Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Energidrift A/S

Flere vil låne i andelsboligens friværdi

Andelsboligmarkedet er de seneste år blevet mere og mere eftertragtet, og boligmarkedets økonomiske udvikling har også fået de danske andelsboliger til at stige i værdi. Mange andelshavere oplever, at deres andelsbolig er steget, efter de købte den. Denne stigning kaldes også friværdi, og friværdien i andelsboligen kan belånes, hvis man eksempelvis ønsker et nyt køkken, nyt badeværelse eller måske vil købe en bil.

Næsten alle kan låne i friværdien

Langt størstedelen af andelshavere kan låne i deres friværdi. Hvis man vil låne i den, er proceduren den samme, som da man skulle låne til købet af andelsboligen.

Kommunikationschef hos Mybanker.dk, Peter Jensen, siger:

„Teknisk set er det at låne i sin friværdi det samme som at låne til en ny andelsbolig. Forskellen er, at man allerede er godkendt af banken fra dengang, man købte sin andels- bolig. Hvis man ikke bliver godkendt til at låne i andelsboligens friværdi, skyldes det, at man har optaget andre lån udenom banklånet eksempelvis gennem flere forbrugslån.“

Overvej en ny bank og lavere rente

Afdrager man på sin andelsbolig med et andelsboliglån, vil man oprette et tillægslån, hvis man skal låne i friværdien. Her vil man låne i de penge, som allerede er afdraget i boligen eller i boligens friværdi, mens man forhøjer andelskreditten, hvis man har et andelskreditlån.

Peter Jensen anbefaler:

„Når man skal låne i friværdien, er det en god mulighed for andelshaveren at kigge hele sit lån igennem – uanset typen af lån. Bankerne kan i dag tilbyde en rente helt ned til 3,6 procent p.a., så der er altså penge at spare, hvis man eksempelvis har 5 procent p.a. i rente nu. Som andelshaver skal man huske, at ens lejlighed allerede er tinglyst, så dén udgift er allerede betalt. Andre gebyrer ved et bankskifte kan derfor meget hurtigt være tjent hjem med den lavere rente.“

Gratis renovering eller flere penge i lommen?

Ønsker man et nyt køkken eller badeværelse, ville friværdien derfor kunne bruges på dette. Det kan gå hen og blive en meget billig renovering, da de fleste forbedringer i andelsboligen lægges oveni andelsboligens pris. Dermed kan den friværdi, man renoverede køkkenet med, fås igen ved salg af boligen – dog med afskrivninger på forbedringen i løbet af årene.

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

11 kommentarer

AvatarCarsten Tømming Holger Danskes vej 63 1 tv 2000 F

Jeg har tre lån i min bolig, og 1.800.000 efter lån er trukket.
Jeg vil gerne have det lidt godt i mine sidste dage, kunne rejse og købe hvad jeg vil.
Jeg har også 1 100 .000 i pensions opsparing den få at bleve stående i danske bank til min kone.
Jeg har parkinson og vel et par år at leve i tilbage, og derfor vil jeg nyde min sidste år for opsparing i min bolig.

Maria CarlsenMaria Carlsen

Hej Carsten,
Tak for din kommentar.
Jeg tror du skal kontakte din bank med din henvendelse. Jeg håber, at de kan hjælpe dig med en god løsning.
Bedste hilsner
Maria

Hej
Jeg skriver på vegne af en dame på 84 år, som er helt frisk fysisk og mentalt. Hun har boet i et andelshus i mere end 25 år, og restgælden i Sydbank er stadig på ca. 220.000 kr. pga. et optaget nedsparingslån. Andelsværdien er nu mindst 850.000 kr., og den månedlige ydelse/rente er på ca. 2.900 kr./5%, men banken vil hverken være med til at nedsætte renten, nedsætte den månedlige ydelse eller at låne lidt i friværdien, på trods af at hun ikke skylder noget andre steder.
Kan I evt. se andre muligheder i sådan en situation?
På forhånd tak.
Mvh Jens

Nynne Groth HallanderNynne Groth Hallander

Kære Jens,
Jeg kan godt forstå frustrationen. Jeg vil anbefale dig at gå i dialog med en anden bank eller juridisk, da vi desværre ikke har nogle finansielle fagmænd siddende herinde. Vi har også et samarbejde med Danske Bank – måske deres tilbud er relevant: https://www.andelsportal.dk/tilbud-paa-andelsboliglaan/
De bedste hilsner
/Nynne – Andelsportal.dk

Hej. vi har købt vores andelsbolig kontant. Den er nu ca. 500.000 kr. værd.
Hvor meget af den samlet andelsværdi kan man låne, og er det muligt at optage lån, når
andelsforeningen har en samlet gæld på mere end 50 % af den samlet andelsværdi?
( Foreningen er fra 2007 )
Mvh.
Jan

Hej Jan
Tak for din henvendelse. Det er din bank, du skal kontakte i forhold til dine spørgsmål angående lån. Det er nemlig banken, der vurderer, hvor meget du kan belåne din andelsbolig og andre økonomiske forhold. Vi har lavet denne guide, som blandt andet kommer med gode råd til, hvordan du kan forhandle renten på dit andelsboliglån og hvordan banken vurderer om en forening er sund: https://www.andelsportal.dk/nyheder/bedste-andelsboliglaan/.
Bedste hilsner
/Nynne – Andelsportal.dk

Hejsa.
Kan man låne i sin friværdi i andelsbolig til fx udbetaling til køb af sommerhus? Tænker at det er billigere end et boliglån. Vi har pt. Ca 160.000 kr i friværdi og kigger på sommerhuse til max 700.000. Vores lejlighed er 758.000 værd.
Mvh Anne

Hej Anne
Tak for din henvendelse. Vi sidder blot med journalstisk formidling af historier fra andelsboligmarkedet, og derfor er vi ikke de rette til denne tekniske vurdering. Det er dit pengeinstitut, som du skal have fat i angående, hvorvidt det er muligt at låne i din friværdi.
Bedste hilsner
/Nynne – Andelsportal.dk

AvatarMia hansen

Hejsa står i en lidt krise skulle havde betalt mit afdrag for mit pantelån fra tidligere eller som jeg har nu tænker har stadig over 400.000kr i friværdi ville i i kunne låne mig og så ha pant k lejligheden Hope so mvh mia

Maria CarlsenMaria Carlsen

Hej Mia,
Tak for henvendelse.
Vi er desværre ikke et pengeinstitut, og kan derfor ikke låne dig penge. Jeg vil istedet foreslå at du tager en dialog med din bank.
/Maria – Andelsportal.dk

Hej jeg sidder i en situation hvor jeg godt kunne tænke mig at låne i min friværdi i min lejlighed,til en billig rente,da den er steget gevaldigt.
jeg ved bare ikke helt hvad jeg skal gøre da bankerne helts vil låne mig til en dyre rente igennem dem.
Jeg har en friværdi på ca 400.000…..
Mvh Henrik

Viser 0 af 11 kommentarer