Belysning på fællesarealer
Udearealer og fællesområder er noget mange andelsboligforeninger værdsætter, da det er her man får et socialt og frisk pust fra hverdagens trivialiteter. Alt fra beplantning til aktiviteter eller andre muligheder for at være social stjæler rampelyset i den forbindelse. Men rampelyset spiller i sig selv også en vigtig rolle, når det kommer til at få det maksimale ud af sine udearealer og fællesområder. Læs med her og hør, hvordan belysning kan være med til at skabe de optimale rammer for netop din andelsboligforening.
Forestil dig, at du skal ned med skraldet klokken 22:00 en aften i november, og lige inden du når skralderummet, glider du på underboens søns nye mini-skateboard og brækker armen. Sådan et scenarie kan let undgås, ved bare at have den rigtige belysning. Læs med her og find ud af, hvordan du skaber de bedste forudsætninger for, at belysningen er optimal.
Hvorfor er belysning vigtigt i fællesområderne i en andelsboligforening?
Som alle andre steder i ejendommen, er belysning af fællesområderne i en andelsboligforening med til at skabe de optimale rammer for beboerne. I et land som Danmark, hvor der bliver mørkt meget tidligt i vinterhalvåret, er den rette belysning med til ikke blot at skabe de nødvendige rammer for at kunne bevæge sig rundt, men også med til at skabe den fornødne tryghed og sikkerhed hos beboerne i andelsboligforeningen. Det er derfor meget vigtigt at sikre, at der er den rette belysning i eksempelvis et gårdområde, så der ikke er nogle mørke afkroge eller lignende, der kan skabe utryghed.
AB HAB er en andelsboligforening på Islands Brygge, København S, med 154 andelslejligheder og 8 lejelejligheder fordelt på 16 opgange. Andelsboligforeningen fik skiftet 450 lysarmaturer til LED og har på den måde opnået 200.000 kr. i årlige besparelse på strøm, elektriker og materialer. Dette giver en forventet tilbagebetalingstid på 2,4 år på de 450 armaturer samt montering. Derudover er der skabt bedre belysning og på den måde mere tryghed og sikkerhed for beboerne. Samtidig er der inkorporeret bevægefølere samt generel bedre belysning i andelsboligforeningen.
Hvilke typer af belysning kan man få i sin andelsboligforening?
Gårde, affaldsområder og gangarealer – det handler om at finde den rigtige form for belysning til de forskellige steder, for at skabe de bedste forhold. I den forbindelse er det vigtigt at undersøge, hvilke former for armaturer der findes, og hvilke der passer bedst til netop jeres andelsboligforening. Når man taler om gårdområder, er der hovedsageligt tre forskellige typer af armaturer, der gør sig gældende for andelsboligforeninger.
Parkarmatur er den type armatur, man ofte ser stå langs veje eller stier i hoftehøjde, eller højere end det. Denne type armatur er gode til at belyse gårdområder eller stier rundt mellem fællesarealerne i andelsboligforeningen.
Cirkelarmatur er den type af armatur, som man ofte ser på parkeringspladser, eller i parkområder. Det er et standerarmatur, der har et rundt hoved så det belyser 360 grader rundt. Denne form for armatur er effektivt til andelsboligforeningens parkerings- eller gårdområde.
Væghængt armatur er den type af ar armatur, som man ser ophængt både indendørs og udendørs. Disse kan fås så de kan holde til vejrets strabadser, og giver den perfekte belysning uden at fylde for meget i eksempelvis gange, eller på vægge ved siden af stier i en andelsboligforening.
Besparelser til jeres andelsboligforening gennem belysning
Belysning kan være en af de områder, hvor netop jeres andelsboligforening kan opgradere til nyere teknologi, for at spare på strømmen. På den måde kan i både gå forrest i den grønne omstilling og samtidig spare en del penge på energi der går til spilde. Selv i udearealerne er der muligheder for at foretage strømbesparende tiltag som andelsboligforening.
Bestil 3 uforpligtende tilbud på belysning
Solcellearmaturer er en mulighed, der sparer store mængder af strøm, der skal tilføres til de udendørs armaturer. Denne form for armatur er drevet af fastmonterede solceller, der sidder på hvert af de individuelle armaturer.
Dagslyssensor er en stor fordel, når det kommer til at optimere sine besparelser på strømforbruget i lys. Sensorerne kan både være tilknyttet armaturer i opgange, gangarealer og udearealer, og sørger for at holde armaturet slukket, såfremt det er eksponeret for nok dagslys til at en lampes belysning vil være overflødig.
2 kommentarer
Hejsa
Vi bor i en andelsforening bestående af rækkehuse. Fra vores p plads og ind til vores hus er er der en sti der er belyst med 3 skotlamper . Bestyrelsen har besluttet egenrådigt at disse skal slukkes helt , hvilket vi er uenige i. Må de godt bare bestemme dette, uden det er taget op med os andre ?
Hejsa Jacob,
Tak for din henvendelse. Jeg gætter på, at bestyrelsen ønsker at lamperne skal slukkes for at I kan spare på strømmen. Det ændrer dog ikke på, at der kan være andre behov for at lyset er tændt. Jeg vil foreslå dig at tage en dialog med bestyrelsen om, hvorfor du ønsker at lamperne fortsat er tændt (sigtbarhed, tyveriforebyggende osv) og hvis der er andre beboere med samme ønske som dig, så kan I gå flere sammen. Vil du læse mere om hvilke beslutninger, som bestyrelsen må træffe uden om generalforsamlingen her: https://www.andelsportal.dk/guides/bestyrelsens-beslutninger/
Jeg håber, at I finder en løsning.
Bedste hilsner
Maria – Andelsportal.dk
Viser 0 af 2 kommentarer