Alt om ejendomsadministration i andelsboligforeningen
Overvejer I at få en administrator i andelsboligforeningen? Så kan du læse med her, når vi taler med Newsec, som er Andelsportal.dk’s branchepartner på ejendomsadministration, der fortæller meget mere om, hvorfor det er en god idé, samt hvordan man kommer godt i gang. Læs med her og få en god gennemgang fra A til Å om ejendomsadministration i andelsboligforeningen.
Mange andelsboligforeninger vælger at have en administrator tilkoblet foreningen, som kan stå for den daglige drift – helt fra opkrævninger fra andelshavere til at stå for de årlige generalforsamlinger. Hvor mange af de daglige opgaver, andelsboligforeningen ønsker at udlicitere, er helt op til den enkelte forening.
Vi har talt med Puk Ramussen, der er Key Account Manager for foreningsejendomme i Newsec. Newsec administrerer i omegnen af 1.200 andelsbolig- og ejerforeninger, der guider os igennem alt, man bør vide, hvis man overvejer at alliere sig med en administrator til andelsboligforeningen.
Hvorfor få en administrator til andelsboligforeningen?
Typisk for andelsboligforeninger er, at bestyrelsen består af andelshavere, som bruger deres fritid på bestyrelsesarbejdet med intet eller et symbolsk honorar for arbejdet. De fleste ønsker at indtræde i bestyrelsen for at bidrage positivt til udviklingen af andelsboligforeningen, men med opgaven hører også en stor portion tilbagevendende driftsopgaver, som kan være lidt tungt for mange – eller som man måske slet ikke har kompetencerne i bestyrelsen til at håndtere. En administrator er eksperten, der er opdateret på alt gældende lovgivning og er skarpe på at drive en økonomisk sund andelsboligforening.
”Man får frigivet noget tid, når man har en administrator på i andelsboligforeningen. Der er en del basisopgaver, de fleste bestyrelser sidder med såsom opkrævninger og restance. Så er der almindelige spørgsmål om husordenen og vedtægterne samt spørgsmål i forbindelse med salg af andelsboliger i foreningen,” fortæller Puk Rasmussen, Key Account Manager for foreningsejendomme hos Newsec.
En administrator er bestyrelsens højre hånd, der letter byrden fra de ressourcekrævende opgaver.
Så kan bestyrelsen bruge tid på at vedligeholde ejendommen. Udvikle ejendommen. Gøre den mere spændende. Bruge tid på de sjove ting.
Puk Rasmussen, Key Account Manager for foreningsejendomme hos Newsec
En administrator sikrer en professionel distance
I og med bestyrelsesmedlemmerne har bopæl i samme andelsboligforening, man er med til at administrere, kan der hurtigt forekomme følsomme og personlige emner, det kan være svært at håndtere – særligt i mindre andelsboligforeninger, hvor man bor klos op ad hinanden.
”En administrator kan også tage sig af de mere følsomme ting og eventuelt tage med til generalforsamlingen. Sådan noget som husdyrhold, støj i bygningen ved istandsættelse af lejlighed, eller at folk glemmer at overholde husordensreglerne – dér kan vi gå ind. Vi kan være den, der skriver rundt, så det ikke begynder at blive personligt, at nu gør naboens hund altså, eller nu arbejder de med maskiner igen. Vi sikrer en form for armslængdeprincip,” forklarer Puk Rasmussen.
Hvornår bør en andelsboligforening få en administrator?
Det er forskelligt fra forening til forening, hvornår man bør overveje at få en administrator. I nogle foreninger har man ildsjæle, der har været på bestyrelsesposten længe, som derfor har dyb indsigt i andelsboligforeningen samt dens aktiviteter og derfor lettere kan være selvadministrerende. I andre andelsboligforeninger ser virkeligheden helt anderledes ud. Det er derfor op til den enkelte forening at vurdere, om man vil have hjælp hos en administrator.
”Vi administrerer foreninger ned til tre andelsboliger,” siger Puk Rasmussen.
Det får I med en administrationsaftale
Hos Newsec indeholder alle administrationsaftaler:
- En personlig administrator, der er jeres forenings daglige kontakt i Newsec
- En personlig controller, der tager sig af foreningens regnskaber og budgetter
- NETejendom, som er bestyrelsens 24 timers onlineværktøj
- Begrænset juridisk og byggeteknisk rådgivning
- Gratis deltagelse i Gå-Hjem-Møder for bestyrelsen
- Fordelsprogrammer, der giver jeres forening store besparelser
Man kan tilkøbe:
- Byggesagsadministration
- Låneomlægning
- Bygherrerådgivning
- Tilstandsrapporter og vedligeholdelsesplaner
- Vurdering af lejligheder
- Flyttesyn
- Inspektørordning
- Energioptimering og -rådgivning
- Servicetjek af ejendomme
- Udarbejdelse af erhvervs- og boliglejekontrakter
- Hjælp til udlejning af ledige lokaler
- Tinglysningsekspeditioner
- Juridisk bistand i forbindelse med vedtægtsændringer, forslag til kommende generalforsamling og kontraktgennemgang
Til de mindre foreninger har Newsec oprettet en aftale, de kalder ”let administration”, som er en mindre aftale til andelsboligforeninger med op til 20 andelsboliger, der så kan vinke farvel til bilag og bøvl. Her står Newsec så for bilag, regnskaber, indberetninger, opkrævninger, rykkere og så videre – kort sagt alt det praktiske, driftsarbejde. Her har man ikke en personlig administrator, men i stedet et ”let-team”, man kan skrive til. Her skal kommunikationen gå gennem bestyrelsen, modsat en almindelig totalaftale, hvor alle andelshavere kan kontakte deres administrator hos Newsec.
Hvad hvis man har brug for hjælp til flere ting?
Vælger man en administrator hos et af de større huse som Newsec, er der også en lang række andre kompetencer, de kan trække på, herunder byggeteknisk eller juridisk hjælp.
”Det, der kendetegner Newsec er, at vi har rigtig mange kompetencer in-house, fordi vi har den størrelse, vi har,” siger Puk Rasmussen og supplerer:
Vi har vores byggegruppe, vi har vores projektafdeling, vi har vores jurister, vi har vores controllere, og vi har også nogen, der sidder og overvåger lånene – vi har mange ting in-house. Vi behøver ikke at gå ud og finde et nyt firma, vi kan spørge.
Puk Rasmussen, Key Account Manager for foreningsejendomme hos Newsec
Forsikringer kan også være dyre at tegne. Newsec har et samarbejde med Willis, der er en stor forsikringsmægler, hvor man som andelsboligforening kan tegne en samlet forsikringsløsning og komme ind via deres rammeaftale til en favorabel pris.
”Får vi besked fra forsikringen om, at nu stiger præmien eller selvrisikoen på en given forsikring, sender Willis dem i udbud og kommer med tre mulige løsninger, hvor de selvfølgelig har en anbefaling, man kan gå med. Den er faktisk også rigtig god, og de hjælper også med eventuelle forsikringssager,” siger Puk Rasmussen.
Med andre ord kan du hos Newsec få hjælp til næsten alt, der har at gøre med andelsboligforeningen.
Hvad koster en administrator til andelsboligforeningen?
Priserne på administrationsaftalerne varierer, fordi aftalerne bliver skræddersyet til hver enkelt andelsboligforenings behov.
Vigtigt er det dog at pointere, at mange der benytter et revisorfirma, betaler timepris for opgaver udover den årlige regnskabsrapport – opgaver som bogføringsopgaver. Med en administratoraftale, er disse opgaver typisk en del af den årlige pris.
Hos Newsec lyder priserne:
- Totaladministrationsaftale: Fra 45.000 kroner årligt inkl. moms.
- Let administrationsaftale: 24.625 kroner årligt inkl. moms.
Ønsker man hjælp til flere ting, kan man altid tilkøbe den enkelte ydelse. Eksempelvis kan man have behov for hjælp til afholdelse af en ekstraordinær generalforsamling, og så aftaler man blot det med sin administrator mod afregning.
Digitale værktøjer til bestyrelsen
Uanset hvilken administrationsaftale man har hos Newsec, får bestyrelsen adgang til portalen NETejendom, hvori man kan se alle andelsboligforeningens bankkonti, forbrug, oplysninger på andelshaverne, og om de har betalt deres andelsydelse og andre opkrævninger. Derudover får andelsboligforeningen også en hjemmeside med en digital opslagstavle, hvor andelshaverne kan finde information og nyheder fra foreningen.
Hvordan får man en administrator til andelsboligforeningen?
Det er relativt enkelt at komme i gang. Når man har besluttet i andelsboligforeningen at få en administrator på, er det bare om at række ud – så kører dialogen.
”Man går enten ind via vores hjemmeside og udfylder formularen derinde eller ringer til os. Så kommer man hen til mig eller en fra min afdeling. Her taler vi lidt om, hvad de er for en bestyrelse, og hvad de er for en forening, samt hvilke ydelser de har brug for, og hvilke behov foreningen har. Derefter ser jeg nogle af foreningens dokumenter og laver efterfølgende et tilbud til dem,” forklarer Puk Rasmussen og tilføjer:
”Herefter tager vi lige et opfølgende møde, onlinemøde eller telefonsamtale, hvis der er behov for det, hvor man kan få stillet eventuelle spørgsmål eller rettet nogle ting til i tilbuddet. Og så starter man op hos os, når man har fået sagt ja tak til tilbuddet.”
Har man allerede en administrator og ønsker at skifte til Newsec, klarer Newsec flytningen, så det er let og smertefrit for bestyrelsen.
Er der bindingsperiode på administratoraftalen i andelsboligforeningen?
Der er ikke bindingsperiode på administrationsaftalerne hos Newsec, dog kan man ikke opsige aftalen det første år.
”Det første år, der kan man ikke opsige aftalen – netop for at indkøre en forening. Der går lidt tid, før vi har fået kørt alt i system, modtaget alt fra bestyrelsen og fået foreningens årshjul lagt ind. Administrator og bestyrelsen skal lære hinanden at kende: Hvad er kutymen hos jer, og hvad kunne man gøre anderledes?” forklarer Puk Rasmussen.
Finder man ud af, at ens andelsboligforening ønsker at gå fra en let administrationsaftale over på en totaladministrationsaftale – eller omvendt – er der intet til hinder for det.
Hos Newsec står vi klar til at hjælpe andelsboligforeninger med ejendomsadministration.
Newsec står for administration af omkring 1.200 andelsbolig- og ejerforeninger i hele Danmark. Vi skræddersyer en aftale til jeres forenings behov og sikrer, at den daglige drift er i orden og hjælper jer med at udvikle foreningen.
Du kan læse mere om Newsec på deres hjemmeside, hvor du også finder kontaktinformationer samt en kontaktformular, hvis I er nysgerrige på en administrationsaftale til jeres boligforening.
8 kommentarer
Hej
Kan en ejendoms administrator helt selv bestemme hvilke gebyrer de opkræver i forbindelse med et salg – og størrelsen på disse? Og er de ikke forpligtigede til at oplyse det nogen steder, fx deres hjemmeside?
Jeg overvejer et salg af min nuværende bolig – og har også tidligere boet i andelsbolig, men jeg har aldrig før set så mange og så høje gebyrer, og jeg kunne først få dem oplyst ved at skrive en mail – det var ikke muligt for mig at finde oplysningen nogen steder selv.
Vh Sandra
Hej Sandra
Mange tak for dit spørgsmål. Det er normalt, at administrator tager et honorar ifm. et salg, og jeg vil mene, at de selv kan bestemme størrelsen på gebyret. Jeg antager dog, at bestyrelsen, hvis ikke generalforsamlingen er blevet bekendt med gebyrets størrelse inden en administrationsaftale blev underskrevet. Du kan jo høre bestyrelsen ad, om det passer, at gebyrets størrelse er som oplyst for dig og spørge ind til, om dette står nedskrevet nogle steder.
De bedste hilsner
Michelle / Andelsportal.dk
Vi er en andelsforening på to opgange i København.
Bestyrelsen overholder hverken vedtægter eller lejelovgivning, der her tolkes analogt. Ligeledes med administrationen, der bakker fuldt op om bestyrelsen og ligeledes begår vedtægtsbrud samt brud på lejelovgivning. Dette er i forbindelse med udformning af fælles arelaer, fælles arbejdsdag, nedlæggelse sf pulterrum og 1½ år med 6-8 min. ventetid på tilførelsen af det varme brugsvand uden at dette bliver taget alvorligt. Jeg har i sinde at indstille et mistillidsvotum overfor bestyrelsen, men hvad er mulighederne for at få administrationen afskediget, hvis et mistillidsvotum ikke vedtages?
Hej Tanya
Mange tak for din henvendelse. Det lyder som en rigtig ærgerlig situation. Vedtager generalforsamlingen ikke mistillidsvotum, kan bestyrelsen fortsætte. Kan sagen ikke løses internt i foreningen, kan du søge juridisk rådgivning vedrørende sagen hos en advokat.
De bedste hilsner
Michelle / Andelsportal.dk
Vi er en lille andelsforening med 12 boliger som har ret store synes jeg store omkostninger til en revisor – jeg står selv for den daglige bogføring og budgettet.
I nævner, at i laver regnskaber og budgetter – er det det samme som man har en revisor til at lave.
Eller koster det at få lavet et regnskab?
Hej Lis,
Tak for din henvendelse. Jeg vil råde dig til at udfylde formularen herinde på Newsecs hjemmeside: https://www.newsec.dk/property-asset-management/foreninger/foreningsadministration/ De kan kontakte dig og fortælle mere i detaljen om de forskellige services og løsninger, som de tilbyder.
De bedste hilsner
Maria – Andelsportal.dk
I en lille andelsboligforening (12 huse med 70 % pensionister) har vores bestyrelse besluttet at godtage naboens ønske om en bøgehæk på ca 30 m.
Jeg mener at et sådan anlægsarbejde bør besluttes på generalforsamling. Det vil medføre mere havearbejde, hvilket falder svært for mange. I værste fald hedder det vedligehold udgifter til havemand.
Hvor går grænsen for formandens beføjelser?
Hej Berit,
Mange tak for din henvendelse.
Jeg har lidt svært ved at læse mig til om bøgehækken bliver placeret i foreningen, eller om den bliver placeret på en nabogrund?
Hvis du vil vide mere om hvad en bestyrelse kan træffe af beslutninger uden om generalforsamlingen, så er du velkommen til at dykke ned i denne guide: https://www.andelsportal.dk/guides/bestyrelsens-beslutninger/.
Bedste hilsner
Maria / Andelsportal.dk
Viser 0 af 8 kommentarer