Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Østjysk Tagbyg ApS

Derfor bør alle andelsboligforeninger indhente en valuarvurdering nu

Det kan godt betale sig at indhente en ny valuarvurdering. Også selvom I i andelsboligforeningen bruger den offentlige ejendomsvurdering. Valuarvurderingen kan I nemlig gemme til dårligere tider. Og med situationen på andelsboligmarkedet taget i betragtning, er det måske ikke en dum idé.

OBS: Update 30. marts 2020: For at mindske risiko for coronasmitten behøver valuaren ikke længere komme indendørs i andelsboligen, når ejendommen skal vurderes.

Ja, den er god nok. Indhenter I en valuarvurdering i dag, så behøver I ikke at bruge den. Men I kan gemme den. Rygter om værditab på mellem 3 til 20 procent fyrer nemlig igennem luften for tiden. Så spørgsmålet er altså ikke, om I som andelsboligforening kommer til at miste værdi på baggrund af Blackstone-aftalen, spørgsmålet er snarere – hvor meget.

Få en valuarvurdering inden 1. juli 2020

Kaare Dybvad Bek indgik et boligforlig med venstrefløjen og DF i forrige uge. Og siden er bølgerne gået højt. Men hvorom alting er, så bør I nøje overveje at få en valuarvurdering. Den kan nemlig sikre jer mod dårlige tider.

Ifølge aftaleteksten træder boligudspillet i kraft 1. juli 2020. Og ønsker I at fastfryse jeres nye valuarvurdering, skal I have den i hus inden aftalen bliver vedtaget.

Sådan foregår en valuarvurdering:

  • Inden valauren kommer på besøg skal denne have modtaget materiale fra andelsboligforeningen om ejendommen.
  • Valuaren skal se alt. Loftet, kælderen, baggården og fællesarealerne.
  • Valuaren skal også ind i flere af ejendommens lejligheder. Typisk er 3 lejligheder nok. Lejlighederne skal danne et generelt billede af ejendommens stand.
  • Valauren kigger også på ejendommens facade, alder og vinduer.
  • Der bliver taget billeder af ejendommen til brug i den endelige rapport.
  • Vær opmærksom på, at valg af valuar ofte er en tillidssag. Indhent derfor altid flere tilbud på en valuar, så I kan danne jer et indtryk af, om det er en valuar, som passer til de ønsker og behov I har i jeres forening.
  • Der kom ny vurderingsnorm i 2018, og værdiansættelsen af jeres ejendom bliver derfor baseret på en DCF-beregning.

Jeres ny-indhentede valuarvurdering kan I vælge at fastfryse med det samme, men I kan også vælge at lægge den i skrivebordsskuffen – hvis I i dag bruger den offentlige vurdering, men senere ønsker at overgå til en valuarvurdering. Her kan I gemme den, hvis der mod forventning skulle komme utilsigtede økonomiske konsekvenser af boligudspillet. Og det er netop det hele diskussionen drejer sig om.

Du finder et kort oprids af hele balladen om boligudspillet her. Men læs lige videre. For har I et renoverings- eller byggeprojekt på tegnebrættet, kan I nemlig få det indregnet i jeres nye vurdering af ejendommen. Som dermed stiger i værdi.

Boligaftalen og andelsboligforeningerne

Boligaftale

Boligminister Kaare Dybvad Bek(S) vil sætte ind over for kortsigtede investeringer i private udlejningsejendomme. Derfor har han fundet et flertal for en ny boligaftale, som også har initiativer og forslag, der påvirker andelsboligmarkedet. Se alle artikler om det såkaldte Blackstone-forlig her –>

Igangværende større ombygningsprojekter indregnes i jeres nye vurdering

Aftaleteksten indeholder en overgangsordning for igangværende byggesager for andelsboligforeninger. Det betyder, at har I allerede et opstartet projekt, som ikke er færdigt, vil valauren stadig medregne de forbedringer det giver ejendommen, og opskrive værdien af den.

En god ting at tage udgangspunkt i er energirenoveringer. Jo bedre tag og vinduer i for eksempel har – jo mere er jeres ejendom værd.

Disse energirenoveringer giver et grønt plus på bundlinjen

Isolering af rørstrækninger, ydrevægge, tagkonstruktioner, facader og etageadskillelser. Udskiftninger af vinduer, døre og ruder til mere energirigtige modeller. Optimering af varmekilder. Installation af ventilationsanlæg. Opsætning af solceller.


Det kan derfor være en god ide at rykke jeres bygge- eller renoveringsprojekt frem i tiden. Og jeres kommende generalforsamling kunne passende være stedet at få dem vedtaget på. Her kunne I også få snakket om og aftalt at indhente tilbud fra en valuar.

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *