Få uforpligtende tilbud på renovering af trappeopgangen
Trappeopgangen er et vigtigt fællesareal i en forening, da beboere og gæster hver dag passerer opgangen. Derfor er det også vigtigt, at opgangen er i god stand, hvad enten det gælder vægge, gulve, døre eller dørtelefoni.
Trappeopgangen er det første en besøgende møder, når de træder ind i en ejendom. Det er derfor vigtigt, at den tager sig flot ud både fordi den er besøgendes førstehåndsindtryk, men også fordi at beboere passerer den flere gange dagligt.
Renovering af en trappeopgang er i forhold til mange andre renoveringer heldigvis en overkommelig opgave, hvad angår pris og tidshorisont. I mange ældre andelsboligforeninger er det derfor værd at overveje, om man skal renovere både for- og bagtrappe i samme ombæring.
Døre i opgangen: Hvem har vedligeholdelsespligten?
Andelsboligforeningen har ansvar for den udvendige vedligeholdelse i foreningen, hvilket også gælder dørene ud til trappeopgangen. Ønsker man som andelshaver en ny hoveddør til boligen, skal man derfor søge tilladelse hos bestyrelsen inden man igangsætter projektet. Får man som andelshaver tilladelse til et dørudskift skal man være opmærksom på, at udskiftningen vil ske på egen regning. Og skulle foreningen senere hen vælge at få udskiftet alle hoveddøre, er andelshaveren stadig forpligtet til at betale til dette via boligafgiften, som alle andre. Bestyrelsen skal samtidig overveje, hvilke farver og design, der gives tilladelse til, så dørene i opgangen har det samme udtryk.
Maling af trappeopgange
I nogle andelsboligforeninger vælger foreningen eksempelvis på en fælles arbejdsdag at tage sig af maling af opgaven. Denne model er mest udbredt i de tilfælde, hvor mindre skader skal dækkes og foreningen har maling i rigtig farve og glans til at rette op på småskaderne. Skal hele opgangen (og muligvis flere opgange) males, så anbefales det at hyre et professionelt firma.
En professionel maler kan sørge for et flot resultat, der kan holde i mange år og står typisk for både spartling, slibning, maling af både vægge, lofter og træværk og fugning af eventuelle revner.
Samtidig kan malerfirmaet rådgive om malingens glans i opgangen. Glans i maling går i princippet fra 0-100, hvor glans 0 er helt mat, mens glans 100 har et kraftigt skinnende skær. Det meste maling ligger et sted i mellem. Der er forskel på, hvornår I skal bruge hvilken glans. Når glansen skal vælges, bør I tage stilling til, hvor meget lys fra eventuelle vinduer, der skal reflekteres i overfladen og hvor meget overfladen skal kunne vaskes af. I en trappeopgang vil man typisk vælge en maling med lidt højere glans end på en væg i en bolig, da væggene skal kunne klare at blive tørret af med en klud og tåle stænk fra trappevasken.
Farvevalget i opgangen
Når det kommer til farvevalg i opgangen, så skal der både tages stilling til farven på træværk, gelændre, vinduer, døre, gulve og væg – og ikke mindst deres sammenspil. Mange vælger at have høje paneler eller blot et højt bånd malet på væggen, som har en mørkere farve end resten af væggen, der i mange tilfælde er holdt i hvid. Den mørke farve på det nederste bælte, som eksempelvis grå eller blå, foretrækkes af mange, da slidtage og skidt ikke ses så let, som på en helt hvid væg.
Inden udvælgelsen af farven bør I huske på at undgå at træffe beslutningen en dag med farveprøver i et mørkt eller lukket lokale. Tag gerne et udvalg af farveprøver med i dagslys i opgangen inden I lægger jer fast på en farve.
De fleste trappeopgange benytter sig af gulve af linoleum til trappeopgangen, da det er slidstærk, rengøringsvenligt og skridsikkert. Alternativer er blandt andet vinyl og epoxy, som er noget mindre udbredt, men også muligt.
Man kan ofte se, at det er tid til nye linoleumsgulve, når den gamle linoleum begynder at blive grålig i forhold til den oprindelige farve. Revner i gulvet og ødelagte forkantskinner er også tydelige indikationer på, at det er blevet tid til at få ny gulvbelægning. Når det er besluttet at gulvene skal renoveres og eksempelvis have ny linoleum, er der igen flere overvejelser at gøre sig.
Linoleum kan nemlig fås i flere tykkelser og i en hel farvepalette med mere end 40 forskellige farvenuancer. De fleste vælger en mørkere farve på gulvene for at undgå at skidt og snavs ses tydeligt. Ligeledes kan linoleum fås i forskellige tykkelser. I dag bliver linoleum typisk lagt i en tykkelse på 2,5 millimeter, men det også er muligt at få linoleumsbelægning, der har en tykkelse på 3,2 millimeter. Den tykke linoleum er ekstra slidstærk, men også en større omkostning.
Når der skal nyt linoleum på trappetrinene, består processen typisk i at den gamle belægning fjernes og derefter skal der primes, spartles og slibes på både trappetrin og repos inden den nye linoleum kan limes på. I nogle tilfælde skal der også rettes op, hvis et trin er trådt skævt eller gået i stykker.
Skinner på forkanter af trappetrin
Det er ikke kun selve gulvbelægningen, der kan trænge til en renovering. Når der lægges nye gulve i en trappeopgang, skifter man ofte også frontskinnerne på de enkelte trappetrin. De fleste vælger at få skinner i enten messing og aluminium. Den mest holdbare løsning er messingskinnen. En aluminiumsskinne kan eksempelvis ikke altid klare flytninger, hvor tunge møbler og sækkevogne kan ødelægge dem. En messingskinne er derimod mere holdbar. Den kan klare slid fra både flytninger og varer, der bliver leveret til opgangens beboere, og som tommelfingerregel kan en messingskinne klare mindst 20-25 år før man skal tænke på en ny renovering
Nye dørtelefonanlæg
Når trappeopgangen skal have en kærlig hånd indtænker flere andelsboligforeninger samtidig etablering eller opgradering af dørtelefonanlæg. Der findes flere dørtelefonløsninger, som man med fordel kan vende med et professionelt firma, der kan finde den bedste løsning til netop jeres ejendom – herunder om der er behov for audio,- video- eller en appbaseret løsning. Firmaet skal have adgang til lejlighederne og derfor er det en god idé at kombinere med en renovering af trappeopgangen.
Renovering af trappeopgange består ofte af:
Maling af vægge og lofter
Udskiftning af gulv
Reparation af gelænder og træværk
Dørtelefoner
Belysning
Skal jeres forening have renoveret trappeopgangen, kan I gratis indsende jeres opgave til Andelsportal.dk, hvorefter I modtager tre uforpligtende tilbud. Det er nemlig fordelagtigt at have flere tilbud til sammenligning og dialog med flere firmaer, der kan præsentere deres løsning.
Sådan får jeres forening tilbud på renovering af trappeopgangen
Indsend din opgave
Beskriv kort den opgave, du ønsker at få udført
Opgaven behandles
Vores serviceafdeling kontakter dig telefonisk
Du modtager tilbud
Tre udvalgte håndværkere giver dig et tilbud
Du vælger håndværker
Vælg frit mellem de tre tilbud, og opgaven udføres
“Det gik let og smertefrit. Vi sendte en ret specificeret forespørgsel ud på, hvad vi søgte hos en valuar og fik leveret nogle tilbud indenfor dette.”
Andelsforeningen Dronningensgade 15
“Det har været fint, der var respons og vi fik 3 tilbud på dørtelefoner. Oplevelsen var at det fungerede. Vi fik de tilbud vi havde bedt om.“
AB Nørrebrogade 66-70
“Jeg var meget positivt overrasket over, at der var en person, der ringede og uddybede opgaven. Det er jo en gratis service. Det gav os mulighed for, at få overblik over prisniveauet på opgaven.”
Slip for besværet med selv at finde dygtige firmaer