Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Bykærs Anlæg ApS

Året der gik på andelsboligmarkedet 2019

Denne artikel giver dig viden, som du kan blære dig med ved frokostbordet. Du får et fuldt tilbageblik på de vigtigste nyheder på andelsboligmarkedet i 2019. Du har nu muligheden for at fremstå, som den andelsboligekspert, du i virkeligheden er!

Det startede med, at vi i sommeren 2019 fik en ny boligminister. Og Kaare Dybvad Bek (S) var klar i meldingen, når det kom til andelsboligmarkedet.

Boligministerens tanker om andelsboligen

Andelsboligen skulle nemlig tilbage til dens oprindelig form, som et billigere alternativ til ejerboligen, valuarvurderingerne skulle under kontrol og så skulle der mere styr på økonomien i de enkelte foreninger. Samtidig understregede han, at privatisering af andelsboligen ikke var en løsning.

For den nye boligminister har det ikke været vigtigt, hvor mange andelsboligforeninger vi har, men at der kommer styr på dem, som allerede er sat i verden. Kaare Dybvad Bek mener nemlig, at boformen er rigtig fin med sit demokratiske element, hvor du som andelshaver kan være med til at præge driften af din bolig og ejendom.

Mød den nye boligminister: Valuarvurderingerne skal under kontrol

Blackstone: En lille paragraf blev midtpunkt

Det var måske en storm i et glas vand – men hvilken storm det blev. Vi snakker selvfølgelig om paragraf 5.2, som blev midtpunkt, da Christianborg fik øjnene op for, hvor lukrativt det danske udlejningsmarkedet var for udenlandske boligspekulanter. Og da prisen på en andelsbolig bliver fastsat efter den pris den ville kunne udlejes til, ja så hænger udlejningsejendomme og andelsboligforeningerne sammen.

Med ønsket om at sætte en stopper for, at udenlandske boligspekulanter kan hæve huslejen astronomisk i de ny-renoverede udlejningsejendomme, blev der i efteråret snakket om at afskaffe paragraf 5.2, der gør det muligt at modernisere danske lejeboliger og herefter udleje dem efter “det lejedes værdi”. Samtidig kom det frem, at det vil betyde, at andelsboligerne vil falde i værdi. Av. Der var lagt op til en gyser.

Moderniseringsregler: Så mange penge står du som andelshaver til at miste


Men heldigvis nedsatte boligministeren en ekspertgruppe, som udtænkte 4 benspænd for de store fisk i det danske farvand. Dem vender vi tilbage til sidst i artiklen, for i mellemtiden blev vores boligskatter udskudt. Igen.

De udskudte boligskatter og andelsboligerne

Denne historie starter egentligt helt tilbage i 2013, hvor de offentlige ejendomsvurderinger bliver fyret – så at sige. De var nemlig fejlbehæftede. Og da de endelig stod til at skulle offentliggøres i 2018, blev de udskudt af daværende skatteminister Karsten Lauritzen (V) til 2021. Skæbnen ville dog, at vores nuværende skatteminister Morten Bødskov (S) også måtte smide håndklædet i ringen, og udsætte de offentlig ejendomsvurderinger til 2024. Dog kan andelsboligforeningerne se frem til at få deres to år før – i 2022, hvis alt løber efter planen. På Andelsportal.dk følger vi naturligvis udviklingen nøje, så hold dig opdateret herinde.

Offentlige ejendomsvurderinger af andelsboligforeninger: Hvornår og hvordan?

De 4 benspænd: Andelsboligerne kan ånde lettet op

Og nu til rosinen i pølseenden. For i start december kunne mange andelshavere endelig få bedre afklaring på paragraf 5,2. Kaare Dybvad Bek valgte nemlig at fremlægge følgende lovindgreb for Folketingets boligordfører. Nu skulle der nemlig sættes en prop i for boligspekulanterne uden at andelshaverne ender som gidsler.

Det vil boligministeren forhandle om

1. Der skal gå 10 år fra en udlejer køber en ejendom til udlejeren må hæve huslejen.

2. Når udlejeren renoverer skal de som minimum opgradere til energimærke C, hvor der er i dag er krav om energimærke D.

3. Huslejen må ikke overstige det lejedes værdi.

4. Andelsboligforeninger med valuarvurderinger kan vælge at fastfryse vurderingen, for at modvirke tab.

Boligministerens forslag mod bolighajer rammer ikke andelshavere

Nu skal boligministeren i forhandling med de andre partier om et flertal til forslagene, og det er dermed først i det nye år, at en afklaring for alvor vil falde på plads. Vi vil dog afslutte den sidste låge i årets julekalender på Andelsportal.dk med at ønske alle danske andelsboligforeninger samt dig og din familie en glædelig og et godt nytår.

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

1 kommentarer

AvatarFlemming Larsen

Hvad skulle det hjælpe, at opfordre andelsforeninger til at få lavet en valuarvurdering, som fastlåses i et antal år? Det bevirker blot, at det bliver endnu dyrere for nye andelshavere at købe sig ind i disse foreninger. Andelsloven er utidssvarende, fyldt med lappeløsninger, som opfordrer til omgåelse. 2 løsninger ligger lige for: Lad boligforeningerne (3b, AAb, osv) overtage andelsboligerne, evt med statshjælp, så man kan få udryddet denne afart, eller giv bedre muligheder for, at andelsboligerne kan omdannes til ejerboliger. Hvad er fordelen i dag ved at købe en andelsbolig? I forhold til lejeboliger skal der et kæmpe indskud til, man har ansvaret for vedligeholdelse, og man kan ikke få boligsikring. Surt show. I forhold til ejerboliger, er der igen et kæmpe kontant indskud, dårligere muligheder for at optage billige lån, og restriktioner, når man ønsker at sælge. Surt show. Kom så i gang med at afvikle denne boligform!

Viser 0 af 1 kommentarer