Beslutningsforslag: Lav andel om til ejer
Det skal være muligt at omdanne andelsboliger til ejerboliger. Sådan lyder et beslutningsforslag fremsat af Liberal Alliance i dag.
Større gennemsigtighed og frihed til at organisere sin boligform. Sådan lyder argumentationen for forslaget, der delvist bakkes op af lektor i boligøkonomi. Flere partier er skeptiske.
Frihedsprincip og praktisk værn mod sorte penge
Spørger man Liberal Alliances boligordfører, Ole Birk Olesen, er der flere grunde til, at de finder løsningen ideel. Til Berlingske fortæller han dels om princippet i, at enhver bør have friheden til selv at organisere sin boligform. Samtidigt kan forslaget ifølge ham være med til at dæmme op for handlen med sorte penge, som efterhånden er virkeligheden i mange andelsbolighandler.
”Hvis nogle andelsboliger omdannes til ejerboliger, vil der være en mindre tilskyndelse til, at man tilbydes penge under bordet, men at man i stedet handler fuldstændig åbent,« siger han til Berlingske Business torsdag.
Læs hvad Liberal Alliances forslag vil betyde for din andelsboligs værdi
Alternativ: Frigiv priser og behold mangfoldighed
Til Berlingske Business torsdag fortæller Lektor i boligøkonomi ved Syddansk Universitet, Morten Skak, at forslaget er vidtgående. I stedet mener han, at en frigivning af andelsboligerne, så de må handles til markedspriser, er en bedre løsning.
Med denne løsning kan man bevare et marked, hvor folk med lavere indkomster stadigvæk har lettere adgang til en bolig, lyder argumentet. Den konkrete forskel på andelsboligmarked og ejerboligmarked ved et sådan tiltag kommer han ikke nærmere ind på.
Opbakningen halter: Husk andelstanken
Folketingets tre største partier Venstre, Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti er skeptiske over for forslaget – ikke mindst frygter de, at det bliver et farvel til andelsboligmarkedet og andelstanken, der skal sikre billige boliger også i storbyerne. Samtidigt erkender de dog, at der ER udfordringer, som skal ses efter i sømmende:
”Jeg er ikke blåøjet og ved, at penge under bordet sker. Men det er ikke noget, der sker i enhver handel, og derfor synes jeg ikke, at vi skal ødelægge et boligmarked, der ellers fungerer rigtig godt og sikrer mangfoldighed,” siger Socialdemokraternes boligordfører, Jan Johansen og fortsætter:
”Man skal i hvert fald gå ind og kigge på, hvordan man fastholder forskellige sammensætninger af befolkningsgrupper specielt i storbyerne,” tilføjer han med henblik på det kommende udvalgsarbejde.
Hos Dansk Folkeparti ønsker man heller ikke, at der bliver nedsat et udvalg, hvis det er med henblik på, at andelsboliger kan omdannes til ejerboliger:
”I udgangspunkt kan jeg godt lide, at der bliver nedsat et udvalg – dog ikke på baggrund af Liberal Alliances forslag, som skal behandles i dag,” fortæller boligordfører hos Dansk Folkeparti Merete Dea Larsen.
”Inden man går i gang med udvalgsarbejdet skal vi først og fremmest tage politisk stilling til, om vi ønsker at bevare andelsboligmarkedet eller ej. Dernæst kan man gå i gang med at se problemstillingerne på andelsboligmarkedet, som den økonomiske indretning af boligmarkedet, hvor man bør sikre, at der ikke er uhensigtsmæssige økonomiske spekulationer”
Yderligere information
- Der er ca. 150.000 andelsboliger i Danmark fordelt på ca. 9000 andelsboligforeninger
- For præcist et år siden, i maj 2015, ville Venstre og Konservative sætte priserne på andelsboliger fri – efter valget trak de dog forslaget tilbage.
1 kommentarer
Når vedtægter ikke overholdes og beslutninger på en generalforsamling
heller ikke overholdes. Hvad gør som man som andelshaver. Vi har ingen at klage til.
Hvad med at oprette en Forbrugerombudsmanden/kvinde som vi kan klage til. Det samme gør sig gældende med en ubrugelig administrator.
Noget må der gøres i Danmark.
Viser 0 af 1 kommentarer