andelsboligforeningboligforeningfacaderenoveringmalerarbejdemaling

Alt hvad I bør vide om malerarbejdet i boligforeningen

Mange vil måske sige, at de sagtens selv kan give hjemmet eller trappeopgangen en klat maling, men den påstand holder ikke, hvis man spørger eksperter på området. Derfor har vi her samlet alt, hvad andelsboligforeningen og andelshaveren bør vide om malerarbejde, herunder vedligeholdelsesansvaret i foreningen.


Indholdet i denne guide er sponsoreret.
Vægge, lofter og trappeopgange bør får en kærlig hånd oftere, end man tror. Det skyldes ikke kun, at det naturligvis pynter med frisk maling på overfladerne, men man forlænger også byggeriets levetid og skaber værdi for boligforeningen ved løbende at få malet og repareret bygningens ydre.

Hvor ofte bør foreningen få malet?

Spørger man projektleder af malerfirmaet Pro-Malerservice, Jacob Hoffmann, er der ingen tvivl. Han mener, at man som minimum bør få malet inde som ude omkring hvert sjette år i foreningen.

Vi anbefaler, at man får malet cirka hvert sjette år. Det er mere, end hvad de fleste regner med. Mange er nemlig af den opfattelse, at man kun behøver at male, når facaden, trappeopgangen eller loftet synligt trænger, men sådan forholder det sig ikkeJacob Hoffmann
0 billeder
Vis i fuld skærm

Hvilken maling bør man bruge?

Der findes et væld af forskellige typer af maling på markedet. Generelt er standarden og kvaliteten af maling høj i Danmark, men derfor er det stadig vigtigt at være bevidst om, hvilken maling man benytter sig af. Her spiller indeklima nemlig en stor og vigtig rolle.

“Når du vælger din maling, er indeklimaet utroligt vigtigt. Der kan nemlig være mange skadelige stoffer i maling, der påvirker indeklimaet negativt,” fortæller Jacob Hoffmann og tilføjer:

Hos Pro-Malerservice benytter vi os derfor af maling, der er svanemærket og som har ECO-label. Det er nemlig bedre for indeklimaet, fordi man undgår de farlige stoffer, der er skadelige at indånde

Jacob Hoffmann uddyber, at klimavenlig maling i indgangsarealerne er mindst lige så vigtigt som i selve lejligheden.

Hvilke ting skal foreningen være opmærksom på?

Der er flere ting, man kan se efter, når man skal vurdere, om det er ved at være tid til reparation eller maling af væggene. Her peger Jacob Hoffmann på det mest typiske tegn på, at noget er galt.

Man skal altid være opmærksom på, om overfladen fremstår ensartet og om farven er falmende. Det kan også være, at overfladen er afskallende. Uanset tegnene kan der være mange årsager, eksempelvis at produktet, der er blevet brugt ikke har været velegnet til den type overfladeJacob Hoffmann
Han tilføjer, at Pro-Malerservice naturligvis også bistår med at udbedre fejlen.

Få et malerabonnement
Ja, du læste rigtigt. Som noget helt nyt tilbyder Pro-Malerservice at hjælpe boligforeninger med at komme diverse problemstillinger i forkøbet ved hjælp af maling på abonnement.

“Vi ved der har været en stor efterspørgsel på andelsboliger, og derfor har vi valgt at tilbyde andelsboligforeninger at øge deres værdi ved at vedligeholde deres trappeopgange med et malerabonnement,” siger Jacob Hoffmann og uddyber:

“Vi kender alle førstehåndsindtrykket, når vi går ind i en ældre ejendom med trappeopgange, der ikke fremstår præsentable. Det vil vi ændre det med et malerabonnement, hvor vi tilbyder at komme ud nogle gange om året og lokalreparere de malerbehandlede overflader.”

Han tilføjer, at det naturligvis ikke fuldstændig erstatter, at det hele skal males efter 7-10 år, men at det forlænger levetiden betydeligt med et malerabonnement.

Hvad kan bestyrelsen kræve af sælger af en andelsbolig?

Et spørgsmål der flere gange har meldt sig hos Andelsportal.dk fra diverse andelsboligejere, er, om bestyrelsen kan kræve, at sælger af en andelsbolig selv skal male, hvis køberen tilbyder selv at betale udgiften til maling.

Til det er er ét svar. Det vil nemlig ikke give mening, at sælger maler boligen, hvorefter den nye ejer gør det samme. Derfor kan den problematik klares ved, at køberen blot varetager den opgave. Det kan bestyrelsen nemlig ikke være herre over.

Udvendigt malerarbejde og malerarbejde på fællesarealer og trappeopgange er foreningens ansvar.

Kan malerarbejde afskrives?

I andelsboliger afskriver man på ’individuelle forbedringer’, der er foretaget i den enkelte andel. Afskrivningskurver varierer fra forening til forening, så man skal altid tjekke, hvad der står i foreningens vedtægter om malerarbejde hos den enkelte.

Der er flere ting, man som andelsboligejer skal være opmærksom på, hvis maling skal registreres som en forbedring. Der er nemlig en række krav, der skal opfyldes. Én af dem er, at malerarbejde bliver betragtet som en almindelig vedligeholdelse.

Dog betragtes eksempelvis opsætning af filt og glasvæv ofte som en forbedring, der afskrives over eksempelvis 20 år. Skal filt og glasvæv afskrives, så husk at gemme kvitteringerne, hvor det udførligt skal stå beskrevet, hvilket arbejde der er blevet udført.

Skal jeres forening have udført malerarbejde, eller måske endda have et malerabonnement?

Hvis I vil vide mere om malerarbejde i jeres forening, så kontakt Pro-Malerservicetlf. +45 41 77 77 03 eller send en mail på kontakt@pro-malerservice.dk. Her sidder indehaver Jacob Hoffmann klar med rådgivning, vejledning eller bare en god snak om, hvordan de kan hjælpe jeres forening.

Om forfatteren: Andelsportal.dk har siden år 2000 formidlet nyheder, informationer og services til landets andelsboligforeninger. Forskellige forfattere har løbende skrevet artikler og bidraget med viden til andelsportal.dk’s arkiv af nyheder, guides og indlæg.
Skriv en kommentar