Hos A/B Bangs Minde er det gode naboskab i højsædet
A/B Bangs Minde vandt den flotte pris som 'Årets Andelsboligforening 2021' hos ABF. Her deler foreningens formand Monika Mortensen sine gode råd til, hvordan man styrker fællesskabet og de gode naborelationer i andelsboligforeningen.
På Østerbro i København har andelsbolig-foreningen A/B Bangs Minde adresse. En mindre andelsboligforening, der huser 28 andele og altid værner om et varmt fællesskab. Og netop foreningens gode fællesskab betød, at A/B Bangs Minde blev kåret som ‘Årets Andelsboligforening 2021’ hos Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation, ABF.
“Vi er stadig meget glade for æren, og lige om lidt holder vi faktisk en sommerfest for de præmiepenge, vi vandt,” fortæller formanden Monika Mortensen, som her deler ud af bestyrelsens gode råd til et sundt naboskab i foreningen.
Andelsboligforeningen A/B Bangs Minde ligger på hjørnet af Landskronagade og Hesseløgade på Østerbro i København.
Gårdmiljøet er samlingspunktet
Et godt naboskab er ikke en selvfølge – heller ikke i andelsboligforeninger. Det kræver derimod de rette rammer og et naturligt samlingssted for beboerne. I A/B Bangs Minde er samlingsstedet gården.
“For os i bestyrelsen – og heldigvis også for mange af beboerne – er det vigtigt med godt naboskab. Vi er en lille forening, så vi er flere, der møder hinanden jævnligt i gården. Vi er eksempelvis nogle stykker, som ofte går ned i gården, når vi kan se, at der er andre beboere, og bare lige bruger et par minutter på en hyggelig snak,” siger Monika Mortensen. Og netop den uforpligtende samtale med naboerne i gården har gennem årenes løb kastet en masse gode relationer af sig.
Når man mødes i gården kan man også få en god snak med ens naboer og spørge om hjælp. Det kan eksempelvis være til at holde øje med hinandens planter, når nogle er ude at rejse. Da en beboer brækkede noget i foden, lavede vi også en plan for at lufte hendes hund den første tid, forklarer formanden.
Få ildsjæle på banen
Spørger man Monika Mortensen handler det om at få ildsjæle i foreningen på banen. Det er nemlig altid lettere for de andre beboere at følge fodsporene, hvis enkelte kernepersoner allerede har taget de første skridt.
“I vores forening er der en ildsjæl, der er en god rollemodel for at holde vores gård hyggelig. Jeg synes det er vigtigt at have beboere i foreningen, der brænder for at gøre noget for fællesskabet i det hele taget. Det smitter positivt af på alle andre,” siger formanden og forsætter:
“Som forening prioriterer vi at holde fællesarrangementer udover arbejdsdage. Vi holder julehygge, fællesspisning løbende og en lidt mere fancy sommerfest, når økonomien tillader det.
De fællesarrangementer gør det også mere naturligt at bruge fem minutter ekstra på at tale sammen, når beboerne mødes i gården, på gaden eller på trappen.”
Bestyrelsen skal være åben
Bestyrelsen spiller naturligvis også en central rolle for fællesskabet i foreningen.
Vi vil gerne være en åben og gennemsigtig bestyrelse, så andelshaverne synes de kan komme med stort og småt. Vi skal selv vise det gode naboskab, så folk ikke er bange for at bede om hjælp til at vande potteplanter, lufte hund eller andet, siger Monika Mortensen.
En del af åbenheden handler også om at give plads til forskellige holdninger og meninger i foreningen.
“I bestyrelsen er vi også gode til at sende opdateringer på eksempelvis byggeprojekter ud, og samtidig er der er plads til ærlig og åben dialog på generalforsamlinger, hvor vi også har stort fremmøde,” forklarer formanden.
Giv plads til forskelligheder
Det sidste råd, som Monika Mortensen fra A/B Bangs Minde vil give andre foreninger handler om at give plads til hinanden, og de forskelligheder, man hver især har:
“De mange typer af mennesker, der bor i en andelsboligforening er med til at gøre fællesskabet, uanset hvor meget man involverer sig i det, spændende og hyggeligt.”
På redaktionen siger vi tak for de gode råd og endnu engang stort tillykke med titlen!