Indholdet i denne guide er sponsoreret.
Hvor ofte bør foreningen få malet?
Spørger man projektleder af malerfirmaet Pro-Malerservice, Jacob Hoffmann, er der ingen tvivl. Han mener, at man som minimum bør få malet inde som ude omkring hvert sjette år i foreningen.
Hvilken maling bør man bruge?
Der findes et væld af forskellige typer af maling på markedet. Generelt er standarden og kvaliteten af maling høj i Danmark, men derfor er det stadig vigtigt at være bevidst om, hvilken maling man benytter sig af. Her spiller indeklima nemlig en stor og vigtig rolle.
“Når du vælger din maling, er indeklimaet utroligt vigtigt. Der kan nemlig være mange skadelige stoffer i maling, der påvirker indeklimaet negativt,” fortæller Jacob Hoffmann og tilføjer:
Hos Pro-Malerservice benytter vi os derfor af maling, der er svanemærket og som har ECO-label. Det er nemlig bedre for indeklimaet, fordi man undgår de farlige stoffer, der er skadelige at indånde
Jacob Hoffmann uddyber, at klimavenlig maling i indgangsarealerne er mindst lige så vigtigt som i selve lejligheden.
Hvilke ting skal foreningen være opmærksom på?
Der er flere ting, man kan se efter, når man skal vurdere, om det er ved at være tid til reparation eller maling af væggene. Her peger Jacob Hoffmann på det mest typiske tegn på, at noget er galt.
“Vi ved der har været en stor efterspørgsel på andelsboliger, og derfor har vi valgt at tilbyde andelsboligforeninger at øge deres værdi ved at vedligeholde deres trappeopgange med et malerabonnement,” siger Jacob Hoffmann og uddyber:
“Vi kender alle førstehåndsindtrykket, når vi går ind i en ældre ejendom med trappeopgange, der ikke fremstår præsentable. Det vil vi ændre det med et malerabonnement, hvor vi tilbyder at komme ud nogle gange om året og lokalreparere de malerbehandlede overflader.”
Han tilføjer, at det naturligvis ikke fuldstændig erstatter, at det hele skal males efter 7-10 år, men at det forlænger levetiden betydeligt med et malerabonnement.
Hvad kan bestyrelsen kræve af sælger af en andelsbolig?
Et spørgsmål der flere gange har meldt sig hos Andelsportal.dk fra diverse andelsboligejere, er, om bestyrelsen kan kræve, at sælger af en andelsbolig selv skal male, hvis køberen tilbyder selv at betale udgiften til maling.
Til det er er ét svar. Det vil nemlig ikke give mening, at sælger maler boligen, hvorefter den nye ejer gør det samme. Derfor kan den problematik klares ved, at køberen blot varetager den opgave. Det kan bestyrelsen nemlig ikke være herre over.
Kan malerarbejde afskrives?
I andelsboliger afskriver man på ’individuelle forbedringer’, der er foretaget i den enkelte andel. Afskrivningskurver varierer fra forening til forening, så man skal altid tjekke, hvad der står i foreningens vedtægter om malerarbejde hos den enkelte.
Der er flere ting, man som andelsboligejer skal være opmærksom på, hvis maling skal registreres som en forbedring. Der er nemlig en række krav, der skal opfyldes. Én af dem er, at malerarbejde bliver betragtet som en almindelig vedligeholdelse.
Dog betragtes eksempelvis opsætning af filt og glasvæv ofte som en forbedring, der afskrives over eksempelvis 20 år. Skal filt og glasvæv afskrives, så husk at gemme kvitteringerne, hvor det udførligt skal stå beskrevet, hvilket arbejde der er blevet udført.
Hvis I vil vide mere om malerarbejde i jeres forening, så kontakt Pro-Malerservice på tlf. +45 41 77 77 03 eller send en mail på [email protected] Her sidder indehaver Jacob Hoffmann klar med rådgivning, vejledning eller bare en god snak om, hvordan de kan hjælpe jeres forening.