrøm, boligforeningen producerer, sælges til det offentlige elnet for 1,30 kroner pr. kWh for så at købe den samme strøm tilbage, når den skal bruges, for 2,20 kroner pr. kWh. Strømforbruget afregnes på timebasis, hvorfor det bedst kan betale sig at bruge strømmen, når den produceres. Foreningen kan selv bestemme, om nettoafregnignen skal gælde fællesarealet, eller om den både skal gælde fællesarealet og beboernes private strømforbrug. I den forbindelse skal der opsættes bimålere i lejlighederne, og i modsætning til foreningen, kan beboerne sælges deres strøm for 1,45 kroner pr. kWh.

Samme elselskab
Når en boligforening skal have solceller, kræves det, at samtlige af foreningens beboere har det samme energiselskab. Det vil altså sige, at hvis én beboer ikke har det samme, kan det betyde, at foreningen ikke kan få et solcelleanlæg.

Med Nettoafregninsmodellen og den el, man sparer i kroner og øre med solceller, er der flere hundrede kroner at spare om måneden for den enkelte beboer, hvorfor en solcelleinvestering for en boligforening er en fornuftig investering.

Projektet kan kombineres med andre projekter
I øvrigt kan det anbefales, at et solcelleanlæg installeres i forbindelse med en tagudskiftning, en isolering af taget eller anden større renoveringsopgave på taget. Derved undgår man at skal pille solcellerne ned, hvis taget skal skiftes nogle år efter, hvilket er en dårlig forretning.

Desuden er der en begrænset vedligeholdelse på solcelleanlæg.

Skal din boligforening have solceller, kan I gratis indsende jeres opgave på Andelsportal.dk, hvorefter I modtager tre uforpligtende tilbud fra vores landsdækkende netværk af solcelle-leverandører.
 
Kilde: Andelsportal.dk og Dansk Energi