Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Tømrermester RFA

Ejendomsvurderinger udskydes endnu engang

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) har i dag offentliggjort at reformen om de omdiskuterede ejendomsvurderinger bliver udskudt med endnu et år, og at politiske forhandlinger om systemet først skal igangsættes efter sommeren. De andelsboligforeninger, der anvender offentlige ejendomsvurderinger skal nu vente endnu længere på en ny vurdering af deres ejendom.

Udskydelse for at undgå flere skatteindtægter

Det er for nyligt blevet fremlagt hvordan et nyt ejendomsvurderingssystem vil betyde højere ejendomsvurderinger og dermed højere indtægter i statskassen i form af ejendomsværdiskat, hvilket er i strid med regeringens politik om skattestop. Netop denne bekymring får skatteminister, Karsten Lauritzen (V) til at sætte bremseklodserne i endnu engang overfor det nye vurderingssystem:

Han udtaler til Børsen, at man udskyder reformen for at få bedre tid til et system med en lavere skatteprocent på ejendomsværdien: ”Dermed kan vi på den ene side sikre mere retvisende vurderinger og samtidig få håndteret den politiske diskussion om, at vi forsat har et ejendomsskattesystem, der giver det samme provenu til statskassen,” udtaler han.

Offentlige ejendomsvurderinger af andelsboligforeninger Andelsboligforeningerne må vente til 2020 før en ny offentlig vurdering af deres ejendomme er klar. Det er planen at andelsboligforneingernes ejendomme skal vurderes i 2019 og udsendes i 2020.

Sagen om ejendomsvurderingerne

Sagen om ejendomsvurderingerne startede tilbage i 2013, hvor Rigsrevisionen kritiserede Skats ejendomsvurderinger for at være fejlbehæftede. Man valgte derfor at fastfryse ejendomsvurderingerne indtil et nyt og bedre vurderingssystem var udviklet. Det nye vurderingssystem og dermed de nye vurderinger er i flere omgange blevet udskudt. Planen med det nye system var oprindeligt, at det skulle være baseret på faktiske, historiske handelspriser i ejendommens område.

Det har hidtil været planen, at der skulle forhandles om detaljerne i det nye ejendomsvurderingssystem her i foråret 2016. Dette er nu med Karsten Lauritzens udtalelser udskudt til efter sommeren. Udskydelsen betyder derfor også, at det som led i en kommende aftale i efteråret vil skulle besluttes, at de nuværende 2011-vurderinger forlænges yderligere et år og dermed udgør grundlaget for 2017-vurderingen.

De andelsboligforeninger, der anvender den offentlige ejendomsvurdering til fastsættelse af deres andelskrone skal derfor vente endnu mere end de hidtil har.

Efterspørgsel på valuarvurderinger er steget med 79 procent

Som følge af udskydelsen af de offentlige ejendomsvurderinger vælger flere og flere andelsboligforeninger at få deres ejendom vurderet af en valuar. Mange andelsboligforeninger vil gerne have opfrisket vurderingen og have et mere retvisende billede af, hvad deres andelsboligforenings ejendom er værd. Renovering af ejendommen har nemlig betydning for ejendommens samlede værdi og dermed også hvor meget man må tage for sin andelsbolig. På andelsportal.dk er efterspørgslen på valuarvurderinger også steget gevaldigt. Sammenligner man de første seks uger af 2016 med de første seks uger af 2015, så har vi på andelsportal.dk haft en vækst på 79 procent i antallet af foreninger, der ønsker tilbud fra en valuar.

Ingen kompensation til andelshaverne

Man har i 2016 valgt at fastfryse ejendomsskatten for de som bor i ejerboliger. Ejerlejligheder, parcelhuse og sommerhuse har dermed fået fastfrosset deres grundskyld, og det offentlige får ikke den ekstraindtægt på 570 millioner, som grundskylden stod til at stige med. Anderledes er det for andelshaverne og lejerne. De betaler også grundskyld, og har som de eneste ikke fået lov til at fastfryse deres grundskyld. Skulle andelsboligforeningerne og lejeforeningerne have fastfrosset deres grundskyld ville det koste statskassen yderligere 170 millioner, og dem kunne man ikke finde plads til ved finanslovsforhandlingerne.

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

4 kommentarer

Hej Maria,
Jeg er interesseret i at høre, hvor meget en andelskrone i snit steg i københavnsområdet- nærmere bestemt postnummer 1604, mellem den sidste offentlige ejendomsvurdering i 2011 og dennes forrige vurdering, hvilken jeg ikke kender årstallet på.
Kan denne stigning bruges som en indikator for graden af den næstkommende offentlige vurderring i 2020? Jeg har forgæves forsøgt at finde en statistik på den historiske udvikling i offentlige vurderinger af andelsboligen.
På forhånd tak.

Hej Anja
Tak for din henvendelse. Vi kan desværre ikke sige noget nærmere om graden af den næstkommende vurdering. Den offentlig vurdering foretages af Skat og baseres på udlejningspriser for lejligheder i det samme geografiske område, som foreningen er placeret i. Så hvis du søger nærmere uddybning vil jeg anbefale, at du kontakter Skat.
Du kan på Skats hjemmeside søge på din adresse og få et indblik i ejendomsvurderingen. Det kan du gøre via dette link: http://www.vurdering.skat.dk/Ejendomsvurdering
Førhen blev de offentlige beregninger udarbejdet hvert andet år på baggrund af en statistisk analyse af kommunens registrerede salg af udlejningsejendomme og ud fra den værdi, som ejendommen ville have som udlejningsejendom. Men nu er de udskudt til 2020.
Jeg håber, at det var til en hjælp!
Bedste hilsner
/Nynne – Andelsportal.dk

AvatarDitte Jørgensen

Hvad er status for den offentlige vurdering på andelsboliger?
Jeg har afventet at sælge min lejlighed til 2018, men har nu læst nogle forskellige steder at den er rykket til 2020. Passer dette?

Maria CarlsenMaria Carlsen

Mange tak for din kommentar. Det er korrekt, at de offentlige ejendomsvurderinger bliver udskudt af flere omgange. Det har hele tiden været sådan at vurderingssystemet til private boliger ville være færdigt før vurderingssystemet til erhverv (som andelsboligforeninger hører under). Andelsboligforeningerne må ganske rigtig vente til 2020.
Nogle andelsboligforeinger vælger at skifte til en valuarvurdering, hvis de mener, at deres offentlige vurdering ikke længere er retvisende.

Viser 0 af 4 kommentarer