Huslejesagen i Klostergården: Tidligere andelshaver får halveret huslejen
Københavns Huslejenævn har truffet afgørelse i huslejesagen i Klostergården, hvor den tidligere andelshaver, Lars Erik Sebbelov, nu kan se frem til en halvering i huslejeafgiften. En beslutning som Thylander Gruppen, der købte den kriseramte andelsboligforening tilbage i 2015, nu vil anke.
Mange andelsboligforeninger er så økonomisk ramte, at de drømmer om konkurs og lavere husleje. Dette gjaldt også for A/B Klostergården, som efter sin konkurs i 2011 blev opkøbt og lavet om til lejeboliger. Huslejen forblev dog den samme, til stor utilfredshed hos de tidligere andelshavere – men nu er der nyt i sagen. Den tidligere andelshaver, Lars Erik Sebberlov, har nemlig fået medhold i Huslejenævnet og kan derfor se frem til en halvering af huslejen.
En halvering i huslejen: 108 kvadratmeter bolig for knap 4000 kroner
A/B Klostergården blev som den første andelsboligforening erklæret konkurs i 2011, og i 2015 blev den konkursramte andelsboligforening solgt til TG Partners V, som er etableret af Thylander Gruppen. Andelshaverne i ejendommen blev til lejere og de nye ejere indførte en husleje på niveau med prisen fra før konkursen. En aftale som flere andelshavere utilfredst skrev under. Men én af de 70 tidligere andelshavere, Lars Erik Sebbelov, ville ikke acceptere denne husleje og valgte derfor at bringe sagen for Huslejenævnet. En beslutning, der nu kommer den tidligere andelshaver til gode.
Huslejenævnet gav nemlig Lars Erik Sebberlov medhold i sagen, hvilket betyder at han nu kan se frem til en halvering i huslejen, fra 819 kroner per kvadratmeter til 461 kroner. Han kan dermed bo som lejer i sin 108 kvadratmeter store lejlighed, på Østerbro i København, for cirka 4.150 kroner om måneden.
Thylander Gruppen vil tage sagen til Højesteret
Thylander Gruppen, der købte Klostergården for 180 millioner kroner i 2015, finder afgørelsen urimelig: ”Vi er ikke enige i Huslejenævnets kendelse. Det er ikke rimeligt, at andelshavere kan spekulere i at gå konkurs og næsten få halveret den månedlige ydelse fra ca. 7.500 til godt 4.000 kroner for en lejlighed på 108 kvadratmeter i en skøn ejendom på Østerbro. Den leje, vi forlanger, er jo ikke specielt høj og tager udgangspunkt i det beløb, andelshaverne valgte som månedsydelse, da de købte ejendommen. Det er faktisk billigt, for ejendommen ligger fantastisk godt,” udtaler grundlægger af Thylander Gruppen, Lars Thylander, til Berlingske Business.
Derfor vil ejendomsfonden nu anke sagen til Højesteret.
»Vi anker kendelsen til Ankenævnet for Københavnske Huslejenævn og vil gå videre til domstolene, hvis vi ikke får medhold i Ankenævnet. Ankenævnet skal tage stilling til, om man som lejer kan beslutte sig til for at blive andelshaver, skrive under på et tillæg til en lejekontrakt om, at man gerne vil betale så og så meget i husleje og på det grundlag låne en masse penge i banken og så bagefter ombestemme sig og gå tilbage til at betale en lav omkostningsbestemt leje,” uddyber Lars Thylander.
Det tyder på flere retssager
Lars Erik Sebbelov, som selv er erhvervsmand, tror på at der er håb for de andre tidligere andelshavere i Klostergården, der formentligt allerede er inde i Huslejenævnets system. Lars Erik Sebbelov kan i hvert fald glæde sig ved kendelsen, som måske inspirerer andre konkursramte andelshavere til at undersøge deres lejerstatus nærmere.
”Der er formentlig mange konkursplagede andelshavere, som vil være interesseret i at blive delagtiggjort i, hvordan lejerstatus er for andelshavere, der går nedenom og hjem med deres drømmeprojekt om at få foden under eget bord,” siger han til Berlingske Business.
De andre tidligere andelshavere, der underskrev huslejekontrakten med Thylander Gruppen, vil få deres sager behandlet i Huslejenævnet senere.
LÆS OGSÅ: Ejendomsfond opkøber konkurstruet forening